fbpx
Сьогодні
16:40 03 Жов 2023

Маркарова розповіла деталі зустрічі президентів Зеленського і Байдена

Найважливішим під час зустрічі президентів Зеленського і Байдена у Вашингтоні, крім обговорення реальної ситуації на полі бою в Україні та нагальних потреб для наближення перемоги, стала практична домовленість про спільне виробництво зброї.

Про це та інші деталі візиту Президента України розповіла в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу посол України в США Оксана Маркарова, цитує Рубрика.

"Президенти обговорили допомогу Україні, розвиток ситуації на полі бою – не тільки спроможності, які нам потрібні і де їх знайти, але також, що напевно найважливіше, було досягнуто історичне рішення про спільне виробництво зброї", – зазначила посол.

Вона підкреслила, що домовленості мали практичний характер:

"Не просто "колись" чи "потенційно", а президенти обговорили й досягли домовленостей, над виконанням яких зараз працюють команди обох країн".

Це новий формат співпраці щодо оборонного виробництва в Україні, підкреслила вона. При цьому посол назвала основні напрями, які опрацьовуватимуться двома країнами, зауваживши, що вони стосуються всіх оборонних технологій, включно з ППО.

"Сьогодні ми отримуємо багато спроможностей зі Сполучених Штатів, які виробляються американськими компаніями – від артилерії до різноманітної техніки, транспортних засобів, інших типів зброї і систем ППО. Тому все, що ми зможемо з компаніями напрацювати для виробництва в Україні, буде підтримано на рівні двох держав і зараз розвивається саме як спільна програма", – зазначила Маркарова.

Вона також назвала візит Президента України до США "дуже успішним" з огляду на результати його зустрічей як у Нью-Йорку, так і в Вашингтоні.

Окремо посол поділилася подробицями зустрічі Президента з членами Конгресу США, зокрема, спікером та партійними лідерами Палати представників, а також партійним керівництвом Сенату.

"Зараз було вкрай важливо поговорити відверто за зачиненими дверима з лідерами і членами обох партій і палат. Сполучені Штати, як ви знаєте, увійшли в активну фазу передвиборчого процесу, і це, безумовно, впливає на багато речей", – розповіла українська дипломатка.

Маркарова підкреслила, що для України важливо зберегти й поглибити потужну двопартійну підтримку.

"Тому зустрічі в Конгресі й загалом наша робота були спрямовані саме на це", – зазначила вона.

Як повідомляла Рубрика, у понеділок Білий дім повідомив, що адміністрація Байдена працює над формуванням нового пакету підтримки України в умовах її протистояння російській агресії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: