fbpx
Сьогодні
19:16 28 Вер 2023

Рада ЄС домовилася продовжити тимчасовий захист для біженців з України до 2025 року

Українські біженці прибули в аеропорт Фігу Мадуро в Лісабоні, Португалія, 22 грудня 2022 року. Фото: EPA/UPG

Ще на один рік, з 4 березня 2024 року до 4 березня 2025 року, продовжила Рада Європейського Союзу на рівні міністрів внутрішніх справ механізм тимчасового захисту для біженців з України.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу Ради ЄС.

Як відомо, у Європейському Союзі перебуває понад чотири мільйони біженців із нашої держави.

"Щоб забезпечити певність для понад 4 мільйонів українських біженців, які зараз проживають в ЄС, Рада погодилася продовжити тимчасовий захист для людей, які втікають від агресивної війни Росії проти України", наголосили у повідомленні пресслужби.

Завдяки цьому, українці зможуть отримати доступ до прав у ЄС:

  • права на проживання,
  • доступ до ринку праці, житла,
  • соціальної, медичної,
  • інших допомог.

Механізм тимчасового захисту був активований 4 березня 2022 року і автоматично продовжений на один рік.

"ЄС підтримуватиме український народ стільки, скільки буде потрібно. Продовження статусу захисту дає впевненість більш ніж 4 мільйонам біженців, які знайшли безпечний притулок в ЄС", – заявив іспанський міністр внутрішніх справ Фернандо Гранде-Марласка Гомес, чия країна зараз головує в Раді ЄС.

Це також повинно запобігти надмірному тиску на національні системи надання притулку.

Після сьогоднішньої політичної угоди Рада має офіційно ухвалити рішення про продовження тимчасового захисту. Це відбудеться після того, як проведуть необхідні юридичні процедури і переклад на всі мови Європейського Союзу.

Нагадаємо, нещодавно за продовження тимчасового захисту висловилася Європейська комісія.

ЗМІ повідомляли, що Польща висувала певні заперечення щодо продовження тимчасового захисту. Варшава вимагала збільшення фінансування від ЄС на утримання біженців. Однак продовження дії механізму вимагає одноголосного голосування, тож ветувати рішення було неможливо.

Торік про таке рішення домовились міністри внутрішніх справ і юстиції країн ЄС на засіданні у Брюсселі 3 березня. Тоді зазначалося, що продовжити термін можна лише двічі.

Ти часом до 1 жовтня муніципалітети Нідерландів організують понад тисячу додаткових місць для переселенців з України. Наразі центральні пункти прийому біженців у Амстердамі та Утрехті переповнені.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: