fbpx
Сьогодні
09:51 09 Вер 2023

Стефанішина вважає, що Україна буде готова вступити до Євросоюзу за два роки, а до НАТО – раніше

English version here

Україна буде готова до членства в Європейський Союз за 2 роки, а до Північноатлантичного Альянсу ще раніше.

Так вважає віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина та про це заявила в інтерв'ю Голосу Америки.

Українська урядовиця прокоментувала слова президента Європейської ради Шарля Мішеля про необхідність приготувати ЄС до розширення 2030 року.

Як сказала Стефанішина, це не означає, що Україна має чекати сім років на можливість вступу до союзу.

"Я впевнена, що Україна зможе провести ефективні перемовини, зможе виконати всі зобов'язання, пов'язані з імплементацією європейських стандартів, а також, що найголовніше, – це створити умови для відновлення української економіки, відновлення України, які дозволять нам стати конкурентоспроможним членом Європейського Союзу.

І це точно відбудеться до 2030 року", підкреслила міністерка.

Стефанішина впевнена, що Україна зможе вступити до Євросоюзу за кілька років, проте є умова.

"Ми будемо готові до членства в Європейському Союзі в найближчі два роки, але, звичайно, перебіг війни буде визначати політичні рамки ухвалення цього рішення", – сказала урядовиця.

Віцепрем'єр-міністерка додала, що нині Україна навіть в умовах війни є частиною європейської економіки і найбільш підготовленою до вступу.

"Ми є серед 20 найбільших імпортерів різних видів продукції, ми є найбільшим ринком на території Європи і, відповідно, маємо угоди про всі можливі торгові лібералізації з ЄС.

Тому, власне, з цієї точки зору готовність України найвища серед інших країн. Тому рішення щодо України може бути ухвалене раніше", зауважила Стефанішина.

Водночас міністерка впевнена, що до НАТО Україна може вступити значно швидше.

"Я думаю, що до НАТО ми зможемо вступити швидше, тому що ми очікуємо перемоги, завершення війни, і одна з найсильніших, найпотужніших і найвідоміших армій світу точно буде найбільшим гарантом безпеки Європи та всього європейського простору", резюмувала Стефанішина.

Що відомо про вступ України до ЄС та НАТО

Як писала Рубрика, 29 червня, президент Володимир Зеленський під час виступу на засіданні Європейської ради заявив, що історичний час, щоб почати переговори про членство України в Європейському Союзі, настав.

Країна готова до початку переговорів про членство, і її прогрес у виконанні рекомендацій Єврокомісії варто зафіксувати.

Своєю чергою президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн також заявила, що Україна, якщо збереже поточний темп реформ, то зможе швидко досягти успіху у процесі вступу до Європейського Союзу.

Окрім того, президентка Європейської комісії вважає, що члени Північноатлантичного Альянсу можуть надати Україні низку гарантій безпеки, що полягають у забезпеченні країни необхідним озброєнням, до того, як вона приєднається до НАТО.

Нагадаємо, що 30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

А вже у цьому році у Вільнюсі 11 та 12 липня відбувся саміт країн НАТО, однієї з головних тем якого була Україна.

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

За підсумками Президент заявив, що за два дні саміту НАТО у Вільнюсі вдалося прибрати будь-які сумніви та двозначності щодо того, чи буде Україна в НАТО.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: