fbpx
Сьогодні
Фото 16:22 24 Вер 2023

Українські книжкові полички" відкрили у США, Південній Кореї та Румунії: як працює це рішення

Олена Зеленська. Пресслужба МКІП

У Сполучених Штатах, Південній Кореї та Румунії відкрилися "Українські книжкові полички". Їх уже 40 у всьому світі.

Про це повідомило Посольство України в Кореї , "Укрінформ", Посольство України в Румунії у Фейсбуці.

У чому проблема?

Дружина президента зазначила, що, передаючи книжки за кордон, українці буквально рятують їх від фізичного знищення в умовах війни.

"Ми хочемо, щоб про Україну знали з першоджерел про те, якими ми є, про що думаємо, із чим виросли, у чому наше коріння. Думаю, що в цьому полягає основа для розуміння інших країн, інших людей", — сказала Зеленська.

Яке рішення?

Посол України в Республіці Корея Дмитро Пономаренко і директорка бібліотеки "Бедарі" у південнокорейському місті Пхьонтек, пані Ю Хьон Мі, відкрили "Українську книжкову полицю".

Ще одну поличку відкрила Олена Зеленська у Вашингтоні, в Джоржтаунському приватному університеті.

Також у Національній бібліотеці Румунії в Бухаресті в рамках ініціативи першої леді України Олени Зеленської відбулося офіційне відкриття "Української книжкової полички".

Їх уже 40 у всьому світі.

Як це працює?

На українській поличці в Кореї розміщені книжки англійською мовою про Україну, а саме про її історію, традиції, кухню, привабливі місця для туризму.

Посол України Дмитро Пономаренко та директорка бібліотеки "Бедарі" Ю Хьон Мі

Окрім того, можна знайти дитячу літературу українською, корейською та англійською. Українську поличку в Пхьонтеку відкрили в межах того самого проєкту першої леді України Олени Зеленської, що має назву "Українська книжкова поличка". Це вже друга така в Південній Кореї. Першу відкрили в столиці Сеулі у вересні 2022-го.

А про поличку у Вашингтоні перша леді України Олена Зеленська повідомила, коли розмовляла зі студентами під час візиту до США, куди вона прибула разом із президентом Володимиром Зеленським 19 вересня. У Сполучених Штатах відкрилася ювілейна, сорокова поличка.

У Національній бібліотеці Румунії в Бухаресті 20 вересня в рамках ініціативи першої леді України Олени Зеленської також відбулося офіційне відкриття "Української книжкової полички".

Фото: Посольство України в Румунії / Фейсбук

Фото: Посольство України в Румунії / Фейсбук

У церемонії відкриття взяли участь Посол України в Румунії Ігор Прокопчук, Державний секретар Міністерства культури Румунії Діана Бачуна, Директор Національної бібліотеки Румунії Адріан Чорояну, представники дипломатичного корпусу, румунської громадськості, а також громадяни України, які тимчасово проживають у м.Бухарест.

Посол України в Румунії Ігор Прокопчук висловив вдячність румунській стороні та керівництву Національної бібліотеки Румунії за зусилля, які забезпечили успішну реалізацію проєкту, створення умов для поширення української культури. Було вручено особисту подяку Національній бібліотеці Румунії від Першої леді України Олени Зеленської.

Фото: Посольство України в Румунії / Фейсбук

У рамках заходу Національній бібліотеці Румунії передано понад 120 книг українських авторів. Збірка включає книжки для різного віку та інтересу, починаючи від дитячих казок до романів, віршів, історичних творів та інших.

Охочі ознайомитися з колекцією української літератури можуть відвідати Національну бібліотеку Румунії за адресою: м.Бухарест, бул. Унірій, 22, зала філологічних наук Міхай Емінеску (Bucureşti, Bd. Unirii, nr. 22, Sala de stiinte filologice Mihai Eminescu. (www.bibnat.ro, www.facebook.com/BibNatRo).

Довідка

Проєкт "Українська книжкова поличка" реалізують Міністерство закордонних справ, Міністерство культури та інформаційної політики та Український інститут книги.

Проєкт був запланований ще до початку повномасштабної війни росії.

Його мета — поширювати українську літературу в оригіналі та перекладах у найбільших бібліотеках світу. Мета — розвиток культурних зв'язків між країнами та популяризування української літератури у світі. До проєкту долучилися українські видавці з усіх областей, як писав МКІП.

"Полички" вже є у Греції, Молдові, Франції, Австрії, ПАР, Намібії, Катарі тощо.

Нагадаємо, в Україні та за її межами уже передали понад 800 тисяч книжок у межах акції "Українським дітям – українську книгу".

Окрім того, Кабінет Міністрів України заклав у бюджет на 2024 рік 10,7 мільярда грн на сферу культури та медіа, 466 мільйонів грн з них виділено на фінансування Українського інституту книги у 2024 році.

Також повідомлялось, що на Донеччині в місті Курахове діти самостійно організували бібліотеку.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: