fbpx
Сьогодні
18:24 19 Вер 2023

Українському інституту книги збільшили фінансування в 5 разів: навіщо це рішення

Кабінет Міністрів України заклав у бюджет на 2024 рік 10,7 мільярда грн на сферу культури та медіа, 466 мільйонів грн з них виділено на фінансування Українського інституту книги у 2024 році.

Про це повідомив в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв у фейсбуці.

 

У чому проблема? 

В українських бібліотеках зберігається велика кількість книжок, виданих російською мовою в Радянському Союзі або росії. Вузькопрофільна професійна література доступна переважно або лише російською, що призводить до поширення російськомовних термінів в робочому середовищі, поширенню російських наративів та загальної русифікації суспільства.

 "Якщо зняти з бібліотечних полиць всі книжки, видані за «совка», а також завезені з рф та рб, то полиці оголяться на 50 і більше відсотків", — пише у фейсбуці директорка Українського інституту книги Олександрою Коваль.

Українському інституту книги збільшили фінансування

Джерело: Міністерство культури та інформаційної політики України

Яке рішення?

На урядовому порталі повідомили, що у попередній редакції проєкту бюджету 2024 на Український інститут книги планувалось виділити 72,4 млн грн. УІК згідно з рекомендаціями Мінфіну щодо складання бюджетних запитів на 2024-2026 рр. подав до МКІП бюджетний запит у сумі 653 млн грн та отримавши в рази менше звернувся до Президента з проханням виділити коштів принаймні на рівні 2023 року (86,9 млн грн), щоб УІК міг і надалі виконувати свої основні статутні завдання. Активна позиція громадськості та чіткі аргументи Міністерства культури дозволили Міністерству фінансів при опрацюванні документа збільшити цю суму до 466 мільйонів грн.

Українському інституту книги збільшили фінансування

Джерело: Український інститут книги

Як це працює?

 Російську книжку потрібно вилучати з бібліотек, замінюючи якісною українськомовною літературою. За словами Ростислава Карандєєва, завдяки збільшенню фінансування Український інститут книги зможе закупити більше видань і перекладів для бібліотек та більше популяризувати наше книговидавництво за кордоном.

 "Українська книжка має витіснити російські книжки, вона має деокупувати бібліотечні полиці. Крім того, ми маємо повернути українську книгу в бібліотеки на звільнених територіях, адже це частина культурної деокупації України", — зазначив Ростислав Карандєєв на книжковому фестивалі KyivBookFest.

 Звісно, фінансування у розмірі 466 млн грн не покриє всі плани УІН, але надасть можливість принаймні частково заповнити бібліотеки українськими книгами.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: