fbpx
Сьогодні
09:08 31 Сер 2023

Генсек НАТО щодо контрнаступу ЗСУ: українці вже неодноразово перевершували очікування, тому потрібно їм довіряти

English version here

Фото: AFP VIA GETTY IMAGES

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, даючи оцінку контрнаступальних дій українських Сил оборони, позитивно оцінив дії ЗСУ та вважає, що українці перевершують очікування.

Про це заявив Столтенберг в інтерв'ю телеканалу CNN.

"Українці поступово завойовують позиції, а це означає, що вони відтісняють росіян і здатні прорватися через деякі з цих добре укріплених територій, зокрема, завдяки мінним полям, і тому нині ще важливіше підтримувати їх (ЗСУ – ред.)", підкреслив очільник НАТО.

Столтенберг наголосив, що весь світ бачив, як українці знову перевершили очікування. Він також додав, всі повинні пам'ятати про те, що все почалося торік з повномасштабного вторгнення росії в Україну.

"Тоді експерти вважали, що Україна протримається лише кілька днів чи тижнів, але вони звільнили північ, Київ, схід, Харків, територію на півдні, Херсон. І тепер вони досягають ще більших успіхів", зазначив Генсек Альянсу.

Зі слів Столтенберга, "це запекла боротьба, важка боротьба, і це нелегкий шлях до перемоги для українців, але вони домагаються успіхів, які набирають обертів".

У очільника НАТО також запитали щодо розбіжностей в оцінці тактики контрнаступу серед західних військових. На це Столтенберг зауважив, що "між союзниками з НАТО ведеться постійний діалог і, звичайно, також діалог з Україною".

Генсек Альянсу вважає, що українцям потрібно допомагати порадами й підтримкою, "але врешті-решт саме українці мають приймати рішення".

Окрім того, Столтенберг зазначив, що передові системи ППО, надані Україні союзниками з НАТО, "довели свою виняткову ефективність".

""Українці вміло керують цими системами", так само як і безпілотними літальними апаратами, а також крилатими ракетами великої дальності", резюмував очільник Альянсу.

Що відомо про наступ ЗСУ

За даними Генштабу, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Окрім того, українські Сили оборони продовжують потужно знищувати російських загарбників не лише на Запорізькому напрямку, але й на Херсонському.

Також, українські захисники увійшли в село Роботине Запорізької області та організували евакуацію мирних мешканців.

Окрім того, представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов підтвердив, що українські розвідники виманили в Україну російський вертоліт Мі-8 разом із пілотом.

Як заявив міністр оборони України Олексій Резніков, військові ЗСУ розкопують по п'ять мін на кожен квадратний метр, встановлених росіянами.

Також, Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський поставив задачу "дотиснути" населений пункт Кліщіївка на Бахмутському напрямку.

Як зазначала заступниця міністра оборони Ганна Маляр, окупаційні війська опинилися у пастці й не можуть вийти з Бахмута.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: