fbpx
Сьогодні
19:44 29 Чер 2023

Час для перемовин щодо членства України в ЄС настав: Зеленський виступив на засіданні Європейської ради

Фото: Офіс президента

Історичний час, щоб почати переговори про членство України в Європейському Союзі, настав. Країна готова до початку переговорів про членство, і її прогрес у виконанні рекомендацій Єврокомісії варто зафіксувати.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час виступу на засіданні Європейської ради.

Глава держави подякував за запрошення.

"Я вдячний усім вам, хто допомагає нашій обороні від російської агресії! Дякую за кожну надану нам систему ППО – вони справді рятують життя. Це правда. Дякую за європейську ініціативу щодо мільйона снарядів для України, за нашу танкову коаліцію та за всі оборонні пакети, які були надані нашій державі. Це все – справді історична співпраця для захисту Європи.

Зокрема, Україна вдячна Литві та Польщі, і ми не дозволимо Росії чи її терористичним групам навіть пробувати ламати з території Білорусі безпеку литовського та польського народів. Для України безпека партнерів – це й наша безпека", наголосив Президент.

Як відомо, вчора, 28 червня, з візитом в Україні були Президент Литви Наусєда та Президент Польщі Дуда.

Зеленський на засідання Євроради

Фото: Офіс президента

"Позиція України абсолютно чітка: будь-яка спроба шантажувати Європу, будь-яка спроба щось утнути проти Європи має сприйматися однаково всією Європою. Якщо хтось десь загрожуватиме тому чи іншому народу Європи, то це абсолютно природно – вступитися за цей народ і ліквідувати загрозу", наголосив Зеленський.

Глава держави підкреслив, що сьогодні безпекою для України є і санкції.

"Я вдячний за нещодавно ухвалений одинадцятий санкційний пакет Євросоюзу, який продовжує справедливу політику тиску на всіх, хто робить можливими агресію й терор.

Важливо не зупинятись у санкціях. Що менше буде пауз, то менше Росія адаптується до тиску на неї та менше придумає, як обходити санкції. Дякую, що 11-й санкційний пакет приділяє увагу намаганням Росії обійти санкції через треті країни, і таку увагу варто посилити у 12-му санкційному пакеті ЄС", зазначив Президент.

Також Глава держави нагадав, що завтра завершується шведське головування в ЄС. За ці пів року Європа стала сильнішою, додав впевнено він.

Зеленський на засідання Євроради

Фото: Офіс президента

"Зокрема, я вдячний за продовження ще на рік нашої вільної торгівлі з Європою, нашого транзиту. Кожен прояв солідарності, кожен прояв єдності зараз – рятівний. Я вдячний за пропозицію довготривалого фінансового інструменту Євросоюзу обсягом 50 мільярдів євро, про яку оголосила пані Президентка Єврокомісії фон дер Ляєн.

І якщо цю пропозицію затвердять, це буде правильний сигнал, що Європа вірить у мир, вірить в Україну", підкреслив Зеленський.

Український лідер також зауважив, що важливо, щоб і Європейська рада засудила жахливий російський теракт та екоцид на Каховській ГЕС.

Президент підкреслив, що це історичний час, щоб почати переговори про членство України у Євросоюзі.

"Європа цінностей, вільна й сильна Європа, Європа миру немислима без України. Ми готові до початку переговорів про членство, і наш прогрес у виконанні рекомендацій Єврокомісії варто зафіксувати. Україна налаштована якнайшвидше підготуватися до початку перегорів про членство, і ми це зробимо.

Мир не має альтернатив. Отже, максимальна єдність у Європі не має альтернатив", резюмував Зеленський.

Як писала Рубрика, розширити ініціативу з підготовки українських військових та можливість відправки військових місій ЄС готується запропонувати Європейський Союз в рамках "майбутніх зобов'язань у сфері безпеки" України.

Довідка

Як повідомляли, 29 червня у Брюсселі розпочинається дводенний саміт ЄС, першим питанням порядку денного якого буде ситуація в Україні. Президент України Володимир Зеленський візьме участь у саміті ЄС в режимі телеконференції.

До того ж, питання гарантій безпеки має бути обговорене на саміті Північноатлантичного Альянсу в липні.

Як писала Рубрика, Україна має всі підстави для отримання політичного запрошення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу на саміті НАТО на початку липня.

Нагадаємо, що президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн вважає, що члени Північноатлантичного Альянсу можуть надати Україні низку гарантій безпеки, що полягають у забезпеченні країни необхідним озброєнням, до того, як вона приєднається до НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: