fbpx
Сьогодні
13:19 01 Вер 2023

Данілов розповів про важливе рішення щодо мобілізації обмежено придатних

Фото: Радіо Свобода

В Україні мають намір врегулювати питання щодо мобілізації обмежено придатних до служби. Відповідне рішення ухвалить сьогодні, 1 вересня, Рада національної безпеки та оборони (РНБО).

Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони України (РНБО) Олексій Данілов в ефірі національного телемарафону.

"Є в наших нормативно-правових документах термін – придатний або умовно придатний. Треба дати тлумачення, хто такий умовно придатний, де люди, які мають такий припис у своїх документах, можуть використовуватися", – розповів він.

Річ у тім, як зазначив секретар РНБО, коли такі люди потрапляють у ті чи інші частини з умовною придатністю, є певні процеси у командирів.

"Тому для того, щоб закрити це питання раз і назавжди, рішенням Ради нацбезпеки і оборони дано доручення розтлумачити цей документ, щоб не було подвійного-потрійного трактування цієї норми", – підкреслив Данілов.

Як додав він, сьогодні це питання рішенням РНБО буде вирішено і "не буде ніяких подвійних тлумачень цих документів.

"Це законодавчі зміни", – констатував секретар РНБО.

Мобілізація в Україні

Мобілізація в Україні була оголошена після масштабного вторгнення рросії у лютому 2022 року. Зокрема, військовий стан та мобілізація в Україні діятимуть ще як мінімум до 15 листопада 2023 року.

Зазначимо, що обмежена придатність не є підставою для відстрочки від мобілізації чи звільнення з військової служби. У той самий час військовозобов'язані цієї категорії не можуть служити у деяких родах військ (морській піхоті, десанті тощо.). Проте особи з таким статусом придатні до служби:

  • У частинах (підрозділах) забезпечення
  • Військових комісаріатах
  • військових установах, організаціях
  • Навчальних закладах

Перелік діагнозів, які визначають ступінь придатності до військової служби, регламентується відповідним додатком до наказу Міноборони.

Зауважимо, що одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, посади, віку, фактично виконуваної роботи, пристосованості до нього, пройшовши медичний огляд, в постанові в довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі.

Нагадаємо, що військові звернулися до Зеленського щодо дозволу посилити мобілізацію. Проте, щоб задовольнити прохання українських військових посилити мобілізацію, необхідно врегулювати питання з військкоматами та лікарськими комісіями.

Також повідомлялось, що в Україні отримувати відсторчку від мобілізації мали б люди, які здобувають вищу освіту вперше, а не ті, хто здобуває другу чи третю вищу освіту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: