fbpx
Сьогодні
16:00 18 Сер 2023

ГУР: рф щомісяця мобілізує близько 20 тисяч осіб

English version here

представник ГУР Андрій Юсов Фото: suspilne.media

У росії продовжується повноцінна мобілізаційна кампанія. Там щомісяця залучають близько 20 тисяч людей.

Про це розповів на брифінгу представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

"Щодня і щомісяця ці заходи (мобілізаційні, – ред.) тривають, і щомісяця близько 20 тисяч осіб мобілізуються. Нещодавно мер Москви Сергій Собянін назвав цікаву цифру – 45 тисяч москвичів, які начебто перебувають на фронті. Перед цим ця цифра була 35 тисяч", – заявив Юсов.

Як відзначив представник ГУР, фактично мер зізнався в тому, що лише за декілька місяців в столиці було додатково мобілізовано близько 10 тисяч людей.

Мобілізаційна кампанія в росії продовжується "в різний спосіб, різними методами".

Водночас Юсов зауважив, що йдеться саме про примусову мобілізацію, однак дітей чиновників й олігархів вона не зачіпає. Переважно мобілізують тих, хто лише нещодавно отримав паспорт.

"Це показник критеріїв отримання російського паспорта, що створює потенційну загрозу. З високою ймовірністю людина буде схоплена і виправлена на війну", – пояснив представник ГУР.

Зокрема Юсов нагадав про те, що єдиний спосіб російським окупантам зберегти життя – добровільно здатись у полон. Це також є єдиним способом вберегти свою гідність, оскільки означає відмову від виконання злочинних наказів.

Мобілізація в рф

Нещодавно представник ГУР Вадим Скібіцький заявив, що у Кремлі планують мобілізувати на війну кілька сотень тисяч людей. Це необхідно Росії для того, щоб спробувати втримати тимчасово окуповані території й продовжити воєнний тиск на Україну. Зокрема ворогу необхідний також час на підготовку солдатів та їхнє оснащення.

Як відзначив Скібіцький, путінський режим не має іншого виходу, у зв'язку з чим загарбники вже давно до цього готуються.

"Держава-агресор вже прийняла низку законів і нормативних актів, які посилюють покарання за неявку у військкомат та ухилення від мобілізації. Також на Росії збільшили призовний вік, а саму повістку на війну тепер надсилають в електронному форматі", – заявив представник ГУР.

Зауважимо, що в російській федерації почали також масово вербувати жінок із колоній на війну в Україні. Оскільки жінки більш схильні до пропаганди, то погоджуються вони охочіше за чоловіків.

А в Україні знову продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію. Президент Володимир Зеленський підписав відповідні закони.

Водночас від 16 серпня набули чинності зміни до законодавства України, які дозволяють перетин державного кордону в період дії воєнного стану громадянам, чиї рідні загинули або пропали безвісти під час участі в АТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: