fbpx
Сьогодні
14:56 30 Сер 2023

Підставою для відстрочки від мобілізації не може бути друга вища освіта, - Веніславський

В Україні отримувати відсторчку від мобілізації мали б люди, які здобувають вищу освіту вперше, а не ті, хто здобуває другу чи третю вищу освіту.

Так вважає народний депутат і представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський, зазначивши про це в інтерв'ю "Українським новинам".

Парламентарій назвав серед основних зловживань для ухилення від мобілізації:

  • фіктивні довідки про інвалідність,
  • догляд за особою з інвалідністю,
  • отримання вищої освіти повторно.

Нещодавно Верховна Рада внесла зміни в законодавство. Відтепер мобілізації підлягатимуть особи, у яких дружина (чоловік), батьки або батьки дружини (чоловіка) є особами з інвалідністю 1 або 2 групи, при умові якщо у тих є інші працездатні особи, зобов'язані їх утримувати згідно із законом.

Раніше в законодавстві не було передбачено кількості осіб, які можуть бути піклувальниками або опікунами непрацездатної особи.

Тому, за словами Веніславського:

  • "оформлялося 10-15 працездатних чоловіків" опікунами. Тепер нардепи внесли правку, що на одну людину може бути оформлений лише один опікун або піклувальник.

Як наголосив нардеп, також "найбільш поширена практика після "опікунів":

  • коли люди, які не мають і не мали медичних показань для того, щоб отримати певну групу інвалідності, але її отримують".

Окрім цього, як додав член парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони й розвідки, ще одна лазівка – це освіта.

"З перших днів війни, ви ж пам'ятаєте, ми про це говорили, різко збільшилась кількість абітурієнтів 30-35 (років), котрі почали раптом здобувати знання на денній формі навчання. З точки зору законодавства таке право передбачено.

Людина навчається на денній формі у будь-якому віці і має право на відстрочку, але ми розуміємо, що є зловживання… Навіть в багатьох закордонних вищих навчальних закладах відкрили цілі факультети, тому що це заробляння грошей, та і в Україні також почали відкривати. Це те, що потребує редагування, оскільки ми розуміємо, що є зловживання.

Я думаю, що абсолютно справедливо в умовах війни обмежити однією вищою освітою. Якщо людина здобуває третю, четверту вищу освіту, то це точно не може бути підставою для відстрочки під час воєнного стану", наголосив Веніславський.

У нього також запитали, чи має те саме стосуватися магістратури, на що парламентарій сказав:

"Якщо людина в магістратурі навчається відразу після закінчення навчання, то це здобуття вищої освіти магістра. Якщо вона вступила в аспірантуру одразу після навчання, то зрозуміло. А коли людина має перерву і лише під час війни раптом захотіла займатися науковою діяльністю, то це викликає запитання".

Веніславський не виключив, що певна кількість людей дійсно хоче стати науковцями і "в тому числі через розробку інноваційних механізмів забезпечити нашу перемогу".

"Тому тут треба дуже ретельно підходити, але, на превеликий жаль, це також є можливістю для зловживань", – підсумував він.

Водночас, Веніславський не підтримав ідею обмежити право чоловіків призовного віку на виїзд із країни впродовж 3 років після завершення війни:

"Такі заборони будуть щонайменше неконституційними, якщо не буде запроваджено якийсь правовий режим – надзвичайного чи воєнного стану".

Що відомо про мобілізацію в Україні

Нагадаємо, в Україні з початку повномасштабного вторгнення росії запровадили воєнний стан та загальну мобілізацію. Мобілізації підлягають чоловіки віком від 18 до 60 років.

Однак, окремі особи можуть отримати відстрочку від мобілізації. Це залежить від їхньої діяльності, сімейних обставин і не тільки.

Так, 17 серпня, в Україні знову продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію. Президент Володимир Зеленський підписав відповідні закони.

Зауважимо, що "Територіальні центри комплектування" можуть здійснювати призов на військову службу під час мобілізації й на особливий період незалежно від місця перебування чоловіків на військовому обліку.

А у парламентському комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочали роботу над удосконаленням процедури проведення мобілізації в Україні.

Нещодавно секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що на цей час змін у мобілізації не відбудеться, попри те, що нещодавно вище військове командування зверталося до президента України Володимира Зеленського з пропозицією збільшити призов до ЗСУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: