fbpx
Сьогодні
09:10 26 Сер 2023

Данілов прокоментував можливість додаткової мобілізації: все йде за планом

Фото: Радіо Свобода

На цей час змін у мобілізації не відбудеться, попри те, що нещодавно вище військове командування зверталося до президента України Володимира Зеленського з пропозицією збільшити призов до ЗСУ.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов в ефірі Українського Радіо.

Як зазначив очільник РНБО, він не виключає додаткового призову, однак ця мобілізація проходитиме відповідно до затверджених 24 лютого 2022 року норм.

"Змін до мобілізації не треба очікувати. Наша мобілізація почалася 24 лютого 2022 року. В перший день початку військової агресії були прийняті всі відповідні рішення Верховним Головнокомандувачем Збройних сил України, було проведено засідання РНБО, потім Верховна Рада проголосувала всі відповідні нормативно-правові акти, зокрема, що стосуються мобілізації", наголосив Данілов.

Секретар Ради нацбезпеки підкреслив, що мобілізація в Україні проходить безперервно, при цьому враховуються потреби війська та завдання, які перед ним стоять.

"У нас жодного дня мобілізація не припинялася, але вона відбувається з урахуванням необхідності хлопців і дівчат, яких треба призвати для виконання тих чи інших завдань, ми спокійно робимо цю справу.

Вже відпрацьовано не перший етап мобілізації, ґвалту не треба підіймати, тому що все йде за планом, який на сьогодні є", — розповів секретар РНБО.

Як запевнив Данілов, якщо і буде додатковий призов, то він проходитиме згідно з затвердженими на початку повномасштабної збройної агресії рф проти України.

"Так, військові звертаються. І буде, скоріше за все, додатковий призов. Але це не значить, що це буде виходити за ті межи, які ми затвердили ще 24 лютого 2022 року.

Мобілізація відбувається спокійно і ті обсяги, які потрібні для наших Збройних сил, ніколи не перетинали ту позначку. Більш того, ми жодного місяця не виходили на ті показники, які затверджували.

Військові бережуть наших військовослужбовців і вони призивають рівно стільки, скільки їм потрібно для виконання завдань", переконує секретар РНБО.

Також Данілов згадав про перевірки, що тривають у військово-лікарських комісіях. Він пообіцяв, що про результати перевірок суспільство знатиме все.

"Найближчими днями президент збере засідання РНБО, де розглядатиметься це питання. Ми відрізняємося від Російської Федерації тим, що не приховуємо ті процеси, які є в нашому суспільстві.

Якщо є негідники або негідниці, які, користуючись війною, хочуть заробити на тих чи інших речах, то такого не буде. Ми все це будемо робити публічно. І всі, хто причетний до цих подій, особливо під час війни, будуть покарані", підкреслив посадовець.

Нагадаємо, військові звернулися до Зеленського щодо дозволу посилити мобілізацію.

У відповідь, Глава держави наголосив, що для того, щоб задовольнити прохання українських військових посилити мобілізацію, необхідно врегулювати питання з військкоматами та лікарськими комісіями.

Що відомо про мобілізацію в Україні

Нагадаємо, в Україні з початку повномасштабного вторгнення росії запровадили воєнний стан та загальну мобілізацію. Мобілізації підлягають чоловіки віком від 18 до 60 років.

Однак, окремі особи можуть отримати відстрочку від мобілізації. Це залежить від їхньої діяльності, сімейних обставин і не тільки.

Так, 17 серпня, в Україні знову продовжили воєнний стан та загальну мобілізацію. Президент Володимир Зеленський підписав відповідні закони.

Зауважимо, що "Територіальні центри комплектування" можуть здійснювати призов на військову службу під час мобілізації й на особливий період незалежно від місця перебування чоловіків на військовому обліку.

А у парламентському комітеті з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочали роботу над удосконаленням процедури проведення мобілізації в Україні.

Зазначимо, раніше заступник голови Комітету Верховної Ради України з національної безпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв розповідав, що в разі потреби в Україні воювати призовуть усіх чоловіків.

Також вчора міністр оборони України Олексій Резніков анонсував продовження цифровізації військкоматів. Він розповів, що територіальні центри комплектації матимуть доступ до всіх державних реєстрів.

Нагадаємо, раніше стало відомо, які категорії громадян не підлягають мобілізації під час воєнного стану в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: