fbpx
Сьогодні
12:49 21 Сер 2023

До декларації G7 про підтримку України приєдналося Косово

English version here

Фото: ruserbia.com

Косово приєдналося до декларації "Великої сімки" (G7) про підтримку України.

Про це повідомив прем'єр-міністр Косова Альбін Курті.

"Забезпечення перемоги України та притягнення російських лідерів до відповідальності за їхні злочини є важливими для збереження миру та демократії. Косово готове сприяти цим зусиллям", — зазначив Курті.

У заяві уряду Косова, яку опублікував Курті, зазначається, що частково визнана республіка "з першого дня однозначно підтримує Україну та її народ"; засудила вторгнення та приєдналася до санкцій США та ЄС проти росії; запропонувала прийняти до 5 тисяч біженців та прийняла 18 українських журналістів.

Косово заявило, що готове сприяти зусиллям, зазначеним у спільній декларації G7, і повністю підтримує цілі та цінності, викладені в ній.

"Наслідки конфлікту поширилися далеко за межі України. У прагненні відвернути увагу від своєї незаконної війни росія намагається дестабілізувати Західні Балкани за допомогою своїх головних автократичних союзників у регіоні. Косово приєднується до Спільної декларації G7 про підтримку України. Зараз, як ніколи, демократичний світ має говорити одним голосом", — йдеться в документі.

Гарантії безпеки для України

У Вільнюсі 11 та 12 липня відбувся саміт країн НАТО, однієї з головних тем якого була Україна.

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

Окрім того, Глави держав та урядів країн-членів НАТО погодилися скасувати вимогу про План дій щодо членства для України та заявили, що нададуть запрошення Україні приєднатися до Альянсу після "виконання умов".

Лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларація про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine). Вони узгодили не конкретні параметри "гарантій безпеки", а їхню рамку, а конкретні двосторонні договори будуть підписані пізніше.

14 серпня стало відомо, що Греція підтримала гарантії безпеки для України та стала 14 країною, яка приєдналася до декларації G7.

 Серед тих, хто долучився до декларації G7, також Бельгія, Чехія, Данія, Фінляндія, Ісландія, Ірландія, Латвія, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Румунія, Іспанія та Швеція. 

Зокрема, нещодавно декларацію підписала і Болгарія.

Пізніше до декларації G7 щодо гарантій безпеки для України приєдналися країни Балтії.

Зауважимо, що протягом серпня Україна розпочала переговори про "гарантії безпеки" зі Сполученими Штатами Америки та Великою Британією.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: