fbpx
Сьогодні
09:40 09 Лип 2023

ФРН хоче відтермінувати вступ України до Альянсу, оскільки боїться війни з росією, - ЗМІ

English version here

На саміті у Вільнюсі, який відбудеться 11-12 липня, Федеративна республіка Німеччина планує наполягати на відтермінуванні вступу України до Північноатлантичного Альянсу, оскільки вважає, що цей крок може призвести до війни НАТО з російською федерацією.

Про це пише видання Telegraph з посиланням на своє джерело.

Як розповів співрозмовник Telegraph в НАТО, Берлін скористається самітом Альянсу у Вільнюсі, щоб закликати зосередитися на гарантіях безпеки для України, а не на пропозиціях про членство в Альянсі.

"Берлін стримано ставиться до перспективи запропонувати (Україні – ред.) негайне членство (в НАТО – ред.). Потрібен час для розробки гарантій, які, по суті, заблокують членство…

Берлін не хоче, щоб Володимир Путін потенційно тестував статтю 5", сказав він.

Довідка

Нагадаємо, що згідно зі статтею 5 Північноатлантичного договору, якщо будь-яка з держав–членів НАТО стане жертвою збройного нападу, усі інші члени Альянсу вважатимуть цей акт насильства збройним нападам на них усіх. А тому вживатимуть заходи, які вважатимуть необхідними, щоб допомогти країні НАТО, на яку скоєно напад.

Що відомо про прагнення України вступити до НАТО

Україна чітко розуміє, що зможе приєднатися до Північноатлантичного Альянсу тільки після завершення бойових дій. Проте держава хоче на саміті Альянсу у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня, отримати політичне рішення щодо підтримки вступу.

При чому, президент Зеленський впевнений, що Україна має всі підстави для отримання політичного запрошення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу на саміті НАТО на початку липня.

Вільнюський муніципалітет приєднається до ініціативи підтримки вступу України до НАТО – 7-11 липня у литовській столиці вивісять щонайменше 33 тисячі українських прапорів.

Пізніше президент Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена запросити Україну до НАТО вже зараз – навіть якщо країна приєднається до Альянсу після війни.

Окрім того, президент Туреччини Реджеп Ердоган під час спільного брифінгу з президентом Володимиром Зеленським заявив, що Україна заслуговує бути членом НАТО.

Зазначимо, президент США Джо Байден заявив, що не має наміру спрощувати вимоги для України на шляху до НАТО.

Нагадаємо, що генсек НАТО Єнс Столтенберг напередодні розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі лідери ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Водночас він не став розкривати зміст майбутнього рішення НАТО щодо членства України.

Відмітимо, що Португалія стала двадцять третьою державою, що уклала подібну декларацію з Україною. Напередодні, 22 країною стала Болгарія, яку Володимир Зеленський відвідав раніше цього тижня.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: