fbpx
Сьогодні
18:40 06 Лип 2023

Народні збори Болгарії проголосували за підтримку членства України в НАТО після війни та "формулу миру"

Фото: БНТ

6 липня, народні збори Болгарії, під час візиту президента Володимира Зеленського, проголосували за декларацію про підтримку членства України в Північноатлантичному Альянсі після завершення війни.

Про це пише БНТ.

Як зазначили у виданні, за декларацію про підтримку членства України в Альянсі проголосували 157 болгарських депутатів.

Проти – 57, які представляють проросійські партії "Відродження" та Болгарську соціалістичну партію.

Повідомляють, що у документі від російської федерації вимагають:

  • повністю і добровільно вийти з України для відновлення миру в Україні,
  • негайно припинити ядерний шантаж і всі дії, що суперечать Статуту ООН.

Окрім того, болгарські парламентарі підтвердили повну підтримку політики відкритих дверей НАТО. Також висловили очікування, що уряд на саміті Альянсу у Вільнюсі в липні цього року висловить підтримку членства України в НАТО, "щойно на її території буде відновлений мир".

"Парламент підтримує початок процесу планування та ухвалення конкретних параметрів і часових рамок щодо членства України в Альянсі та розширення стратегічних відносин", – зазначили в декларації.

Парламент Болгарії також підтримує "формулу миру" України. Її метою є досягнення тривалого і справедливого миру, та надання їй політичної, фінансової, гуманітарної, військової та технічної підтримки до повного відновлення суверенітету в межах міжнародно визнаних кордонів.

Нагадаємо, що 6 липня президент України Володимир Зеленський у четвер прибув з візитом до Болгарії.

Лідери обох країн уклали спільну декларацію, яка стала 22-м документом, в якому мова йде про підтримку членства України в НАТО.

Як повідомлялося, Україна сформулювала два конкретні очікування від прийдешнього саміту Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі – стосовно членства й гарантій безпеки – й до останнього наполягатиме на їхньому затвердженні.

Як писала Рубрика, президент Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена запросити Україну до НАТО вже зараз – навіть якщо країна приєднається до Альянсу після війни.

Довідка

Україна чітко розуміє, що зможе приєднатися до Північноатлантичного Альянсу тільки після завершення бойових дій. Проте держава хоче на саміті Альянсу у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня, отримати політичне рішення щодо підтримки вступу.

При чому, президент Зеленський впевнений, що Україна має всі підстави для отримання політичного запрошення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу на саміті НАТО на початку липня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: