fbpx
Сьогодні
19:52 17 Чер 2023

Байден не буде спрощувати вимоги для України на шляху до вступу в НАТО

Фото: Official White House Photo by Lawrence Jackson

Президент США Джо Байден заявив, що він проти спрощення вимог для України на шляху до членства в НАТО.

Про це він сказав журналістам перед відльотом до Філадельфії, передає CNN.

На запитання, чи спростить він умови вступу України в НАТО, глава Білого дому відповів: "Ні. Тому що вони мають відповідати єдиним стандартам. Тому я не збираюся полегшувати це".

Водночас Байден визнав, що українська армія зараз відповідає стандартам країн НАТО, однак висловив сумнів у тому, чи відповідає стандартам українська безпекова система загалом та чи не є вона корумпованою.

"Я думаю, що вони зробили все, щоб продемонструвати здатність до військової координації, але є ціла проблема: чи безпечна їхня система? Чи не корумпована вона? Чи відповідає вона усім стандартам, яким відповідає кожна країна НАТО? Я думаю, що буде (відповідати). Я думаю, що можна це зробити. Але це не буде автоматично", – додав президент США.

Довідка

Видання Politico зазначало з посиланням на американських посадовців, що президент США Джо Байден "відкритий" до ідеї спрощеного вступу України в НАТО після закінчення війни з росією.

30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

10 квітня Верховна Рада звернулася до держав-членів НАТО та Парламентської асамблеї НАТО щодо прискорення вступу України в Альянсі.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час телефонної розмови з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом закликав зробити у Вільнюсі крок до членства України в НАТО, усунувши План дій щодо членства.

План дій щодо членства (ПДЧ) – це програма НАТО з надання консультацій, допомоги та практичної підтримки, що враховує індивідуальні потреби держав, які задекларували прагнення вступити до Альянсу. Одним з основних елементів ПДЧ була розробка країнами-претендентами індивідуальних щорічних національних програм, які охоплювали політичні, економічні, оборонні, ресурсні, безпекові та правові аспекти.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: