fbpx
Сьогодні
11:29 08 Лип 2023

Адміністрація Байдена: президент США планує особисто зустрітися з Зеленським на саміті НАТО у Вільнюсі

Фото: Getty Images

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден чекатиме на особисту зустріч з Главою української держави Володимиром Зеленським на саміті Північноатлантичного Альянсу, що відбудеться 11-12 липня в Вільнюсі.

Про це на брифінгу, 7 липня, сказав радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

Нагадаємо, напередодні генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Зеленський візьме участь у саміті Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі. Зокрема, його очікують на інавгураційній зустрічі нової Ради Україна – НАТО.

Поки що невідомо, у якому форматі глава української держави приєднається до саміту і чи особисто прибуде до Вільнюса.

Як повідомив представник Білого дому, на майбутній зустрічі блок "зануриться у відносини НАТО з Україною" та "шлях до її майбутнього членства".

Салліван додав, що йде "активна дискусія" щодо критеріїв, які Україна має виконати, щоб стати членом Північноатлантичного альянсу.

Радник президента США заперечив, що в альянсі є "будь-які тріщини", попри протидію Німеччини відправленню касетних боєприпасів Україні та рішення Сполучених Штатів надати їх Києву.

Також Салліван ще раз наголосив, що Україна має провести низку реформ, щоб стати членом НАТО. На цьому, за його словами, наполягає Байден.

"Це була його позиція з самого початку, яка залишається вірною і сьогодні, і ми залишаємося вірними їй у Білому домі. Президент також чітко дав зрозуміти, що ми підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно, і надамо їй і виняткову кількість озброєнь та можливостей як від нас, так і від наших партнерів", резюмував Салліван.

Відмітимо, що нещодавно в Офісі президента України виключили можливість особистого візиту Зеленського до Вільнюса, якщо лідери країн Альянсу виявлять "дефіцит мужності".

Окрім того, Київ вважає, що надання Україні запрошення до НАТО вже на цьому етапі відповідає інтересам країн-союзників. Наша держава проводить реформи, попри повномасштабну війну.

Як писала Рубрика, президент Володимир Зеленський закликав президента США Джо Байдена запросити Україну до НАТО вже зараз – навіть якщо країна приєднається до Альянсу після війни.

Довідка

Україна чітко розуміє, що зможе приєднатися до Північноатлантичного Альянсу тільки після завершення бойових дій. Проте держава хоче на саміті Альянсу у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня, отримати політичне рішення щодо підтримки вступу.

При чому, президент Зеленський впевнений, що Україна має всі підстави для отримання політичного запрошення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу на саміті НАТО на початку липня.

Зазначимо, президент США Джо Байден заявив, що не має наміру спрощувати вимоги для України на шляху до НАТО.

Вільнюський муніципалітет приєднається до ініціативи підтримки вступу України до НАТО – 7-11 липня у литовській столиці вивісять щонайменше 33 тисячі українських прапорів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: