fbpx
Сьогодні
08:40 08 Лип 2023

Важке рішення, але потрібне: Глава Білого дому визнав, що Україні необхідні для оборони касетні снаряди

Фото: ОПУ

Рішення Сполучених Штатів Америки надати Україні касетні боєприпаси було "важким", але Києву потрібні боєприпаси для контрнаступу проти російської федерації.

Пр це заявив Глава Білого дому Джо Байден в інтерв'ю CNN.

Як підкреслив лідер США, українські Сили оборони намагаються пройти через російські окопи та зупинити танки.

"Це було дуже складне рішення з мого боку. І, до речі, я обговорював це з нашими союзниками, я обговорював це з нашими друзями. В українців закінчуються боєприпаси…

Ця війна пов'язана з боєприпасами. І ці боєприпаси у них закінчуються, а у нас їх мало. І ось, що я нарешті зробив, я прийняв рекомендацію Міністерства оборони – не на постійній основі – на перехідний період, поки ми отримаємо більше 155-мм снарядів, (про надання – ред.) цих боєприпасів українцям", підкреслив лідер США.

Це було нелегке рішення, зазначив Байден. При цьому він нагадав, що США не підписали Конвенцію про касетні боєприпаси, яка забороняє їх використання.

"Знадобився певний час, щоб переконати мене зробити це. Але головне, що вони або мають зброю, аби… не дати (росіянам – ред.) зупинити український наступ, або не мають. І я думаю, що вона їм потрібна", наголосив очільник Білого дому.

Байден зазначив, що поставки Україні касетних боєприпасів триватимуть тимчасово, поки США не наростять виробництво снарядів 155-мм калібру.

"Головне те, чи мають вони зброю, щоб не дати росіянам зупинити український наступ. Я думаю, що вони (касетні боєприпаси – ред.) їм були потрібні", – заявив американський президент.

Байден також додав, що й Україна не підписувала зобов'язання щодо невикористання касетних боєприпасів, на відміну від понад 100 країн, включаючи Великобританію, Францію і Німеччину.

Довідка

Нагадаємо, що Сполучені Штати Америки виділили новий пакет оборонної допомоги Україні. Зокрема, вони підтвердили надання Україні касетних боєприпасів.

Пізніше Пентагон розкрив подробиці нового пакета військової допомоги України на $800 млн.

У новому пакеті військової допомоги США присутні так звані удосконалені звичайні боєприпаси подвійного призначення (касетні боєприпаси).

Напередодні представник Пентагону Пет Райдер повідомив, що буде передано касетні боєприпаси не зі старих запасів. І коефіцієнт браку не має перевищувати 2,35%.

За даними The Washington Post, президент США Джо Байден схвалив передачу таких снарядів.

Нагадаємо, попередній пакет на 500 млн доларів включав боєприпаси для Patriot, систем HIMARS, 30 бойових машин Bradley та інше озброєння.

Президент Володимир Зеленський подякував США за надання Україні нового пакету оборонної допомоги.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: