fbpx
Сьогодні
18:06 29 Чер 2023

Катастрофа українського літака в Ірані: постраждалі подають позов до суду ООН

English version here

Фото: wing.com

Позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН подають Україна та інші держави, чиї громадяни загинули в результаті збиття цивільного рейсу над Тегераном у січні 2020 року.

Про це пише Рубрика, посилаючись на відповідну заяву, яку оприлюднило Міністерство закордонних справ України.

"Ми, члени Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS752, що представляють Канаду, Швецію, Україну та Сполучене Королівство, зазначаємо, що між Іраном та Координаційною групою не було досягнуто згоди щодо організації арбітражу відповідно до статті 14 Конвенції про боротьбу з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації.

Відповідно, Координаційна група має намір продовжувати колективні зусилля, щоб забезпечити притягнення Ірану до відповідальності за незаконне збиття рейсу PS752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" шляхом якнайшвидшого передання спору до Міжнародного Суду ООН", підкреслили в МЗС.

Довідка

Рейс PS752 "Міжнародних авіаліній України" розбився 8 січня 2020 року під Тегераном на шляху до Києва.

Через кілька днів після офіційних заперечень Іран визнав, що підрозділ Корпусу вартових ісламської революції ненавмисно збив літак на тлі загострення напруженості у відносинах зі Сполученими Штатами через вбивство американським безпілотником високопоставленого генерала Касема Сулеймані поблизу Багдада.

Розшифровка бортових самописців підтвердила, що лайнер був справний і катастрофа сталась через влучення двох протиповітряних ракет.

Згідно із записом, перша з них завдала літаку значних пошкоджень, але двигуни не відключилися, а пілоти намагалися контролювати політ, проте інша знищила повітряне судно.

Іран наполягає, що авіакатастрофа сталася через помилку оператора ППО, а не за наказом військового керівництва країни. Україна не згодна з цією позицією і вимагає допуску до розслідування та грошової компенсації.

Більшість жертв були іранцями та канадцями, але 11 з них були громадянами України.

Україна, Велика Британія, Канада та Швеція ініціювали арбітражний розгляд спору щодо збиття цього пасажирського літака наприкінці грудня 2022 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: