fbpx
Сьогодні
17:34 29 Чер 2023

Гарантії безпеки: ЗМІ дізнались, які рішення прийме ЄС щодо захисту України

Розширити ініціативу з підготовки українських військових та можливість відправки військових місій ЄС готується запропонувати Європейський Союз в рамках "майбутніх зобов'язань у сфері безпеки" України.

Про це Financial Times повідомили джерела, які знайомі із ходом дискусії.

У проєкті заяви лідерів, з яким ознайомилося Financial Times, мова йде, що ЄС "готові разом з партнерами зробити внесок у майбутні зобов'язання щодо безпеки України, які допоможуть Україні захистити себе в довгостроковій перспективі, стримувати акти агресії та протистояти спробам дестабілізації".

Як зазначають у виданні, європейські лідери планують продовжити фінансування поставок зброї Україні через Європейський фонд миру, який фінансується країнами ЄС.

Окрім того, вони пообіцяють розширити ініціативу ЄС з підготовки українських військових.

Також, як повідомляють у Financial Times, розглядається можливість відправки військових місій ЄС в Україну, якщо умови для цього будуть визнані прийнятними. Окрім того, такий крок буде узгоджений усіма членами, розповіло одне із джерел.

За словами одного з дипломатів, який брав участь в обговоренні, запропонована декларація ЄС, розроблена Францією. Вона має на меті надіслати "дуже чіткий політичний сигнал" Україні та росії.

Інший посадовець додав, що вона також покликана забезпечити участь ЄС в ширшій системі безпеки, яка розробляється для захисту України. Однак це зустріло опір з боку нейтральних Ірландії, Мальти та Австрії.

Довідка

Як повідомляли, 29 червня у Брюсселі розпочинається дводенний саміт ЄС, першим питанням порядку денного якого буде ситуація в Україні. Президент України Володимир Зеленський візьме участь у саміті ЄС в режимі телеконференції.

До того ж, питання гарантій безпеки має бути обговорене на саміті Північноатлантичного Альянсу в липні.

Як писала Рубрика, Україна має всі підстави для отримання політичного запрошення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу на саміті НАТО на початку липня.

Нагадаємо, що президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн вважає, що члени Північноатлантичного Альянсу можуть надати Україні низку гарантій безпеки, що полягають у забезпеченні країни необхідним озброєнням, до того, як вона приєднається до НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: