fbpx
Сьогодні
22:10 15 Чер 2023

Українське молоко та молочна продукція отримали доступ до канадського ринку: для чого це рішення

Канада відкрила ринок для української молочної продукції, що розширило географію експорту українських виробників до 31-ї країни.

Про це інформує Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, пише Рубрика.

У чому проблема?

Українська інфраструктура вже понад рік існує в умовах часткової окупації та постійних обстрілів ворога. Порти заблоковані, залізничний транспорт не працює на загарбаних територіях. Торгівля з рф та Білоруссю припинилася.

У першу чергу від цього страждає торгівля, яка забезпечує країну енергоресурсами та іноземною валютою.

Яке рішення?

Як розповідають у відомстві, Держпродспоживслужба та МЗС працюють над тим, щоб українські продукти могли експортуватися в більше країн, особливо в умовах воєнного стану. Це дає нові перспективи для наших виробників.

Як це працює?

Одним із результатів цієї роботи є доступ українського молока та молочної продукції до ринку Канади.

Перш ніж експортувати харчові продукти, оператор ринку повинен звернутися до місцевого відділу Держпродспоживслужби, де знаходяться його виробничі потужності.

На сайті відомства викладені пояснення до вимог канадського законодавства, що стосуються виробників молочних продуктів.

Зазначають, що українське молоко та молочна продукція можуть експортуватися в 31 країну світу, серед яких є країни Європейського Союзу, Велика Британія, Ізраїль, Китай, Туреччина, Японія.

За даними Асоціації виробників молока, попри війну та блокування морських портів у 2022 році Україна збільшила експорт молочної продукції на 39% – до 344,6 мільйона доларів.

Це стало можливим завдяки підтримці ЄС, високим світовим цінам та конкурентоспроможності українського молока. Найбільше продавали сухе молоко, масло та казеїн. Основним був європейський ринок.

Нагадаємо, 5 червня ЄС продовжив обмеження на імпорт окремих видів сільськогосподарської продукції з України для п'яти членів ЄС до 15 вересня, але пообіцяв поступово їх скасувати.

Довідка

Нагадаємо, Єврокомісія з 2 травня заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. А втім, ці агропродукти можуть перевозитися через їхню територію транзитом.

Низка країн заявили про дестабілізацію внутрішніх аграрних ринків через сільськогосподарську продукцію з України, яка мала б проходити транзитом до третіх країн, але часто залишалася всередині країни, через яку відбувався експорт.

Так, Польща, Угорщина, Болгарія та Словаччина заборонили імпорт на свою територію сільськогосподарської продукції, яка походить із території України або імпортується з неї. Румунія вирішила дочекатися заходів Єврокомісії.

У Єврокомісії назвали неприйнятними односторонні дії держав-членів Євросоюзу щодо торгівлі, бо торговельна політика є винятковою компетенцією ЄС.

Зрештою 28 квітня Єврокомісія досягла компромісу з Болгарією, Угорщиною, Польщею, Румунією та Словаччиною щодо імпорту агропродукції з України.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: