fbpx
Сьогодні
09:50 14 Кві 2023

Словаччина заборонила переробку та продаж українського зерна: виявили пестициди

Міністерство сільського господарства Словаччини видало розпорядження про заборону обробки завезеного з України зерна, а також продажу продукції з українських зернових на внутрішньому ринку.

Про це мова йде в повідомленні відомства.

Як зазначають, у партії пшениці з України вагою 1500 тонн, що відправлялась на молотіння, "було підтверджено наявність пестициду, який не дозволений в ЄС і має негативний вплив на здоров'я людини".

Саме через це ухвалили рішення про обмеження у Словаччині.

"Міністерство сільського господарства та розвитку сільських територій разом із підпорядкованими організаціями забезпечить відбір зразків усього зерна та борошна з України, що вже зберігається в Словаччині", – зазначили у відомстві.

Також повідомили, що про результати аналізу партії українського зерна Словаччина повідомить усі країни-члени ЄС й українського посла Мирослава Кастрана.

Окремо це питання обговорять міністри сільського господарства країн "Вишеградської четвірки", а також Румунії та Болгарії на зустрічі в п'ятницю.

"Міністерство сільського господарства та розвитку сільських територій Словаччини не рекомендує імпортувати будь-яке українське зерно та зернові продукти", підсумували в заяві.

Окрім того, там не уточнили, на який термін вводиться обмеження.

Україна, один з найбільших світових експортерів зерна. Після початку повномасштабного вторгнення росії тривалий час узагалі не могла експортувати збіжжя через Чорне море, що змусило її шукати альтернативні шляхи експорту.

Велика кількість українського зерна, дешевшого, ніж вирощене в ЄС, опинилася в країнах Центральної Європи. Це негативно вплинуло на місцевих фермерів.

Минулого тижня Польща оголосила, що тимчасово припинить імпорт українського зерна, щоб пом'якшити вплив на ціни, але транзит дозволить.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: