fbpx
Сьогодні
Відео 10:01 06 Чер 2023

В окупантів не витримали нерви: армія рф підривом ГЕС вирішила зупинити контрнаступ ЗСУ, - Гуменюк

Керівник об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк

Для того, щоб зупинити контрнаступ українських Збройних сил російські війська вирішили підірвати Каховську ГЕС у Херсонській області.

Про це повідомила в ефірі Радіо Свобода речниця Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк.

"Вони вирішили, що зараз таким чином вони зможуть зупинити контрнаступ українських сил. Вони настільки втомилися чекати, з якого напрямку він відбудеться (контрнаступ – ред.), що будь-яка активність Сил оборони, зокрема і посилення контрбатарейної роботи, призвели до того, що у них не витримали нерви і вони намагаються збільшити площу водної поверхні, щоб українські сили оборони не вдалися до форсування", підкреслила представниця ОК "Південь".

Гуменюк наголосила, що окупанти більше не почувають вони себе захищеними на лівому березі.

"Це наслідки нашої бойової роботи протягом довготривалого часу. Вони усвідомлюють, що місць дислокації безпечних для них фактично на лівому березі немає. І саме тому вони вже за принципом "після мене хоч потоп", даруйте на каламбурі, діють так саме", додала речниця.

Зі слів представниці ОК "Південь", після підриву ГЕС смуга вогневих позицій російських окупантів суттєво посунеться.

"Через цю високу воду вони мають відсунутися якомога далі від лівого берега. Це означає, що трошки легше буде херсонцям на правому березі стосовно обстрілів", – зауважила речниця Сил оборони півдня України.

Як писала Рубрика, російські окупаційні війська здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, відновленню ГЕС не підлягає.

Довідка

Нагадаємо, що у ніч на 6 червня, російські загарбники здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, що розташована за декілька кілометрів від тимчасово окупованого міста Нова Каховка Херсонської області.

Унаслідок руйнування дамби, вода в Каховському водосховищі почала стрімко падати, загрожуючи підтопленням.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів.

Зауважимо, у ніч на 6 червня російські пропагандистські пабліки масово почали звинувачувати українську армію у підриві ГЕС. За офіційними даними, Сили оборони України жодних військових операцій у цьому квадраті не проводили.

Каховка, підрив ГЕС

Окрім того, у МВС України також повідомили про початок евакуації цивільного населення із потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове та частково місто Херсон – острів Корабель.

Як писала Рубрика, Глава держави скликав засідання Ради національної безпеки і оборони, та закликав поширювати лише офіційну та перевірену інформацію.

Нагадаємо, що у лютому минулого року російські військові захопили головну будівлю Північно-Кримського каналу та Каховську ГЕС у Херсонській області. За даними ГУР, російські окупанти замінували Каховську ГЕС ще у квітні минулого року, а у жовтні додатково замінували шлюзи та опори ГЄС. 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: