fbpx
Сьогодні
Розбір 17:27 22 Жов 2022

Можливий теракт на Каховській ГЕС: як діяти під час затоплення?

Мінування Каховської ГЕС — серйозна загроза населенню тимчасово окупованих територій. “Рубрика” підготувала докладну інструкцію про те, як діяти в разі підриву, щоб врятуватися самим та допомогти іншим.

English version here

У чому проблема?

20 жовтня офіційно стало відомо про замінування Каховської ГЕС російськими окупантами. Підрив дамби, зазначив президент Зеленський, означатиме масштабну катастрофу. 

За словами секретаря РНБО Данилова, Україна готова до будь-якого сценарію на Каховській ГЕС. План дій у разі підриву дамби розглянуть на найближчому засіданні Ставки Головнокомандувача. Проте якщо окупанти підірвуть дамбу, то в зоні швидкого затоплення опиняться понад 80 населених пунктів, зокрема Херсон, а постраждати можуть сотні тисяч людей, які зараз знаходяться в окупації.

Можливий теракт на Каховській ГЕС: як діяти під час затоплення?

Сподіватися, що в разі затоплення жителям Херсонщини допомагатимуть окупанти — марна справа. Якщо росіяни здатні планувати терористичні акти такого масштабу, долею людей, вочевидь, перейматися вони не збираються. 

Експерти відзначають, що насамперед унаслідок руйнування дамби ГЕС підтоплення спіткають лівобережжя Херсонської області. Зараз окупанти та колаборанти саме туди намагаються вивозити  мирних мешканців з правого берега Дніпра — можливо, задля того, щоб звинуватити потім Україну у більшій кількості постраждалих. 

Яке рішення?

Що робити жителям Херсонщини?


1. Не панікувати

Згадаємо, що Каховська ГЕС будувалася в період "Холодної війни" і під час проектування була розрахована на стійкість до застосування ядерної зброї. Зруйнувати ГЕС може лише пряме влучення по греблі. Ще 8 серпня міст на греблі Каховської ГЕС був виведений з ладу точковим ударом HIMARS, і досі не може бути використаний для переміщення військової техніки. Але саму дамбу вивести з ладу непросто. Навіть ядерним ударом.

Але й зовсім ігнорувати загрозу теж не можна. Агресор здатний на будь-які злочинні дії. Наприклад, росіяни можуть влаштувати вибух і, прикриваючись ним, відкрити всі 28 водозливних затворів, які спричинять масове підтоплення.

Володимир Молчанов, експерт Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень, пояснив, що якщо знищити верхні шлюзові ворота, то шістнадцятиметрове цунамі (таку висоту має Каховська гребля) по каналу 20 метрів піде прямо на дамбу і змиє її. Вода почне знижуватись, бо Дніпро ширший, ніж шлюзовий канал. Висота хвилі буде приблизно 2,5 метра і вона вдарить по берегу Нової Каховки в районі електроопор, де вони переходять до підстанції. Там житла немає. Просто зелені насадження. Ні люди, ні їхнє майно не постраждають, бо їх там фізично немає, — стверджує Молчанов. Далі хвиля піде, зменшуючись у висоті. "Велика вода" зруйнує переправи, які будували росіяни, і частково підтопить оселі деяких лівобережних сіл.

Можливий теракт на Каховській ГЕС: як діяти під час затоплення?

Фахівці "Центр ГІС аналітик" на замовлення Державної служби України з надзвичайних ситуацій спрогнозували: на рівнинній місцевості, що являє собою Херсонщина, внаслідок навіть миттєвого прориву дамби Каховської ГЕС, вода розливатиметься територією. Затопить Олешки — місто на лівому березі Дніпра, навпроти Херсона, деякі острови, селища Кримки, Піщане та Козачі Табори. Нова Каховка постраждає мало — місто будувалося з урахуванням можливої аварії на гідроелектростанції. Максимальне піднесення води в районі Херсона (який знаходиться на високому березі Дніпра) становитиме 1,5 метра максимум в найнижчий його частині. І це станеться на другий день. Умовно кажучи, у найгіршому варіанті все буде, як під час сильної весняної повені.

2. Підготуватися до можливої повені

Що робити до повені?

  • Війна показала, що потрібно знати характер місцевості, де ви проживаєте. Заздалегідь вивчіть місцевість — запам'ятайте безпечні райони, найближчі пагорби. Уявіть, як туди діставатися, напрацюйте маршрут.
  • Переконайтеся, що всі члени сім'ї знають правила безпеки, порядок дій під час евакуації. Окремо поговоріть із дітьми. Поясніть, що паніка є дуже небезпечною. Приділіть особливу увагу тим, хто не вміє плавати.
  • Підготуйте документи, одяг, найбільш необхідні речі, запас харчових продуктів на декілька днів, медикаменти, ліхтарик. Складіть усе у наплічник. Документи зберігайте у водонепроникному пакеті.
  • Перевірте, наскільки надійні вікна та двері нижніх поверхів. За можливості зміцніть їх — наприклад, забийте щитами, дошками, закладіть мішками з піском. 
  • Переженіть худобу, яка є у вашому господарстві, на підвищену місцевість.
  • Жителям нижніх поверхів багатоповерхівок варто домовитися з сусідами зверху про тимчасовий притулок.
  • До речі, за час окупації жителі багатоповерхівок майже всюди навчилися гуртуватися й діяти, наче одна родина. Підніміть тему можливої повені в чаті будинку. Так ви зможете швидше допомогти одне одному в разі небезпеки.
  • Необхідно привести в належну готовність плавзасоби, човни, надувні човни, рятівні кола. Перенести їх ближче до житла. За їх відсутності виготовити найпростіші такі засоби із матеріалів, які є під ру­кою: колод, дошок, автомобільних камер, бочок тощо. Не забувайте про таку необхідні річ, як мотузки

Превентивні заходи за загрози підтоплення дворових територій

  • Закріпити всі предмети, які можуть бути знесені водою.
  • Перевірити підсобні приміщення, ущільнити вікна та двері по периметру. Закрити вікна та вентиляційні віддушини, замкнути двері.
  • За можливості звільнити підвали та погреби. У них не повинно залишатися харчових продуктів та предметів, що псуються від знаходження у воді.

3. Вивчити рекомендації, які необхідно знати кожній людині, що може потрапити в зону потенційного затоплення

Можливий теракт на Каховській ГЕС: як діяти під час затоплення?

Дії під час раптового затоплення

  • Зберігайте спокій, уникайте паніки. 
  • Надайте допомогу дітям, людям з інвалідністю і людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.
  • Перед виходом з будинку вимкніть електрику та газ, загасіть вогонь у грубах.
  • Відчиніть хлів — дайте худобі можливість врятуватися. 
  • За можливості негайно залиште зону затоплення. Залишаючи небезпечну зону, окрім тривожного рюкзака, варто взяти з собою теплий зручний одяг і взуття, ковдри. Не забудьте про домашніх улюбленців.
  • Якщо виїхати неможливо, підніміться на верхній поверх або горище будинку, де ви перебуваєте. За підйому води слід забратися на дах, а за різкого прибуття води — на верх (коник) даху.
  • Дітей і хворих, ослаблених і замерзлих людей прив'яжіть до себе або до міцних елементів даху, або до пічної труби. Залазити на дерева, стовпи, будови сумнівної міцності не можна. Вони можуть бути підмиті потоками води і впасти та зруйнуватися.
  • Щоб привернути увагу тих, хто може вас врятувати, постійно подавайте сигнал лиха: у світлий час доби можна вивісити на високому місці біле або кольорове полотнище, а в нічний час подавайте світлові сигнали ліхтариком. До прибуття допомоги залишайтеся на верхніх поверхах і дахах будинків та інших підвищених місцях.

Якщо повінь застала вас у дорозі, у транспорті

Можливий теракт на Каховській ГЕС: як діяти під час затоплення?

  • Коли дорогу заливає водою, пересуватися в машині стає вкрай небезпечно. Вода може прибувати з великою швидкістю, течія може знести автомобіль разом із людьми. Виходьте з машини, поки не стало запізно. Не можна залишатися в зламаному чи нерухомому автомобілі. Багато людей гинуло внаслідок того, що, перебуваючи в зоні повені, здійснювали спробу врятувати свій автомобіль.
  • Затоплені місця глибиною до 1 м можна переходити вбрід, від 0,6 до 1,2 м — переправлятись на автомобілях з переднім і заднім приводом, на тракторах. Переправу можна організувати за до­помогою човнів та інших плаваючих засобів, або підручних засобів — всього, що дає можливість триматися на воді — дошок, автомобільних камер, дерев'яних дверей, діжок тощо.
  • За перебування під час повені в полі, лісі необхідно виходити на підвищені місця. Якщо такої можливості немає, треба залізти на дерево.

Ви опинилися у воді

  • Позбавтеся важких предметів: взуття, зайвих предметів у кишенях. Зніміть важкий верхній одяг, але не роздягайтеся далі: навіть мокрий одяг допоможе зберегти тепло тіла. 
  • Знайдіть орієнтир та пливіть до нього. Економте сили. Намагайтеся відпочивати.
  • Схопіть і тримайтеся за будь-який предмет, що плаває поряд.
  • За можливості зв'яжіть пліт, використовуючи предмети, що плавають.
  • Небезпечні предмети відштовхуйте від себе.
  • Намагайтеся подавати про себе сигнали.

Якщо ви берете участь у проведенні рятувальних заходів

Можливий теракт на Каховській ГЕС: як діяти під час затоплення?

  • Рятуйте людей, де б вони не були, використовуючи для цього всі існуючі засоби.
  • Пам'ятайте, що не можна сідати на борт човна. Небезпечно перевантажувати плавзасіб: перевантажений пліт або човен може перекинутися.
  • Насамперед із зони затоплення необхідно вивезти дітей.
  • Надайте негайну допомогу людям, які вже перебувають у воді.
  • Перебуваючи у воді поруч із потопаючим, будьте обережні, не дозволяйте йому вчепитися у вас. Людину, яка не контролює свої рухи, рекомендують міцно схопити за волосся і так плисти до берега чи найближчого безпечного місця. 
  • Людям, яких врятували з води, слід надати, за необхідності, домедичну допомогу, зігріти їх й одягти у сухий одяг.

Дії після повені, паводку

  • Переконайтесь, що ваше житло не отримало внаслідок повені ніяких ушкоджень та не загрожує заваленням, відсутні провалини в будинку і навколо нього, не розбите скло і немає небезпечних уламків та сміття.
  • Під час огляду внутрішніх кімнат не можна використовувати сірники або свічки як джерело світла через можливу наявність у повітрі побутового газу (для цього найкраще підійде електричний ліхтарик).
  • Не користуйтесь електромережею до повного осушення будинку.
  • Електроприладами можна користуватися тільки після їх ретельного просушування.
  • Стережіться розірваних або провислих електричних дротів.
  • Просушіть будинок, проведіть ретельне очищення та дезінфекцію забрудненого посуду й домашніх речей та прилеглої до будинку території.
  • Здійснюйте осушення затоплених підвальних приміщень поетапно, з розрахунку 1/3 об'єму води на добу.
  • Обов'язково кип'ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені.
  • Не вживайте продукти, які були підтоплені водою під час повені. Позбудьтеся їх та консервації, що була затоплена водою і отримала ушкодження.

Ще більше корисних рішень!

Міськрада Херсона розробила інструкції для мешканців різних районів міста. Читайте тут.

Можливий теракт на Каховській ГЕС може залишити Запорізьку АЕС без охолодження, наражаючи населення також на ядерну катастрофу.

Про те, як діяти в разі радіаційної аварії на ЗАЕС, "Рубрика" писала тут.

16
42295

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: