fbpx
Сьогодні
14:59 18 Тра 2023

Молдова повністю відмовилась від російського газу та хоче якнайшвидше приєднатися до ЄС через загрозу з боку рф, – Санду

English version here

Молдова прагне здобути членство в Євросоюзі якнайшвидше з огляду на загрозу з боку росії та сподівається на рішення про початок переговорів у найближчі місяці. Також Молдова заявила, що більше не використовує російський природний газ або електроенергію після того, як припинила свою залежність після початку повномасштабної війни в Україні.

Про це заявила президент Молдови Мая Санду в інтерв`ю AFP, передає Рубрика.

Як зазначається, для Санду членство в ЄС є єдиною гарантією того, що Молдова не стане наступною ціллю Росії.

"Звичайно, ніщо не зрівняється з тим, що відбувається в Україні, але ми бачимо ризики і віримо, що можемо врятувати нашу демократію лише в складі ЄС. Ми віримо, що Росія й надалі залишатиметься великим джерелом нестабільності в наступні роки, і нам потрібно захистити себе", – сказала вона.

Санду звинуватила Росію в організації державного перевороту для спроби захоплення влади в Молдові. Вона закликала молдован, які, за даними опитувань, переважно виступають за приєднання країни до Європейського Союзу, провести в неділю мітинг на підтримку ЄС.

"Війна в Україні зробила все чорно-білим. Тому дуже ясно, що означає вільний світ і що означає авторитарний світ для всіх нас", – сказала президент.

Щодо Придністров`я Санду заявила, що Кишинів бореться за мирне врегулювання конфлікту, і «ми закликали Росію вивести свої незаконно розміщені війська».

"Нам потрібна геополітична можливість, щоб мати можливість урегулювати конфлікт", – додала президент Молдови.

Санду, яка розпочала процес виходу країни зі Співдружності Незалежних Держав, де домінує Росія, наголосила: "Які відносини ви можете мати з режимом, який вбиває невинних людей у сусідній країні?"

За її словами, Молдова готова співпрацювати лише з "демократичними країнами, з країнами, які поважають територіальну цілісність інших країн, які поважають систему, засновану на міжнародних правилах".

Президент також зазначила, що Молдова поки що не переглядає свою позицію нейтральності.

"Але в нашому суспільстві є дискусії про те, чи захищає нас нейтралітет, і якщо в якийсь момент люди змінять свою точку зору, звичайно, ми переглянемо це рішення. Тим часом ми намагаємося консолідувати оборонний сектор Молдови і розраховуємо на наших друзів", – сказала вона.

Як повідомлялося, 1 червня Молдова проведе другий саміт Європейського політичного співтовариства.

Як передає Рубрика з посиланням на The Guardian, також у четвер прем'єр-міністр країни Дорін Речан на конференції з питань безпеки в Бухаресті заявив:

"Якщо на початку війни 100% енергії, яку споживала Молдова, надходила з Росії, то сьогодні Молдова може існувати абсолютно без природного газу чи електроенергії з Росії".

"Молдова більше не споживає російський газ, вона інтегрована в європейську енергетичну мережу як технічно, так і комерційно", – наголосив Речан.

Нагадаємо, ЄС погодив так звану платформу спільної закупівлі газу, яка дозволяє країнам-членам уникати конкуренції між собою на глобальному енергетичному ринку та повною мірою скористатися перевагами спільної купівельної спроможності Європейського Союзу. Учасниками цієї платформи є також Україна, Молдова та країни Західних Балкан.

У квітні молдовська компанія Energocom підписала рамкову угоду з грецьким газовим оператором DEPA Commercial.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: