fbpx
Сьогодні
10:18 01 Чер 2023

Президент України прибув на європейський саміт у Кишиневі

Володимир Зеленський та Мая Санду. Фото: reuters

Сьогодні, 1 червня, президент України Володимир Зеленський прибув до Кишинева для участі у другому саміті Європейського політичного співтовариства, який приймає Республіка Молдова.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Moldova Liberă .

Зеленський прибув до "замку Мімі" у селі Бульбоака, де відбувається саміт Європейської політичної спільноти, першим після президентки Молдови Маї Санду, господарки зустрічі.

Президент Зеленський та президентка Санду зустрілись на саміті Європейської політичної спільноти. Фото: ЄП

Очікують, що на саміт прибудуть майже пів сотні європейських президентів і голів урядів.

Персональна участь президента України у саміті не була офіційно підтверджена до останнього з міркувань безпеки. У МВС Молдови заявляли, що інформація про участь Зеленського має бути засекреченою у зв'язку з безпосередньою безпекою президента України.

Раніше у середу участь Зеленського у саміті підтвердив глава МЗС Молдови Ніку Попеску.

На другій зустрічі Європейської політичної спільноти обговорюватимуть спільні зусилля заради миру в контексті війни в Україні та пов'язані із нею кризи, захист демократії, зміцнення енергетичної безпеки та стійкість європейських держав.

Довідка

Саміт походить у Молдові 1 червня збере 50 президентів, прем'єр-міністрів та високопосадовців європейських чиновників.

Президент Європейської ради Шарль Мішель, президент Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Олаф Шольц входять до високопосадовців європейських офіційних осіб, які візьмуть участь у саміті.

Саміт відбудеться у замку Мімі у селі Булбоаке приблизно за 35 кілометрів від Кишинева.

Європейська політична спільнота – це загальноєвропейський урядовий форум, створений минулого року після вторгнення росії в Україну і є платформою, що об'єднує європейських лідерів для обговорення та пошуку рішень найбільш нагальних проблем Європи, таких як безпека, стабільність та енергетична стійкість.

Безпеку саміту в Молдові забезпечать американські та британські військові. У Молдові в період з 25 травня до 2 червня проведуть міжнародні навчання з протиповітряної оборони. У них візьмуть участь понад 200 молдавських, французьких, британських, румунських, румунських та американських солдатів.

У зв'язку з самітом у Молдові попередили про обмеження в роботі транспорту, повітряний простір закритий, а деякі міжнародні потяги не курсують.

Нагадаємо, що російська федерація могла б напасти на Молдову після захоплення України. Якби це сталося, то Москва продовжила б експансію та наступною ціллю рф став би саме Кишинів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: