fbpx
Сьогодні
11:17 30 Жов 2022

У Євросоюзі закликали росію змінити рішення про вихід із "зернової угоди"

Фото Reuters

Європейський Союз закликає росію скасувати своє рішення про вихід із "зернової ініціативи", бо це поставить під загрозу експорт агропродукції та добрив

Про це інформує Рубрика, посилаючись на Twitter Головного дипломата ЄС Жозепа Борреля.

Зазначимо, що "зернова угода" дозволила розблокувати українські порти для експорту агропродукції морем.

"Рішення росії призупинити участь у Чорноморській угоді ставить під загрозу основний шлях експорту зерна та добрив, які вкрай необхідні для подолання глобальної продовольчої кризи, спричиненої її війною проти України", написав Боррель у повідомленні.

Напередодні також США розкритикували рішення росії щодо виходу з угоди. Президент Джо Байден назвав його обурливим та наголосив, що це лише посилить глобальний голод у світі.

"Будь-які дії росії щодо переривання критично важливого експорту зерна є фактично заявою про те, що люди та сім'ї в усьому світі повинні платити більше за їжу або голодувати", зазначив Держсекретар США Ентоні Блінкен.

У відповідь у росії просували заяви своєї пропаганди. Посол росії у Вашингтоні поскаржився, що від Сполучених Штатів "не побачили жодних ознак засудження безрозсудних дій Києва".

Довідка

Нагадаємо, що вранці, 29 жовтня, в окупованому Севастополі заявили про "атаку" безпілотників. Її нібито "відбивали" кораблі Чорноморського флоту.

У зв'язку з надзвичайною подією, як пишуть проросійські ЗМІ, рейд через бухту в місті був тимчасово закритий для поромів та катерів. В атаці, як завжди, звинуватили ЗСУ.

У оперативному командуванні "Південь" відреагували на закиди росії та припустили, що окупаваний Севастополь атакували не українські БПЛА, як зазначили росіяни, а то були бойові комарі.

Ввечері, 29 жовтня у міноборони росії заявили, що рф призупиняє участь у "зерновій угоді". Кажуть, що причиною став "теракт" щодо кораблів чорноморського флоту та цивільних суден.

І який нібито здійснила Україна з участю фахівців із Великої Британії.  У Британії відреагували на це звинувачення.

В МЗС рф уточнили, що призупинили зернову ініціативу на невизначений термін. Водночас у міністерстві сільського господарства рф заявили, що готові повністю замінити на світовому ринку українське зерно.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав інші держави вимагати від рф "припинити голодні ігри" та повернутися до своїх зобов'язань. В ООН зазначили, що вже знають про рішення російської влади й підтримують із рф зв'язок.

Президент Володимир Зеленський назвав "передбачуваними" заяви росії про вихід із "зернової угоди" і вважає, що рф ухвалила рішення про це ще у вересні.

27 жовтня в українському уряді повідомляли, що за 88 днів роботи "зернового коридору" з України попрямували 397 кораблів із вантажем у 9 мільйонів тонн агропродукції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: