fbpx
Сьогодні
08:59 30 Жов 2022

ISW: Україна мала право атакувати російський флот у окупованому Криму і це дуже стримана відповідь рф

Фото: Ілюстративне

У Криму біля тимчасово окупованого  Севастополя більш за все Україна нанесли удар по фрегату класу "Григорович" Чорноморського флоту рф

Про це пише Рубрика, посилаючись на звіт американського Інституту дослідження війни (ISW).

Аналітики вважають, що кадри, якими рясніють соціальні мережі, показують певну кількість безпілотних надводних апаратів, які завдали удару щонайменше по одному фрегату класу "Григорович" у Севастополі 29 жовтня.

У свою чергу, за даними ISW, росія не визнала жодних пошкоджень фрегату класу "Григорович". Відбувається теж саме, як і раніше, коли Міністерство оборони росії заперечувало будь-які пошкодження крейсера "Москва".

У Інституті вивчення війни наголошують, що Україна не взяла на себе відповідальності за цей напад.

На думку аналітиків, якщо Київ віддав наказ про цю атаку, вона була б пропорційною, і навіть "стриманою".

В ISW нагадують, що напади на військові судна у воєнний час є законними актами війни, а не терористичними атаками. Рішення України завдати удару по фрегату з "Калібром" у цей час має сенс, оскільки росія посилила удари по енергетичній інфраструктурі.

"Якби Київ віддав наказ про цю атаку, це було б пропорційною, навіть стриманою, відповіддю на масштабну російську кампанію стратегічних бомбардувань цивільних об'єктів по всій Україні протягом останніх кількох тижнів", наголосили у Інституті.

До речі, Чорноморський флот має три фрегати класу "Григорович", кожен з яких здатен запускати крилаті ракети "Калібр".

Довідка

Нагадаємо, що вранці, 29 жовтня, в окупованому Севастополі заявили про "атаку" безпілотників. Її нібито "відбивали" кораблі Чорноморського флоту.

У зв'язку з надзвичайною подією, як пишуть проросійські ЗМІ, рейд через бухту в місті був тимчасово закритий для поромів та катерів.

У оперативному командуванні "Південь" відреагували на закиди росії та припустили, що окупаваний Севастополь атакували не українські БПЛА, як зазначили росіяни, а то були бойові комарі.

Російське Міноборони заявило, нібито Збройні сили о 4 годині ранку 29 жовтня атакували безпілотниками окупований Севастополь. Оборонне відомство рф підтвердило пошкодження морського тральщика "Іван Голубець".

Міноборони росії звинуватило військових ВМС Британії у плануванні і реалізації нібито "терактів" на трубопроводах "Північний потік-1" і "Північний потік-2". У Британії відреагували на це звинувачення.

Сили оборони півдня припускають, що причиною суботніх вибухів в окупованому Севастополі могли стати невдалі запуски російськими загарбниками ракет протиповітряної оборони.

Міністерство закордонних справ рф оголосило, що росія на невизначений термін призупиняє свою участь в зерновій угоді.

Читайте щоденну хроніку війни від "Рубрики" — найважливіші новини оборони від російської агресії та рішення для перемоги зібрані тут.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: