fbpx
Сегодня
Колонка 18:52 07 Авг 2023

Опасность вейпинга для сердца и легких: Американская ассоциация кардиологов бьет тревогу

Науковці дедалі більше виявляють ризики для здоров'я, пов'язані з використанням електронних сигарет. Вкрай необхідними є додаткові дослідження щодо довгострокового впливу пристроїв для вейпінгу на серцево-легеневу систему зокрема та організм в цілому.

Про це йдеться в науковій заяві Американської асоціації кардіологів (American Heart Association) «Вплив електронних сигарет і продуктів для вейпінгу на серцево-легеневу систему». 

Згідно із заявою AHA, тенденція до зростання поширеності електронних сигарет серед молоді є вкрай загрозливою, оскільки такі пристрої містять багато шкідливих елементів, що можуть спричиняти серцево-легеневі захворювання. В той же час виробники позиціонують е-сигарети як менш шкідливу альтернативу, чим стимулюють підлітків до споживання.

Електронні сигарети — це системи, що працюють від батарейок, які нагрівають рідину, утворюючи аерозоль, який вдихається в легені. Більшість електронних рідин містить нікотин, який, як було встановлено, негативно впливає на здоров'я, а також викликає сильну залежність. Продукти також можуть містити інші речовини, найчастіше тетрагідроканабінол (ТГК), психоактивний елемент канабісу, а також метамфетамін, метадон або вітаміни. Рідини також включають зволожувачі (пропіленгліколь і рослинний гліцерин), ароматизатори, охолоджуючі агенти (ментол) і підсолоджувачі та інші хімічні речовини. 

Що вже знає наука про вплив споживання е-сигарет на організм людини?

«Е-сигарети доставляють в організм численні потенційно шкідливі речовини, включно з хімічними речовинами та іншими сполуками, які, найімовірніше, невідомі або незрозумілі користувачеві. Дослідження вказують на те, що е-сигарети з нікотином пов'язані з гострими змінами в ряді показників гемодинаміки, включаючи підвищення кров'яного тиску та частоти серцевих скорочень», – наголосив волонтер, голова комітету з написання наукових заяв Джейсон Дж. Роуз.

Також дослідження показали, що навіть якщо немає нікотину, інгредієнти в електронних сигаретах несуть ризики, пов'язані із захворюваннями серця та легенів:

  • Пропіленгліколь і гліцерин

Нові дані свідчать про те, що розчинники нікотину пропіленгліколь і гліцерин впливають на серцево-легеневу систему. Короткочасний вплив гліколевих сумішей пов'язаний з гострим сухим кашлем і подразненням горла, а також порушенням функції легень. 

  • Смакові добавки та підсолоджувачі

В рідини до електронних сигарет зазвичай додають такі підсолоджувачі, як глюкоза та сахароза. Ці компоненти сприяють утворенню реактивних альдегідів, які є однією з причин серцево-судинних захворювань та хронічної обструктивної хвороби легень.

Діацетил і ацетилпропіоніл є смаковими добавками, які пов'язані з респіраторними захворюваннями при вдиханні та можуть призвести до легеневих захворювань.

  • Метали 

Нагрівальні елементи е-сигарет складаються з металів (зокрема нікелю, свинцю та хрому), які виділяються в рідини та аерозолі і є легеневими токсикантами. Нікель є одним із небагатьох канцерогенів, який міститься більше в е-сигаретах, ніж у горючих сигаретах.

З 2019 року існує клінічний діагноз «Пошкодження легень, пов'язане з використанням електронних сигарет або вейпінгу» (EVALI). Центри з контролю та профілактики захворювань США вперше визнали EVALI як стан, коли менше ніж за рік серед користувачів електронних сигарет було госпіталізовано приблизно 2800 осіб.

Хто найбільше споживає електронні сигарети?

У США електронні сигарети є найпоширенішим тютюновим виробом серед молоді. Дані дослідження «Моніторинг майбутнього» показали, що використання електронних сигарет з 2017 по 2019 роки зросло більш ніж удвічі серед учнів середньої та старшої школи. 72,2% серед усіх споживачів електронних сигарет повідомили про використання ароматизованих продуктів. 

«Молодих людей часто приваблюють аромати, наявні в цих продуктах, і вони можуть розвинути нікотинову залежність від використання е-сигарет. Існує значне занепокоєння щодо того, що молоді люди вважають, що електронні сигарети не є шкідливими. Адже ці пристрої є широко доступними та продаються віковій групі, до якої входить багато людей, які ніколи не вживали тютюнових виробів», – повідомив Джейсон Дж. Роуз.

Американська асоціація кардіологів не рекомендує використання електронних сигарет для припинення куріння, оскільки вони теж викликають залежність.

Науковці наголошують на критичній потребі в додаткових знаннях і дослідженнях, що, зокрема, мають бути зосереджені на отриманні знань про серйозні та потенційно довгострокові наслідки електронних сигарет для серця, кровоносних судин і легенів.

Яка ситуація в Україні?

В Україні ситуація схожа — електронні сигарети є найбільш поширеними серед підлітків та молоді. За даними опитування 2019 року, кожна 5 дитина віком 14-17 років споживає е-сигарети. 

Опитування 2023 року показало, що 50% споживачів електронних сигарет обирають їх саме через приємний смак і аромат, а 29% вказали на «меншу шкідливість». Це свідчить про те, що маніпуляції виробників працюють та затягують молодь в нікотинову пастку.

В той же час серцево-судинні захворювання лишаються причиною №1 смертей в Україні. Загальновизнано, що саме куріння є основним фактором ризику серцево-судинної захворюваності. Куріння і пасивне куріння стає причиною приблизно 17% усіх випадків смерті від ССЗ. 

Небезпека вейпінгу для серця та легень: Американська асоціація кардіологів б'є на сполох

Всесвітня організація охорони здоров'я не вважає електронні сигарети безпечними для вживання чи засобом відмови від куріння, оскільки вони так само викликають залежність та можуть спричиняти хвороби серця та легень. 

Безпечного куріння та безпечної дози нікотину не існує! 

Нагадуємо. З 11 липня 2023 року Законом України 2899-IV впроваджено: 

  • заборону ароматизованих рідин, що використовуються в е-сигаретах;
  • заборону будь-якої реклами та спонсорства е-сигарет;
  • запровадження медичних попереджень на упаковках е-сигарет;
  • максимальний об'єм тари та вміст нікотину у рідинах, що використовуються в е-сигаретах;
  • запровадження технічних вимог безпеки усіх складових е-сигарет.

Відмовся від куріння вже зараз — стань на варті свого серця! 

1778

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: