fbpx
Сегодня
Колонка 10:50 17 Янв 2024

Здоровая самооценка: как и зачем ее воспитывать в себе

Pixabay

Самооцінка — це те, як ми психологічно та емоційно сприймаємо себе. І вона може впливати на всі сфери нашого життя — кар'єру, стосунки, фінансові статки. Що більш збалансованою є оцінка себе, то більш щасливою та самодостатньою почувається людина. Як цього досягти?

У кожної людини самооцінка формується ще з моменту народження. У процесі дорослішання та пізнання себе вона добудовується. Що більше дитина отримувала підтримки, адекватної похвали, вчилася справлятися з невдачами та не ототожнювати себе зі своїми діями, то здоровіша самооцінка у людини. 

 Низькою самооцінка може бути через те, що людина отримувала багато критики, зневаги та ігнорування спочатку від своїх батьків, а потім від колег, керівництва чи інших важливих осіб, — зазначає Ірина Басіста, психологиня та методологиня Центру «Незламна». — Надалі це може впливати на рівень амбіцій людини, бажання розкривати закладені природою таланти й використовувати можливості. 

Також є інший варіант, який заважає дорослим жити, — це завищена самооцінка. Дитині постійно наголошували про її сильні сторони та таланти, тому вона не мала іншого вибору, як весь час працювати на те, щоб відповідати очікуванням своїх батьків. І звичайно, завжди їх не виправдовувала. Це призводило до того, що дитина (або вже доросла людина) все більше вимагає від себе, критикує через невдачу, а у її голові найчастіше звучать слова «ти недостатньо зробила», «ти недостатньо хороша», «ти недостатньо розумна».  

У дорослому віці це може проявитися надвисокими вимогами до себе та інших, перфекціонізмом у всьому й постійним рухом до якогось омріяного та невизначеного ідеалу, дотягнути якого насправді неможливо

Тому найкращий варіант — це золота середина, а саме адекватна самооцінка. Коли людина розуміє хто вона і що може насправді, вона впевненіше почувається на роботі, у колективі чи серед друзів. Така людина може ставити собі цілі та досягати їх, відмовлятися від ідей, які більше не приносять задоволення чи втратили сенс. Вона може впоратися з поразками, не критикувати себе за них і перейти до плану «Б». 

Також адекватна самооцінка дає можливість ефективно працювати в команді, делегувати іншим та робити те, що подобається, навчатися чогось нового.

Побудувати здорову самооцінку можна. Ось кілька порад від психологині «Фонду Маша», як це зробити: 

  • Хваліть себе за всі досягнення, навіть маленькі
  • Визначте та усвідомте свої сильні та слабкі сторони
  • Знизьте рівень вимог до себе й дозвольте бути неідеальною
  • Якщо ваш внутрішній критик починає в чомусь дорікати, зупиніть його
  • Порівнюйте себе сьогоднішню з собою вчорашньою, а не з іншими людьми. 

За бажанням, ви можете звернутися до психотерапевта, який крок за кроком допоможе вам розібратися в самооцінці й розплутати клубок ниток, що сформували цю проблему. Саме такі спеціалісти є в нашому Центрі відновлення ментального здоров'я жінок «Незламна» в Києві. Тут кожна жінка попри свій стан, ступінь ураженості, вік чи соціальний статус може знайти підтримку та отримати кваліфіковану допомогу психологів, арттерапевтів, тілесних терапевтів та інших професіоналів. Усі послуги Центру є абсолютно безкоштовними. Щоб дізнатися про актуальні події, можете підписатися на телеграм-канал Центру: https://t.me/Center_Nezlamna  

286

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: