fbpx
Сегодня
Колонка 17:47 19 Окт 2023

День ответственности человека: Почему курить – это безответственно!

Сьогодні, в день народження видатного українця Богдана Гаврилишина, наша держава відзначає День відповідальності людини. Україна стала першою країною у світі, що прийняла День відповідальності людини як загальнодержавний.

Богдан Дмитрович розробив Декларацію відповідальності людини, другий принцип якої визначає: «Підтримуй своє здоров'я у якнайкращому стані, щоб не обтяжувати суспільство витратами на твоє лікування».

Куріння та вживання нікотинових виробів — прямо суперечить Декларації відповідальності людини Богдана Гаврилишина. 

1. Куріння — це безвідповідальне ставлення до здоров'я

Перш за все, вживання тютюну та нікотинових виробів викликає наркотичну залежність у людини, а також спричиняє смертельні хвороби. З кожною викуреною сигаретою або затяжкою електронними пристроями людина повільно вбиває свій організм. Куріння впливає на дихальну систему, серцево-судинну систему, призводить до онкологічних захворювань, колапсу легенів, інсульту, інфаркту, катаракти, безпліддя та імпотенції. Щороку в Україні від хвороб, спричинених курінням, помирає 130 тисяч людей

2. Куріння — це безвідповідальне ставлення до оточення

Вторинний тютюновий дим та викиди електронних пристроїв для куріння, які видихає курець, містять ті самі шкідливі речовини. Пасивне куріння стає причиною понад 1 млн смертей у світі. Пасивні курці мають на 25-30% вищий ризик розвитку серцево-судинних захворювань та респіраторних хвороб, зокрема, ішемічної хвороби серця і раку легень. За оцінками ВООЗ, 200 тисяч осіб щорічно вмирає через вплив тютюнового диму на роботі. Окрім того, коли курець стикається з хворобами, страждають близькі люди на морально-психологічному та матеріальному рівнях. Також курці подають негативний приклад близьким, особливо, дітям, тим самим нормалізуючи куріння в суспільстві.

3. Куріння — це безвідповідальне ставлення до оборонної війни України

Дві міжнародні тютюнові компанії Philip Morris International та Japan Tobacco International є визнаними  Міжнародними спонсорами війни проти України. За податки, сплачені у 2022 році тютюновими компаніями PMI, BAT, JTI, росія щонайменше могла закупити 1 384 ракети «Калібр», або 225 тисяч дронів «Shahed», або 818 СУ-25.

Дві компанії Imperial Tobacco та British American Tobacco хоча й формально вийшли з росії, по факту продовжують виробляти на російських фабриках свої бренди, отримують прибутки та спонсорують війну. 

Чому курити — це безвідповідально

4. Куріння — це безвідповідальне ставлення до навколишнього середовища

Недопалки — це найбільш поширений вид сміття у світі.  Так, в Україні у 2021 році було реалізовано 34 млрд сигарет та 7 млрд тютюнових виробів для нагрівання. Тільки за рік в навколишнє середовище України потрапили понад 41 млрд недопалків. Електронні сигарети та вироби для нагрівання тютюну містять батарейки, кожна з яких не піддається біологічному розкладанню. Одна батарейка забруднює 20 квадратних метрів ґрунту та 400 літрів води.

5. Куріння — це безвідповідальне ставлення до держави

Курці часто потребують медичної допомоги та лікування, що створює додаткові витрати для системи охорони здоров'я та державного бюджету.  У результаті серйозних хвороб, спричинених курінням, багато курців стають непрацездатними. Це призводить до збільшення бюджетних витрат на утримання та зменшення працездатного населення. Що в свою чергу спричиняє збільшений фінансовий тиск на економіку та соціальну систему держави. 3,5 мільйонів українців стають непрацездатними через хвороби спричинені вживанням тютюну. 325 тисяч українців втрачають роки здорового життя. 

Для того аби створити умови, за яких діти та молодь не починали б курити, а курці мали б більше шансів припинити куріння, Верховна Рада України має реалізувати ратифіковану Рамкову Конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну, яка зокрема передбачає:

  • ліквідацію усіх форм реклами тютюну включно з рекламною викладкою тютюнових виробів та електронних пристроїв для куріння у місцях торгівлі;
  • підвищення акцизів на тютюнові вироби та рідини до е-сигарет, щоб знизити цінову доступність шкідливої наркотичної продукції перш за все для дітей та юнацтва.

Будьмо відповідальними за себе та Україну!

533

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: