fbpx
Сегодня
Колонка 15:49 25 Дек 2023

Работотехника, раннее вмешательство, инклюзия: как 4 года развивается реабилитационное заведение для тяжелобольных детей

Найкраща реабілітація для людей з фізичними чи ментальними порушеннями – це прийняття їх суспільством. Часто діти з обмеженими можливостями позбавлені ​​щасливого дитинства та повноцінного життя. Але лікарі Іоаннового Центру не погоджуються з такою реальністю. В закладі створюють умови, в яких маленькі пацієнти з порушеннями та патологіями отримують нові навички та розвиваються разом зі здоровими дітьми. За 4 роки Іоаннів Центр став одним із найсучасніших реабілітаційних закладів України. 

Пневморобот для відновлення рухливості руки

Ще на старті роботи Центру велику увагу приділили закупівлі інноваційного реабілітаційного обладнання. Минулого року, завдяки підтримці співзасновників Іоаннового Центру Павла та Дмитра Овчиннікових та БФ «Помагаєм», в закладі з'явився комп'ютер з нейрочатом, який керується очима. Такий апарат дозволяє оцінити інтелект важкохворих пацієнтів, спілкуватися з ними та розвивати.

Цьогоріч почали активно застосовувати унікальне обладнання з категорії робототехніки. В кабінеті терапії руки з'явився пневморобот – апарат допомагає відновити функціональність пальців та кистей. Цей пневморобот допомагає в реабілітації 8-ми річної Адріани з синдромом ДЦП. Дівчинка має вроджене порушення роботи м`язів, через що не може вільно рухати пальцями лівої руки. Завдяки заняттям з пневмороботом дитина навчилась робити захват дрібних предметів і при розслабленні тримати руку в розкритому положенні. Реабілітаційний робот-тренажер також відновлює функціональність пальців та кистей після черепно-мозкової травми, інсульту, мінно-вибухової травми або супутніх станів.

Команда професіоналів та навчання за кордоном

Сучасне обладнання дуже важливе, але для ефективної допомоги важливо знайти та залучити професійних фахівців-реабілітологів. Звісно, відбираємо психологів та фізичних терапевтів з відповідною освітою. Але найголовніше і для нас, і для пацієнтів – це має бути хороша, добра людина, а необхідним навичкам є де навчитися.

Наша ціль – відправляти більше спеціалістів Центру за кордон вивчати новітні методики фізіотерапії, реабілітації, брати участь у міжнародних конференціях. Цього року наші спеціалісти виграли грант на стажування в Європі. Повернулись з новими знаннями та досвідом, що дозволить працювати з ще складнішими випадками та комплексно допомагати важкохворим пацієнтам.

Програма раннього втручання

Разом з 12 медзакладами ми перемогли у конкурсі серед понад 150 учасників та отримали грант від UNISEF на впровадження програми раннього втручання. Це комплексна, міжгалузева допомога сім'ї, у якій народилася дитина з особливостями розвитку. Суть цієї послуги в можливості почати реабілітацію на ранній стадії порушення – з народження.

До нас звернулись батьки маленького Богдана, у якого була загроза захворювання ЦНС. В 6 місяців малюк тримав лише голову – не перевертався, не сидів, не підтягувався за ручки. Після процедур фізичної терапії в нашому Центрі близько року Богдан навчився сидіти. А зараз, в 1,4 рочки, вже ходить з підтримкою.

Інклюзивна реабілітація

Без комфортного інклюзивного середовища неможлива успішна реабілітація дітей з особливими потребами. І ми намагаємось впроваджувати різні спільні активності. 1 червня провели свято для близько 700 дітей – у розважальних заходах брали участь пацієнти Іоаннового Центру, мешканці громади, малеча ВПО.

Цьогоріч відкрили дитячий інклюзивний майданчик та влаштовуємо змагання "Веселі старти" для дітей на реабілітації та місцевих. Є в Іоанновому Центрі й соціально-інтеграційні послуги. Проводимо інклюзивні групові заняття в кулінарній студії, майстер-класи з малювання на воді, деревообробки, керамічної мозаїки, де діти з різними особливостями навчаються, спілкуються та допомагають один одному.

Все починалось лише з ідеї

Окрім всього сказаного, цього року ми почали використовувати інтерактивну підлогу та пісочницю, вібраційні платформи. Запустили мобільну паліативну допомогу, щоб  допомагати важкохворим пацієнтам, які перебувають дома. Загалом застосовуємо інноваційне обладнання та залучаємо найкращих спеціалістів.

А починалось все лише з ідеї.

У 2011 році брати Овчиннікови, засновники групи компаній KIDDISVIT, вирішили створити реабілітаційний заклад для тяжкохворих дітей. І у 2019 році відкрили Іоаннів Центр, який охоплює послуги фізичної реабілітації, профорієнтації, інклюзивні студії, налагоджену роботу з батьками, духовну підтримку.

Більшість пацієнтів Центру – діти з інвалідністю. Але наші спеціалісти працюють не тільки з генетичними патологіями, затримками розвитку, захворюваннями нервової системи та опорно-рухового апарату. Допомагаємо відновитись і після травм та операцій, зокрема й дорослим.

Щорічно в Іоанновому Центрі проходять реабілітацію понад 1500 пацієнтів. За цей рік проведено 1718 курсів реабілітації для дітей та дорослих. І ми не зупиняємось та розвиваємось, аби ще більше людей могли отримати шанс на здорове життя.

126

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: