fbpx
Сьогодні
Колонка 13:43 24 Бер 2020

Як скасування заходів через коронавірус впливає на світову економіку?

Поширення коронавірусу по світу змінило буденне життя та змусило відкласти багато планів. Закриваються університети та школи, спортивні ліги відмінили сезони змагань, а такі великі музичні заходи як «Коачелла» та «Євробачення» вже скасовано. На початку березня всі ці закриття нанесли збитків розміром 1,1 мільярдів доларів, і з цього часу це число лише зросло, як і кількість скасованих заходів.

Особливий удар по економіці нанесло скасування головних технологічних конференцій. Зазвичай проведення таких масштабних заходів передбачає наймання сотень чи навіть тисяч волонтерів чи працівників. Зараз ці працівники фактично залишились без роботи, а організатори заходів втратили мільйони.

На фоні новин про те, як масштаб поширення вірусу уповільнився в Китаї, однак пришвидшився поза його межами, міжнародні та національні ринки багатьох держав опинилися на краю прірви. Такі фондові біржі, як The Dow та S&P вже назвали березень 2020 року найгіршим місяцем для економіки з часів жовтня 1987 року. Вплив на економіку також мають заборони на масові зібрання, впроваджені адміністраціями великих міст. Зрозуміло, що це все робиться задля безпеки громадян, однак, водночас це призводить до негативних та непередбачуваних наслідків для світової економіки.

Відміна масових заходів, як в національному, так і міжнародному масштабах допомагає підтримувати концепт «соціального дистанціювання». Саме він є головним елементом стратегії багатьох урядів світу для запобігання поширенню вірусу. Фактично, кожен запланований на найближчі тижні чи місяці захід з присутністю великої кількості людей, незважаючи на його важливість, було або буде скасовано найближчим часом. Однак, звісно це завдає надто багато збитків.

Мобільний світовий конгрес

Одним з найголовніших заходів, який було відмінено, є Мобільний світовий конгрес, що є найбільшою виставкою-конференцією для мобільної індустрії. GSMA (організатор заходу, що щорічно проходить у Барселоні) оголосив про відміну заходу 12 лютого, майже за два тижні до його проведення, в зв'язку відмовою брати участь у заході з боку певних компаній. Проведення виставки зазвичай приносить близько 500 мільйонів євро прибутку мерії Барселони, залучає більше 100 тисяч відвідувачів та 14 тисяч працівників. У 2017-2018 фінансовому році (це найсвіжіші дані, до яких є публічний доступ) GSMA заплатила організації Fira de Barcelona 40 мільйонів доларів за надавані послуги під час конференції, а також 2,6 мільйонів доларів за забезпечення належної готельної інфраструктури. Якщо вважати, що цього року компанія заплатила таку ж суму, то, ймовірно, після відміни заходу ніхто і не думає повертати кошти назад. Страхова компанія GS MA вже заявила, що не відшкодовуватиме втрачені кошти через те, що відміна заходу через несприятливу епідеміологічну ситуацію не входить у страхування в цій галузі. Заробіток від проведення заходу складає 97% щорічного бюджету GSMA. Квиток на захід в середньому коштує 872 долари, що погіршує ситуацію ще більше.

фестиваль South by Southwest

Ще однією подією, скасування якої нанесло значних збитків, є фестиваль South by Southwest. Захід проходить щороку впродовж 10 днів та включає в себе виставку інтерактивних технологій, покази фільмів та виступи музикантів. Крім цього, фестиваль також відомий своїми презентаціями та дискусійними панелями. Відвідувачами дійства щороку є близько 417 тисяч людей. Фактично, фестиваль є найважливішим заходом для техаського містечка Остін, в якому він проходить. Однак, 6 березня, за тиждень до його початку, мерія міста скасувала захід. Організатори дізналися про це рішення лише тоді, коли почали доставляти їжу та матеріали для волонтерів фестивалю. Через скасування місто втратило 355 мільйонів доларів надходжень. Однак, найбільшим є удар по іміджу події, що не відбулася. Організатори фестивалю вже заявили, що фестиваль в 2021 році може і не відбутись через надто великі фінансові втрати, а склад працівників компанії-організатора вже скоротили на третину через нездатність сплачувати заробітну плату.

Олімпіада коронавірус

Через побоювання за безпеку своїх фанів, Міжнародний олімпійський комітет розглядає варіант проведення Олімпіади-2020 без участі глядачів на аренах. Це коштуватиме 850 мільйонів доларів, які підуть на відшкодування вартості квитків. У найгіршому можливому випадку, ігри скасують, що залишить спортсменів, фанів та рекламодавців ні з чим.

Можна писати багато сторінок про те, як коронавірус вплинув на світову економіку, однак, на прикладах скасування цих заходів ми можемо побачити, які галузі економіки страждають найбільше. Туризм потерпає від колосальних збитків та митних обмежень – через закриття кордонів потерпає індустрія авіаперевезень, через відміну заходів та подорожей страждає готельний та ресторанний бізнес, а також роздрібна торгівля. Індустрія розваг теж переживає масштабну кризу – багато телеканалів зупинили виробництво нового продукту, а скасування вищезгаданих заходів призводить до втрати грошей на купівлю реклами, яка так і не була показаною. До прикладу, якщо Олімпіаду-2020 все ж таки скасують, американський канал NBC втратить близько 1,1 мільярда доларів від доходів з реклами. Як бачимо, ситуація не є надто оптимістичною.

Однак, в ній є свій позитив. Перш за все, «соціальне дистанціювання» є ефективним заходом, а введення карантинного режиму не одразу, але дає бажаний ефект. Фінансові аналітики вже помітили поступове відродження китайської економіки у зв'язку з тим, що поширення вірусу в КНР пішло на спад завдяки агресивній протидії. Так, вийти з цієї кризи світові буде нелегко, але розуміння того, що здоров'я є важливішим, спокій та згуртованість допоможуть пережити кризу легше.

Читайте також:

Йога через інтернет, флешмоби та гумор: як бізнес переходить на дистанційну роботу

Як перейти на віддалену роботу: підбірка інструментів

Як бізнес в Україні та світі допомагає у боротьбі з коронавірусом

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

8554

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: