fbpx
Сьогодні
14:39 18 Бер 2020

Як бізнес в Україні та світі допомагає у боротьбі з коронавірусом

Світ бореться з коронавірусом. Він зачепив абсолютно всі сфери економіки, деякі з них будуть виходити з кризи роками, якщо не десятиліттями. Пропонуємо вам дізнатись історії українських та міжнародних компаній, які долучились до боротьби з коронавірусом вже зараз. Навіть втрачаючи прибуток прямо зараз, вони мислять стало та далекоглядно - вкладаючи весь свій ресурс в найголовніше - в здоров’я та життя людей.

Реакція українського бізнесу

Нова пошта виділила 25 млн гривень на закупівлю всього необхідного у боротьбі з коронавірусом для лікарень Полтавської області.

Компанія Powercode та Європейська Асоціація Програмної Інженерії разом з Глобальним договором ООН пропонують діджитал допомогу в боротьбі з вірусом. Компанія Powercode готова надати грант в розмірі 100 000 доларів на розробку діджитал продукту для медицини, який би допоміг у вирішенні ситуації сьогодні.

Caparol в Україні позапланово підключив всіх своїх співробітників до системи медичного страхування.

Всеукраїнська благодійна організація «Благодійний фонд родини Жебрівських» (правонаступник Благодійного фонду «Фармак») виділяє 10 млн грн на протидію поширенню коронавірусу. Кошти підуть на закупівлю апаратів для штучної вентиляції легень, експрес-тестів на коронавірус, захисних костюмів та масок, дезінфікуючих розчинів для потреби лікарень.

У МакДональдс Україна запустили чат-бот і відкрили гарячу лінію, де відповідають на питання, дають поради і рекомендації щодо профілактики вірусу.

Засновник Monobank Олег Гороховський за добу через соціальні мережі зібрав 25 млн грн на закупівлю апаратів штучної вентиляції легень.

Юристи з Sayenko Kharenko вже кілька тижнів займаються закупівлею необхідних для лікарень апаратів.

Перша приватна поліклініка на час активної пандемії безкоштовно консультує людей з ознаками вірусу.

коронавірус маска паніка

Міжнародний досвід

ООН та  Swiss Philanthropy Foundation створили фонд COVID-19 Response Fund. Його мета — допомогти постраждалим та попередити нові захворювання по всьому світу. Жертвувати гроші можуть всі охочі і бізнеси. Зокрема, Microsoft вже виділив 1 млн дол, Amazon – 1 млн доларів, Sturbucks — 250 000 дол. Про фонд: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/donate

Cегменти лакшері та преміум товарів втрачають мільярди доларів через коронавірус. Не дивлячись на це, лідери продуктів розкоші вкладають весь свій час та ресурси у боротьбу з коронавірусом.

Richemont Group до якої входять бренди розкоші Cartier, Van Cleef & Arpels, Chloe надав $1.4 млн, за інформацією видання Luxuo.

Kering (Gucci, Yves Saint Lauren, Alexander McQueen) надали 1 млн. дол. Китайському Червоному Хресту. Французька компанія — виробники розкоші Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) надали $2.2 мільйони Китайському Червоному Хресту. Louis Vuitton, що входить в LVMH зробили заяву про те, що з 16 березня вони задіюють всі свої потужності для виробництва антисептиків для Франції. Все вироблене передадуть для потреб країни — безкоштовно.

Hermès передали 711,278 доларів китайським лікарям та лікаркам, які прямо зараз працюють з інфікованими (China Soong China Ling Foundation).

Versace надали 200 тисяч євро італійським клінікам.

Білл Гейтс пожертвував 100 млн дол. на пошук вакцини та боротьбу з коронавірусом.

Засновник Alibaba Джек Ма відправив у США 1 млн масок і тести на коронавірус.

Google разом з ВООЗ розробив серії інформаційних кампаній на своїх платформах присвячених COVID-19. Зокрема вони розробили онлайн тест на виявлення коронавірусу у людини.

Підтримка держави

Деякі держави підтримують місцеві бізнеси, що постраждали внаслідок коронавірусу. Наприклад, у Мальті такі бізнеси звільнили від податків. У Нью-Йорку місто надаватиме безвідсоткові кредити для підприємств, у яких менше 100 працівників, і в яких продажі зменшилися щонайменше на 25%. Крім того, місто пропонує малому бізнесу, у якого менше п'яти працівників, грант на покриття 40% витрат на оплату праці протягом двох місяців.

Уряд Австралії виділив $402 млн додаткових коштів, щоб заморозити підвищення цін на комунальні послуги (електрика, вода, транспорт тощо) для всіх громадян. Малому бізнесу, на яких вплинув коронавірус, дозволяється відкласти сплату податків за оплату праці до липня. Також для них передбачена разова дотація у розмірі $17,5 тисяч.

У Франції лікарям безкоштовно надають готелі, таксі, окремі ясла і групи в школі для їх дітей. Усі мешканці Франції звільняються на період карантину від комунальних виплат.

В Україні тимчасово звільняють ФОПів від сплати ЄСВ, скасовують основні штрафи за порушення податкового законодавства та відтермінування обов'язкового реєстратора розрахункових операцій (РРО) з 1 березня по 30 квітня. На 3 місяці відтерміновується обов'язкове введення РРО для всіх категорій "спрощенців".

коронавірус бізнес допомога

Фото unsplash.com

Яким чином українські бізнеси можуть долучитись до боротьби з COVID-19

Зараз головне, як ніколи, щоб бізнес не втратив своє "людське обличчя". Людина — понад усе. Ми прагнемо об'єднати бізнес компанії, які вже сьогодні можуть вплинути на епідеміологічну ситуацію в країні. Майже всі компанії — учасники Глобального договору ООН в Україні, скасували всі відрядження і відмінили корпоративні заходи. Навчання і тренінги перевели в онлайн-формат. Організували роботу всіх працівників, що можуть працювати з дому, забезпечивши технічну підтримку віддаленої роботи з можливістю організовувати наради за допомогою відеодзвінків. Таким чином, люди максимально залишаються вдома, ізольовані від осередків зараження.

Проте допомога бізнеса потрібна і в іншому.

📌 Необхідні тести на визначення коронавірусу. Досвід Китаю, Республіки Корея, Сінгапуру та інших країн показав, що активне тестування і відстеження контактів в поєднанні з мобілізацією громади можуть запобігти зараженню і врятувати життя.

📌 Необхідне обладнання для забезпечення штучного дихання хворих у лікарнях.

📌 Необхідна підтримка вразливих верств населення, які можуть залишитися без засобів існування.

📌 Необхідна підтримка малого та середнього бізнеса.

Ми всі сподіваємося, що Україна зможе встояти та пройти через цей карантин без людських жертв. Це основне!

Навіть при самому оптимістичному сценарії, "розгерметизація", вихід з карантину, стануть болючими для багатьох бізнесів, передусім, малих та середніх.

Глобальний договір ООН в Україні закликає сталі компанії підтримати ланцюжок постачальників, які постраждали від спалаху, застосовуючи "людський" підхід до ділових стосунків. Будьте гнучкими у термінах доставки та оперативно оплачуйте рахунки. Фінансові установи можуть продумати можливості надання безвідсоткових кредитів для малого та середнього бізнесу, відтермінувати виплати по поточним кредитам, продумати лояльні системи взаємодії та підтримки — те, що називається sustainable financing.

Арендодавці можуть створити лояльні схеми роботи, особливо з представниками малого та середнього бізнесу, адже декого з них карантин може просто знищити. Будемо вдячні за надання інформації про такі кейси в Україні.

Бізнес є рушієм у впровадженні важливих соціальних змін. У ситуації кризи бізнес продовжує бути ключовою ланкою боротьби за якість життя, а тому повинен об'єднуватись та допомагати як суспільству, так і один одному. Глобальний договір ООН в Україні закликає власників та менеджмент компаній до свідомих дій заради спільного кращого майбутнього.

Фото unsplash.com

Читайте також:

Надихаючі вчинки. Як люди поводять себе під час коронавірусу і повертають віру у добро

Як перейти на віддалену роботу: підбірка інструментів

Дивіться коротке відео, як люди поводять себе під час коронавірусу, і підписуйтеся на наш YouTube

19461

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: