fbpx
Сьогодні
17:49 19 Жов 2019

Парламентські вибори в Канаді: що потрібно знати?

21 жовтня відбудуться парламентські вибори в Канаді. Вибори справді відзначаються своєю невизначеністю, на відміну від виборів президента США в 2020 році. Різниця в соціологічних опитуваннях сягає не більше, не менше 1% між Ліберальною та Консервативною партією. Чому це так важливо та що нам потрібно знати – читайте у матеріалі.

Фото Reuters

Електоральна система

У середу, 11 вересня 2019 року, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо офіційно розпустив парламент та оголосив початок виборчої кампанії. Коротко про основне: парламентські вибори в Канаді проводяться на третій понеділок жовтня кожні чотири роки. Попередні вибори проводились 19 жовтня 2015 року, а новопризначені 43-ті зафіксовані датою 21 жовтня 2019. До речі, уже з проведенням цих виборів, вступає в реалізацію новий «Акт Модернізації Виборчої Системи» Канади прийнятий у 2018 році, що визначає наступне: передвиборчу кампанію необхідно провести в терміни щонайменше 36 днів до виборів та щонайбільше 50 днів (на відміну від 2015 року, коли передвиборча кампанія тривала майже 78 днів). Власне, 338 канадських виборчих округів за мажоритарною системою визначають принцип, за яким хто отримав більшу кількість голосів – той переміг, навіть якщо «більше» голосів не становить «більшість», тобто 50% виборців.

Значення та непередбачуваність

Справді, вибори в Канаді є досить не передбачуваними, на відміну від США, де більшість виборців уже визначилась із кандидатом у президенти 2020 року. Електорат Канади досить мінливий, він напряму залежить від своїх передвиборчих кампаній. Посилаючись на дані CBC-news, можна ствердити, що Консервативна Партія Канади має міцний фундамент у 25%. У той час, як для Ліберальної партії «основа» становить ближче до 22%, хоча й «червоні» мають більший потенціал до зростання рейтингу. Третя за підтримкою партія в Канаді, «Нова Демократична» на чолі із Джагменом Сінгхом, може розраховувати на міцні 13%,  а Зелені мають ближче до 6%. Справа в тому, що Ліберальна, Нова Демократична та Зелена партії поділяють ліві погляди, тому їхній електорат може активно рухатись у залежності від якості їхніх передвиборчих кампаній.

Із кінця лютого 2019 року, Консерватори («сині») обігнали в соціальних опитуваннях підтримки партій Ліберальну, що займала більше 3-х років «topposition rate». На початку серпня, після затишшя справи SNC-Lavalin, що значно «підбила» рейтинг лібералів, після декількох політично-рейтингових рішень та зустрічей із міжнародними лідерами ­– рейтинг «червоних» знову піднявся, проте ненадовго, оскільки напередодні початку передвиборчої кампанії, ліберальна партія зрівнялась у рейтингу з Консервативною.

вибори канада

Ідучи на вибори, електорат враховує:

✔️ Визначення лідера. Парламентські вибори в Канаді – це умовний референдум, який визначає лідера їхньою країни на наступні чотири роки. Слухаючи та дивлячись у телевізори, розглядаючи передвиборчі буклети, гортаючи передвиборчі пости в Instagram та ролики в YouTube, свідомо чи ні, але виборці голосують першочергово за лідера партії, який буде її обличчям. Якщо прем'єр-міністр непопулярний, виборці готові піти далі хоч із «чортом, якого вони знають», тільки в разі, якщо вони не хочуть змін. Тому, пасивно, ці вибори визначають, чи хоче Канада змін. Якщо Консерватори на чолі із Ендрю Широм переможуть на парламентських виборах — це буде вираження народом незадоволенням нині чинною владою.

✔️ Управлінець, економіст. Дефіцит бюджету значно зростає, на відміну від попередніх років, коли до 2015 року тоді чинний прем'єр-консерватор Стівен Харпер вирівняв spending і revenues майже до єдиної лінії. До того ж, зовнішній борг значно зріс із часу врядування Лібералів від 2015 року. Звичайно,  цей фактор відіграє на рейтингах Консервативної партії позитивним чином. Ендрю Шир неоднаразово заявляв, що він зможе збалансувати федеральний бюджет.

вибори канада

✔️ Відповідь на світові події. Серед електорату зростає відчуття, що світ – загрозливе місце, і такі проблеми, як кліматичні зміни, тероризм, революційні рухи в багатьох країнах світу, потребують глобальних дій зі сторони канадського уряду. Інакше кажучи, це потреба активності Канади у вирішенні надважливих питань, які не стосуються країни упродовж найближчих 4-ох років, а питань, які виникнуть на порядку денному життя через десять років, двадцять, тридцять.

✔️ Ефект США. За межами південого кордону відбувається президентська виборча кампанія в США. Вона не може не чинити свого впливу на Канаду. Вихід із Паризької кліматичної угоди, протекціоністська політика – усе це перекір бажань та ідей канадського народу. Більшість канадців ненавидять Трампа, тому для частини електорату Трюдо залишається привабливим лідером порівняно з тим, що відбувається в США

✔️ Дебати. Вони залишаються одним із найбільш непередбачуваних факторів впливу на думку електорату. Хід подій може закінчитися зовсім неочікувано й апріорі вибороти 2-5% голосів виборців. Саме ця конкуренція важлива в протистоянні між Ліберальною партією і Консервативною. Іноді це може визначити «більшість» голосів, а, відповідно, і кількість місць у Парламенті.

✔️ Явка виборців. У Канаді голосування не є обов'язковим, тому явка є критичним елементом. Зазвичай, прихильники консерватизму визнані найчисельнішими в голосуванні. Явка виборців традиційно становить близько 60 відсотків, хоча на виборах 2015 року вона становила 68 відсотків, завдячуючи «хайпу» Трюдо та ентузіазму, який він викликав. Це, імовірно, змінило явку ліберально налаштованого населення у забезпеченні більшості. Чи буде у виборців при визначенні лідера на цих виборах подібний ентузіазм?

Анти-агітація чи анти-рейтиг?

'Stay the Course' – із таким гаслом продовжує свою компанію Трюдо. «Продовжуйте довіряти своєму уряду в управлінні економіки від середнього класу!» (спираючись на цінності ліберальних поглядів).

вибори канада трюдо

Фото Reuters

Спираючись на результати попередньої  каденції, консерватори прагнуть зобразити Трюдо як деякого чужака, що зовсім не пов'язаний із канадськими цінностями:

1. Не економіст? Новий закон лібералів про податок на викиди вуглецю зовсім не влаштовує жителів найбільших енергетично-промислових центрів Канади, таких як Альберта, Манітоба, Онтаріо та Саскачеван, що зумовлює значний анти-рейтинг у цих регіонах.

2. Корупціонер? Політичні конкуренти Трюдо не дають забувати про хід вирішення справи SNC-Lavalin, що значно вплинула на рейтинг раніше, із надією, що це «струсить» із рейтингу «червоних» ще декілька голосів.

3. Расист? Не так давно в соцмережах сплило фото майже двадцятирічної давності, де Джастін Трюдо на одній із вечірок пофарбувався в темношкірого Аладдіна. Це фото викликало критику з боку усіх його опонентів, як і правих, так і лівих. Нагадаємо, що Трюдо вже встиг вибачитися.

трюдо расист

Фото Time

Важко уявити, що всі ці події відбулися без допомоги опозиції. Врешті, до виборів залишається небагато часу, а їх результат визначить роль країни кленового листа на світовій арені: консервативною з акцентом на захист власних інтересів чи ліберальною «помічницею світу», що вирішує питання світової безпеки.

7566

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: