fbpx
Сьогодні
22:21 17 Тра 2019

Звіт Мюллера та кухар Путіна: чи настане імпічмент для Трампа?

Незважаючи на гучні скандали та розслідування, Трамп успішно залишається на посаді і вже потроху починає готуватися до виборів 2020 року. Чи є шанс, що довгоочікуваний імпічмент так і не буде оголошений?

Ще задовго до інавгурації, багато експертів і політичних опонентів Дональда Трампа почали пророкувати можливий імпічмент. Зокрема, відомий  професор Аллан Лічман (який передбачив перемогу Трампа на виборах президента США, хоча результати всіх опитувань говорили про перевагу його суперниці Хілларі Клінтон) у листопаді 2016 року навіть висловлював думку, що імпічмент Трампу оголосить в Конгресі Республіканська партія. Втім, наскільки він є здійсненним?

трамп мюллер

Звіт Мюллера

18 квітня Міністерство юстиції США опублікувало звіт спецпрокурора Роберта Мюллера про зв'язок президента Дональда Трампа з Росією. Майже два роки (22 місяці) комісія Мюллера, створена Мін'юстом США, розслідувала можливі зв'язки команди Дональда Трампа з Росією і вплив цих зв'язків на президентські вибори в 2016 році. На спецпрокурора працювали 19 юристів, яким допомагали 40 агентів ФБР, а також аналітики і криміналісти. За минулі 22 місяці спеціальний прокурор виписав понад 2800 судових повісток, близько 500 ордерів на обшук і опитав близько 500 свідків. Не було тільки допиту Дональда Трампа, президент відповів на питання слідства письмово. Загальний об'єм звіту склав 448 сторінок.

звіт мюллера

Генеральний прокурор Вільям Барр і його заступник Рід Розенстайн вивчаючи доповідь комісії Мюллера дійшли висновку, що комісія не знайшла доказів змови Дональда Трампа або організаторів його виборчої кампанії з російською владою з метою вплинути на підсумки президентських виборів.

"Хоча розслідування виявило, що російський уряд розумів, що він матиме переваги від президентства Трампа і працював, щоб забезпечити результат, і представники Трампа очікували, що у них будуть електоральні переваги від викраденої і опублікованої інформації завдяки російським зусиллям, розслідування не виявило, що представники кампанії Трампа змовилися або координували роботу із російським урядом, який мав на меті втручання у виборчий процес", – зазначається у самому звіті.

Однак, крім цього, у звіті Мюллера було опубліковано багато цікавих фактів втручання російських спецслужб у хід виборчої кампанії в США. Зокрема, йдеться про роботу "фабрики тролів", цілю якої було "сіяти розкол в американському суспільстві і підривають віру у вибори і інші демократичні інститути".

У звіті зазначається:

"Першою формою російського впливу на вибори відбувалося, в основному, від Агентства інтернет-досліджень(АІД), російської організації, що фінансується Євгеном Вікторовичем Пригожиним і компаніями, якими він керував, включаючи ТОВ «Конкорд Менеджмент і Консалтинг» та «Конкорд Кейтерінг» (разом «Конкорд»). АІД вела соціальні мережі, націлені на велику аудиторію США з метою посіяти розбрат у політичній системі США. Ці операції являли собою "активні заходи", термін, який зазвичай стосується операцій, які здійснюють російські служби безпеки, спрямовані на вплив на хід міжнародних справ.

АІД та її співробітники почали операції, спрямовані на Сполучені Штати ще в 2014 році. Використовуючи фіктивних осіб зі США, співробітники АІД керували обліковими записами в соціальних мережах  та сторінками груп, призначеними для залучення американської аудиторій. Ці групи та облікові записи, в яких розглядалися політичні та соціальні питання в США, неправдиво стверджували, що їх ведуть [звичайні] активісти".

Для кращого розуміння специфіки роботи російських спецслужб, треба стисло пояснити, а хто є такий пан Пригожин?

Кухар Путіна

Євгеній Пригожин – російський бізнесмен, ресторатор та власник кейтерингового бізнесу є досить цікавою і маловідомою особистістю. Компанія Пригожина займається в Росії організацією харчування вищих осіб держави, завдяки чому він отримав у ЗМІ прізвисько «кухар Путина».

кухар путіна

Керівник відділу розслідувань російської "Нової газети" Сергій Соколов так описує особистість Пригожина:

" Це дійсно феномен. Коли людина, будучи колись в'язнем, зміг створити гігантську бізнес-імперію, в яку входить не тільки мережа ресторанів або шоколадних фабрик, де є власна армія; людина, яка годує половину російської армії; людина, у якої є своя розвідка, контррозвідка, зовнішня розвідка; людина, яка веде переговори з міністрами сирійського уряду; людина, яка отримала на відкуп якісь нафтові родовища в Сирії; людина, яка веде розробки рідкісних металів, урану і алмазів в Африці".

Журналіст "Росбалту" Ілля Давлятчин додає, що у Пригожина було досить неспокійне і бурне минуле:"Там спливло чимало цікавих деталей: як він ходив красти квартири, як він душив дівчину на вулиці, намагаючись вкрасти у неї сумочку, як він в нетверезому стані намагався проникнути в квартиру жителів Санкт-Петербурга, за що в підсумку він попався, поплатився, так скажімо, і отримав свій термін, свою судимість. Їх, до речі, було дві. За останнім вироком він сидів майже 10 років за крадіжки, за залучення неповнолітніх в злочинну діяльність".

Як же колишній ув'язнений зміг зробити таку "карколомну" кар'єру?

Сергій Соколов констатує, що зараз важко точно встановити людину, яка вела "під своїм крилом" Євгенія Пригожина до успіху:"Відповідно, хто конкретно притягнув в бомонд, хто порекомендував ресторан Володимиру Володимировичу, де він пообідав, хто потім його запропонував у якості контрагента для кейтерингу спочатку на рівні міністерств, потім на рівні Білого дому, хто рекомендував в якості людини, яка може відкрити ресторан в Білому домі, ми можемо тільки здогадуватися. Навряд чи ця людина зараз з радістю зізнається в цьому. Хтось потихеньку його тягнув. У підсумку ця людина з людини, що вийшла із зони, перетворився в паралельну державу".

Але більш страшним є конкретні діяння пана Пригожина. В розслідуванні іншого журналіста "Нової газети" Дениса Короткова описується як через структури підконтрольні Пригожину здійснювалися напади на російських блогерів та журналістів. Крім того, люди Пригожина діяли і в Україні. Зокрема, Валерій Амельченко(людина, яка розповіла про те, як виконувала брудну роботу за завданням людей, які працювали на Пригожина) зазначав, що в 2014 – 2016 роках він і його люди працювали, в основному, в Україні. Причому як на території самопроголошених ЛНР і ДНР так і на території підконтрольній Україні:

"Наприклад, згадував про те, як в Луганську з «пебешки» (9-мм ПБ «пістолет безшумний») був ліквідований якийсь важливий персонаж, «права рука Плотницького» – в своєму під'їзді, на сходах між 3-м і 4-м поверхами дев'ятиповерхового будинку.

За описом, це дуже схоже на вбивство помічника глави ЛНР Дмитра Каргаєва, труп якого з вогнепальними пораненнями 16 березня 2016 року було виявлено на сходах 2-го поверху в 6-му під'їзді будинку 12 по Суходольській вулиці в Луганську".

Ось такий "кухар" і  керує "фабрикою тролів".

Маргінали на російській службі

В США "ольгінські тролі" розгорнули досить потужну діяльність. У звіті Мюллера зазначається:

" Наприкінці виборів у США у 2016 році, Агентство інтернет-досліджень могло охоплювати мільйони осіб через свої облікові записи в соціальних мережах. Багаточислені  контрольовані АІД групи у мережі Facebook та в облікових записах в Instagram, мали сотні тисяч користувачів в США. В облікових записах Twitter, що контролювалися АІД, зокрема, було десятки тисяч підписників[фоловерів], включаючи численних політичних діячів США, які повторно публікували [репостили] контент створений АІД. У листопаді 2017 року Facebook надав дані, в яких було визначено 470 облікових записів, керованих АІД у Facebook, які у загальному складали 80 000 постів у період з січня 2015 року по серпень 2017 року. За оцінками Facebook, АІД охопила 126 мільйонів осіб, через свої акаунти у Facebook. У січні 2018 року Twitter оголосив, що ідентифікував 3,814 облікових записів, контрольованих АІД, і повідомив, що приблизно 1,4 мільйони людей могли контактувати з акаунтами, що контролювалися АІД".

Однак на користь з якого з кандидатів у президенти працювали ці групи у 2016 році? Упродовж значного часу багато журналістів, експертів і політичних діячів з Демократичної партії стверджували, що під час виборів 2016 року всі ці "брудні" технології застосовувалися проти кандидата у президенти Хілларі Клінтон. Тобто висувалася гіпотеза, що російські спецслужби робили все для того, щоб президентом США став Дональд Трамп. Отже Росії був вигідний Трамп, а це означало, що він вступав у таємні домовленості с Путіним. І хоча в звіті Мюллера зазначається, що, дійсно, багато фейкових акаунтів і груп діяли на шкоду Хілларі Клінтон, у ході розслідування виявилися й більш цікаві факти:

"Підконтрольні АІД групи у мережі Facebook, які були активні під час кампанії 2016 року, охоплювали проблематику низки політичних питань і включали консервативні групи (з такими назвами, як "Бути патріотом"[Being Patriotic], "Зупинити всіх іммігрантів" [Stop All Immigrants], "Захищені кордони" [Secured Borders], "Новини партії чаювання"[Tea Party News]), а також "чорні" групи за соціальну справедливість ("Чорні мають значення"[Black Matters], "Блектівіст"[Blacktivist], "Не стріляй в нас"[Don't Shoot Us]), ЛГБТ-групи ("ЛГБТ Юнайтед" [LGBT United]) і релігійні групи ("Об'єднання мусульман Америки" [United Muslims of America])".

Далі у звіті описується як діяли "консервативні" групи проти Клінтон. Однак, у звіті чомусь не йдеться більш докладно про діяльність інших – "лівих" груп за соціальну справедливість. Навряд чи в групах із красномовними назвами "ЛГБТ Юнайтед", "Об'єднання мусульман Америки", "Чорні мають значення" підтримували на своїх сторінках республіканця Дональда Трампа, який йшов на вибори із антимігрантською та традиціоналістською риторикою. Вони діяли пропорційно протилежно консервативно налаштованим групам, і, з таким ж "розмахом", "обливали" брудом кандидата у президенти Трампа. Саме тому, у звіті наголошується, що головною ціллю діяльності російських спецслужб було саме розхитування політичної системи США. Ціллю цієї спецоперації було внести якомога більший розбрат і хаос у виборчий процес, щоб занурити американське суспільство у стан політичної кризи.

Тактика російських спецслужб у підриві стабільності політичної системи, через діяльність політично протилежних груп, застосовується досить широко і в Європі. Ні для кого зараз вже не є секретом, що більшість крайньо-правих та крайньо-лівих політичних партій та рухів спонсоруються Кремлем для посилення політичної нестабільності в країнах ЄС. Тому помилково думати, що Кремль діє обов'язково в інтересах якоїсь однієї сили. Завдання Путіна полягає в якомога більшому ослабленню країн із середини, руйнуючи їх політичні інститути. Мати справу з країнами, які знаходять у стані гострої політичної кризи, завжди легше, аніж з країнами, які консолідовані або в яких існує консенсус між різними політичними колами.

А як же імпічмент?

"Немає змови, немає перешкод (правосуддю), повне і тотальне звільнення від (юридичної) відповідальності. Збережемо Америку великою!" – написав у своєму твіттері  Дональд Трамп, як тільки було оприлюднено лист генпрокурора Вільяма Барра до Конгресу із висновками щодо звіту Мюллера. Прес-секретар Білого дому Сара Хакабі Сандерс також написала, що "висновки міністерства юстиції є повним виправданням президента Сполучених Штатів".

Лідери Демократичної партії пов'язували можливість імпічменту з висновками комісії Мюллера. Тепер із цим доведеться почекати.

Лідер більшості в Палаті представників демократ Стені Хоєр в інтерв'ю американському агентству CNN заявив, що демократам не варто домагатися імпічменту після публікація звіту Мюллера:

"Виходячи з того, що ми побачили на сьогоднішній день, вимагати імпічменту не має сенсу. Відверто кажучи, вибори (президента США) відбудуться через 18 місяців і американський народ винесе свій вердикт".

Як демонструють останні опитування, більшість американців притримується такої ж думки. Результати опитування, оприлюднені телеканалом CNN 1 травня демонструють, що 59% опитаних не бачать необхідності в імпічменті (37% вважають інакше). Але стосовно вердикту американського народу є певні "перестороги". За даними цього ж опитування, роботу Трампа на посту президента США схвалюють 43% опитаних, водночас 52% – не схвалюють. Однак ці результати демонструють, що рейтинг президента США досягнув найвищої позначки з квітня 2017 року. У той же час, частка тих, хто заявляє, що вони рішуче схвалюють те, як президент справляється зі своєю роботою становить 35%, що є найвищим результатом порівнюючи минулі опитування CNN.

Тому існує вірогідність, що "вердикт" американського народу для демократів буде знову не втішним, і Дональд Трамп переобереться на другий термін.

Висновки для України

Із всього вищезазначеного можна зробити 2 висновки для України:

1) Процедура імпічменту президента, як процедура усунення з посади за "тяжкі" злочини, є дуже складною у практичному застосуванні. На сьогоднішній день ця процедура була застосована і доведена до кінця мало у яких країнах. Тому голослівні залякування політиків цією процедурою часто не мають практичної реалізації. Це стосується і "Наполеонівських планів" деяких вітчизняних політиків усунення з посади через 1 рік ще не інавгурованого президента Володимира Зеленського. Тому такого роду заяви треба сприймати не інакше, як прояв популізму.

2) Із звіту Мюллера ми побачили, що Росія активно проводить інформаційну війну, навіть, у США. І хоча на результат підрахунку голосів їх дії не вплинули, вони вносили у політичний процес досить серйозний деструктив. І Україні, яка вже 5 рік знаходиться у стані відбиття російської агресії, треба зробити серйозні висновки щодо забезпечення інформаційної безпеки. Адже Росія продовжує фінансувати в Україні різні маргінальні рухи, які час від часу своїми діями створюють "картинку" для російських ЗМІ і намагаються внести розбрат в українське суспільство. Ми повинні пам'ятати, що Росія фінансує різні групи, як "правого", так і "лівого" спрямування. Тому ми не маємо піддаватися на ці провокації і критично осмислювати будь-яку інформацію, особливо – в соціальних мережах.

3328

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: