fbpx
Сьогодні
Колонка 17:11 28 Тра 2019

Чи працює демократія в Україні?

Фото economist.com

Я періодично бачу стенання про поганий народ, неосвічену більшість і жорсткі сумніви в тому, що принцип загального виборчого права це хороша ідея, тому що голос дурня та голос розумного виборця мають однакову вагу.

Коли дивишся на результати виборів, то здається, що в цих тезах багато логіки. Хоча насправді, демократія це прекрасний політичний механізм отримання влади. Розумним і відповідальним людям більше не треба народжуватись в родині короля, чи робити військовий переворот. Достатньо лише перемогти на виборах.

Але знаєте в чому прикол? Щоб перемогти на виборах – треба брати в них участь. А щоб брати в них участь, треба бути представником політичної партії.

Саме так і працює демократія – розумні і відповідальні люди об'єднуються в політичні партії. Вони пропускають через внутрішні сита всіх бажаючих отримати владу, і так на виході ми отримуємо хороших кандидатів, між якими обирає "нєвєжествєнноє большинство".

Якщо ви зараз читаєте цей текст і не є членом політичної партії, то в чому проблема? Є "ДемАльянс", "Сила людей", "Голос Вакарчука", "Громадянська позиція", "Самопоміч", "Галицька партія", "Свобода", "Люди важливі" і навіть, прости господи, "Демократична сокира".

Ні, я звичайно розумію, що кожен хоче щоб до нього самого прийшли з партії і вмовляли до неї приєднатись. Бажано щоб одразу пропонували посаду міністра, ну чи хоча б народного депутата.

Але демократична система полягає в тому, що не всі стануть президентами, міністрами і навіть депутатами. Проте щоб ними точно стали розумні і відповідальні люди – вони мають об'єднуватись в політичні партії і перемагати на виборах.

4806

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: