fbpx
Сьогодні
Колонка 12:08 26 Лют 2020

Рейтинги, які не здивували

На цьому тижні дві соціологічні організації КМІС та Центр Разумкова оприлюднили результати власних опитувань громадської думки. За результатами яких можна зробити висновки, як для влади, так і для суспільства.

Найцікавіше, мабуть те, що зниження довіри українців до Зеленського,  якому зараз довіряють 51,5% і не довіряють 41% українців, а у вересні було відповідно 79%/13,5%. На електоральному рейтингу президента це особливо не позначилось. Так, Центр Разумкова показав Зеленському 40% президентського рейтингу, якби вибори відбулися найближчим часом, а КМІС – 44%.

Але приводу оптимізму владі це не додає. Електоральний рейтинг "Слуги народу" почав падати – Центр Разумкова дає 36,4%, а КМІС – 39,1%. При цьому "СН" є все одно найбільш популярною політсилою. Якби найближчим часом відбувалися вибори, вони б виграли. Але в січні в них було за Центром Разумкова 45% проти 36% у лютому. Як пояснюється таке вибіркове заниження рейтингів влади?

Найбільш важливе – це довіра до ВР та Уряду, це абсолютний показник, що може виступати як загальний фон оцінки діяльності влади. Зараз Верховній Раді довіряють 28% опитаних, а не довіряють – 65%. У вересні минулого року було 57%/25% відповідно. Уряду у лютому довіряють 28% і не довіряють 64,5%. У вересні було 57%/22% відповідно. При цьому, прем'єру Гончаруку не довіряють 63% опитаних.

І ось цей момент найбільш цікавий, фактично ми спостерігаємо повернення до старої політичної моделі. Де влада, втрачаючи чисельну підтримку, буде протистояти лише опозиції. Яка сама нещодавно була при владі. І тому не здатна конструктивно представляти протестні настрої частини громадян які розчаровуються діями влади. Показово, що саме зараз, зникає підтримка у політичному просторі, так званих нових несистемних партій, "Голос" втратив повністю свій результат на виборах, зараз їх рейтинг зменшився до 0,5%. Це свідчення того, що як і "СН"  та і інші політичні сили не сприймаються суспільством як несистемні, цей рух вже зник, і ми спостерігаємо тільки протистояння по принципу "ми-вони" та протистояння по відношенню до влади.

8942

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: