fbpx
Сьогодні
19:37 03 Гру 2019

Телефонна розмова Зеленського та Трюдо: ще один крок до безвізу?

22 листопада відбулась телефонна розмова Володимира Зеленського та нещодавно переобраного на другий термін прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо. Чому ця розмова так важлива для Зеленського та як це впливає на українсько-канадські відносини?

Фото ОПУ

Із повідомлень, опублікованих на офіційному сайті МЗС України, стало відомо, що причиною телефонного дзвінку голови української держави слугувало привітання Джастіна Трюдо з перемогою очолюваної ним Ліберальної партії Канади на чергових парламентських виборах, що проходили минулого місяця та завершилися формування нового уряду.

Чому ця розмова важлива для Зеленського?

Попри те, що даний телефонний дзвінок несе за собою чисто формальний характер «привітання», за ним стоять важливі питання. По-перше, у черговий раз Трюдо запевнив Зеленського у збереженні політики санкцій проти Росії. Окрім того, прем'єр-міністр гарантував підтримку Канади щодо звільнення полонених моряків та повернення українських суден, та, звичайно, щодо проведення саміту в Нормандському форматі, що відбудеться уже 9 грудня цього року. По-друге, зміцнення стосунків із Трюдо, який закінчить термін свого прем'єрства майже в той самий час, що й Володимир Зеленський, який неодноразово заявляв про своє президентство тільки на один термін. Отже, всі питання між Україною та Канадою, які регулюватимуться на вищому рівні впродовж найближчих чотирьох років, залежатимуть від них. І врешті, необхідно згадати про так званий «ефект Зеленського» на українську діаспору. Хоча політичні вподобання українських виборців у Канаді не є конкретно визначення, проте на українських президентських виборах 2019 року 7600 українських громадян у Канаді виказали свою прихильність на користь Петра Порошенка. Вибірка в 7600 голосів практично не може показувати політичні настрої всієї півторамільйонної української діаспори, але однаково прихильність до Зеленського в Канаді залишає бажати кращого.

Безвіз sooooon?

Кожну каденцію уряд Канади відзначається значними «подарунками» для відносин формату «Україна-Канада». Минулої каденції уряд, очолюваний саме Трюдо, уклав угоду про вільну торгівлю з Україною, а її підписантом із канадської сторони стала (на той час міністр міжнародної торгівлі, потім – міністр закордонних справ) канадка з українським корінням Христя Фріланд, яка зараз обіймає посаду заступника прем'єр-міністра Канади. Угода про ЗВТ стала значним вкладом тоді ліберального уряду в її підтримку української діаспори в Канаді.

Розмова Зеленського з Трюдо про «сподівання щодо поступової лібералізації Канадою візового режиму для громадян України, що має ще більше зміцнити взаємини між народами двох країн» — це наступний етап у розвитку двосторонніх відносин. Питання безвізу з Канадою підіймається вже декілька років. Особливо актуально на порядку денному воно постало в 2016 році, коли в ЗМІ широко поширювали інформацію про «підписання безвізу найближчим часом».

Двостороння зустріч Володимира Зеленського та Джастіна Трюдо в Торонто на третій Міжнародній конференції щодо реформ в Україні («Ukraine Reform Conference»), на якій було досягнуто домовленості стосовно полегшення отримання віз для молоді, угоди про молодіжні обміни, пропозицію приєднання до програми «Trusted Traveler» – це були пасивні кроки вперед від Президента України, щоб показати конкретну «президентську» зацікавленість у позитивному вирішення питання безвізового режиму з Канадою. До того ж, низка новоукладених безвізів із Колумбією, Домінікою, Маршалловими Островами та Монголією показують, що в українській владі «є кому займатися безвізами».

Підводячи риску підсумків: синергія між новою українською владою та переобраним ліберальним урядом Канади, підвищення на посаді Христі Фріланд, реалізація поступових кроків «лібералізації» візового режиму та особисте зацікавлення Президента Зеленського в питанні безвізу з Канадою – це ті позитивні фактори, які можуть давати українцям надію на укладання безвізу в найближчому майбутньому.

10296

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: