fbpx
Сьогодні
Погляд 16:32 15 Гру 2019

Успіх України буде успіхом Європи

Європейським інтересам в Україні варто вийти за рамки вирішення конфлікту на Донбасі. Розвиток України як успішної національної держави може послужити приводом для реформування безпекового порядку денного в самому Європейському Союзі, беручи до уваги вже існуючі ідеї щодо внутрішньоєвропейської структури безпеки.

Проект сильної України може змінити саму Росію, відірвати від імперської спадщини. Для України війна на Донбасі – це перешкода на шляху розвитку, для Росії ця війна – засіб унеможливити цей успіх, зберігаючи вплив на Донбасі та за його межами. Успіх України ставить а пріорі під сумнів режим чинного президента РФ.

Нинішня трансформація безпекового порядку денного Європи безпосередньо пов'язана із вирішенням питанням війни на сході України. У цьому контексті питання членства України в НАТО і ЄС набирає зовсім інших обрисів. Президент Франції Еммануель Макрон справедливо застерігає від згортання нинішньої дискусії по НАТО і фокусуванні на фінансових питаннях. За два роки до нього канцлер Німеччини поставила на порядок денний питання про можливість ініціювання європейцями власної безпекової архітектури, де Європа повинна діяти як стратегічний гравець.

Нова пані президент Європейської комісії Урсула фон дер Лейен, в свою чергу, пообіцяла створити «геополітичну комісію». У такому разі одним із головних пріоритетів такої комісії може стати нова європейська східна політика, яка визначить успіх України як стратегічного партнера та регіону першорядного інтересу Європи.

ЄС може продемонструвати свою здатність діяти як стратегічний гравець шляхом ініціювання громадянської місії на сході України, це створить умови для поступового відновлення миру в цій частині світу. Війна в Україні забрала понад 13 000 життів і змусила людей покинути родинні місця, але також завдала економічних збитків в розмірі сотень мільярдів євро. Успіх України буде успіхом Європи, яка хоче проявити себе в багатополярному світі.

Читайте детальніше у статті на zeit.de (нім).

779

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: