fbpx
Сьогодні
Психологія 11:35 11 Лют 2020

Коли захейтили у соцмережі. Як відповідати коментаторам: поради інфлуенсерів та психолога

Фото unsplash.com

Незалежно від того, який у вас стиль життя: чи маєте власний бізнес, чи працюєте на державній посаді; виховуєте дітей або вирішили ніколи їх не мати; часто подорожуєте або ніколи не виїжджали з рідного міста, що б ви не робили, завжди знайдуться хейтери, які засуджуватимуть ваші дії. 

"Поливання брудом" проблема нагальна сьогодні, в епоху буму соціальних мереж. Наприклад, Олену Зеленську настільки розкритикували у мережі, що та аж була змушена видалити свою Фейсбук-сторінку. Так що ж побуджує людей ображати та цькувати інших, особливо віртуально?

Чому люди хейтять?

"Залишати негативні коментарі у соцмережах побуджує незадоволеність своїм життям, а накопичену роздратованість, сум або агресію набагато легше "переносити" на інших. Анонімність, певна дистантність інтернет-середовища такому токсичному виплеску емоцій тільки сприяє", – запевнює психологиня Таміла Насирова

Справді, легко критикувати дії незнайомої людини, коли самому ледве вдається звести кінці з кінцями. Тоді хейтер сприймає весь світ через власну призму, а це призводить до виплеску негативу там, де легко сховатися під придуманим нікнеймом. 

Втім, це не єдина причина цькування у соціальних мережах. "Також природою хейту є наше людське намагання захистити свої ідеали, точки зору, думки, навіть якщо інші їм не суперечать, а лише самовисловлюються, проєктують свій внутрішній світ назовні. Так люди намагаються врятуватися від відчуття екзистенційної самотності та тривоги", – додає психологиня.

Ексклюзивно для "РУБРИКИ", ми запитали як практично боротися з негативом у мережі у тих, хто, отримує його зазвичай більше, ніж інші  – Інстаграм-блогерів. 

Як "воюють" з хейтом інфлуенсери?

Олена Ніколенко (@lena_nikol)  блогер-когнітивіст

Олена Ніколенко

"Першими хейтерами мого блогу стали… колишні однокласники. Тоді я не знала, як реагувати, але благо у мене була кнопка "Заблокувати". Я просто проігнорувала їхні глузування, бо вони не мали ніякого відношення до того, що я роблю. Взагалі, я вважаю, що головне, щоб саме ВИ були впевнені в тому, що робите і мали підтримку близьких для вас людей.  

Трапляється, що людина хоче вказати мені на власну помилку у грубій формі або критикує мої висловлювання. 

Я вважаю, що потрібно усвідомити, що ніхто не буде хамити в соцмережах, якщо його чи її все влаштовує в своєму реальному житті. Тому я не сприймаю негативні коментарі серйозно, і в таких ситуаціях використовую свій головний інструмент, – гумор. Жарт це саме те, чого не очікує хейтер. Інші способи, такі як дискусія, перехід на особистості або подібне – марна трата часу, як на мене", – пояснює Олена.

Вадим Дідик (@thedudewhoreads) букблогер

Вадим Дідик

"В 99% я ігнорую надто негативні або агресивні коментарі. Це ідеальний вихід із ситуації, а ще це зберігає нерви", – коментує Вадим.

Вікторія Борківська (@viktoriia_borkivska) — еко та лайфстайл блогерка

Вікторія Борківська

"Мені не говорять поганого в очі, проте поза… буває різне. "Стався до людей так, як би ти хотіла, щоб ставилися до тебе!",  цьому мене навчила моя перша вчителька, і саме з цими словами треба йти по життю", – підписує Вікторія одну зі своїх публікацій, призначену хейтерам. 

 А як радить реагувати психолог?

"Потрібно ігнорувати негативні коментарі та не приймати їх близько до серця. Бо хейт це лише власні проекції внутрішнього світу тих людей, які його виплескують,"– переконана пані Насирова

Звісно, легко сказати, коли інколи так і кортить гнівно відписати! У такій ситуації зробіть паузу, коли до вас ставляться несправедливо. Нагадайте собі, що не у вас є проблеми, а саме у них, у хейтерів. Їхні ревнощі та власні проблеми змушують їх діяти таким чином. Якщо ви зробите паузу і знайдете час, щоб проаналізувати, чому вони можуть поводити себе таким чином, то зможете зрозуміти мотивацію їхньої поведінки. А це, все ж таки, дає серцю більший спокій.

"Однак варто пам'ятати, що вся ця ненависть, хай і віртуальна, може бути неймовірно токсична. Тому варто лишати собі право блокувати тих користувачів, хто порушує ваші особисті межі. Це єдиний спосіб піклуватися про себе та вашу аудиторію", – радить психологиня.

Іноді мати ненависників це ознака того, що ви йдете правильним шляхом у житті. Не дарма всі успішні та популярні люди отримують шквал негативних відгуків, навіть щодо абсолютно позитивних вчинків. Знайте, люди, які заздрять вам, знають, що у вас все добре. Їхні ревнощі кореняться у власних невдачах та недоліках.

І замість того, щоб вкладати свій час у саморозвиток, вони ображають інших, щоб знайти бодай щось погане у людях, які працюють над досягненням своєї мети, розповідають про інше життя. 

Продовжуйте бути самими собою. Не дозволяйте хейтерам збивати вас з вашого шляху і ставити перепони у втіленні власних мрій.

8359

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: