fbpx
Сегодня
Психология 11:35 11 Фев 2020

Когда захейтили в соцсети. Как отвечать комментаторам: советы инфлюенсеров и психолога

Фото unsplash.com

Незалежно від того, який у вас стиль життя: чи маєте власний бізнес, чи працюєте на державній посаді; виховуєте дітей або вирішили ніколи їх не мати; часто подорожуєте або ніколи не виїжджали з рідного міста, що б ви не робили, завжди знайдуться хейтери, які засуджуватимуть ваші дії. 

"Поливання брудом" проблема нагальна сьогодні, в епоху буму соціальних мереж. Наприклад, Олену Зеленську настільки розкритикували у мережі, що та аж була змушена видалити свою Фейсбук-сторінку. Так що ж побуджує людей ображати та цькувати інших, особливо віртуально?

Чому люди хейтять?

"Залишати негативні коментарі у соцмережах побуджує незадоволеність своїм життям, а накопичену роздратованість, сум або агресію набагато легше "переносити" на інших. Анонімність, певна дистантність інтернет-середовища такому токсичному виплеску емоцій тільки сприяє", – запевнює психологиня Таміла Насирова

Справді, легко критикувати дії незнайомої людини, коли самому ледве вдається звести кінці з кінцями. Тоді хейтер сприймає весь світ через власну призму, а це призводить до виплеску негативу там, де легко сховатися під придуманим нікнеймом. 

Втім, це не єдина причина цькування у соціальних мережах. "Також природою хейту є наше людське намагання захистити свої ідеали, точки зору, думки, навіть якщо інші їм не суперечать, а лише самовисловлюються, проєктують свій внутрішній світ назовні. Так люди намагаються врятуватися від відчуття екзистенційної самотності та тривоги", – додає психологиня.

Ексклюзивно для "РУБРИКИ", ми запитали як практично боротися з негативом у мережі у тих, хто, отримує його зазвичай більше, ніж інші  – Інстаграм-блогерів. 

Як «воюють» з хейтом інфлуенсери?

Олена Ніколенко (@lena_nikol)  блогер-когнітивіст

Олена Ніколенко

"Першими хейтерами мого блогу стали… колишні однокласники. Тоді я не знала, як реагувати, але благо у мене була кнопка «Заблокувати». Я просто проігнорувала їхні глузування, бо вони не мали ніякого відношення до того, що я роблю. Взагалі, я вважаю, що головне, щоб саме ВИ були впевнені в тому, що робите і мали підтримку близьких для вас людей.  

Трапляється, що людина хоче вказати мені на власну помилку у грубій формі або критикує мої висловлювання. 

Я вважаю, що потрібно усвідомити, що ніхто не буде хамити в соцмережах, якщо його чи її все влаштовує в своєму реальному житті. Тому я не сприймаю негативні коментарі серйозно, і в таких ситуаціях використовую свій головний інструмент, – гумор. Жарт це саме те, чого не очікує хейтер. Інші способи, такі як дискусія, перехід на особистості або подібне – марна трата часу, як на мене", – пояснює Олена.

Вадим Дідик (@thedudewhoreads) букблогер

Вадим Дідик

"В 99% я ігнорую надто негативні або агресивні коментарі. Це ідеальний вихід із ситуації, а ще це зберігає нерви", – коментує Вадим.

Вікторія Борківська (@viktoriia_borkivska) — еко та лайфстайл блогерка

Вікторія Борківська

"Мені не говорять поганого в очі, проте поза… буває різне. «Стався до людей так, як би ти хотіла, щоб ставилися до тебе!»,  цьому мене навчила моя перша вчителька, і саме з цими словами треба йти по життю", – підписує Вікторія одну зі своїх публікацій, призначену хейтерам. 

 А як радить реагувати психолог?

"Потрібно ігнорувати негативні коментарі та не приймати їх близько до серця. Бо хейт це лише власні проекції внутрішнього світу тих людей, які його виплескують", – переконана пані Насирова

Звісно, легко сказати, коли інколи так і кортить гнівно відписати! У такій ситуації зробіть паузу, коли до вас ставляться несправедливо. Нагадайте собі, що не у вас є проблеми, а саме у них, у хейтерів. Їхні ревнощі та власні проблеми змушують їх діяти таким чином. Якщо ви зробите паузу і знайдете час, щоб проаналізувати, чому вони можуть поводити себе таким чином, то зможете зрозуміти мотивацію їхньої поведінки. А це, все ж таки, дає серцю більший спокій.

"Однак варто пам'ятати, що вся ця ненависть, хай і віртуальна, може бути неймовірно токсична. Тому варто лишати собі право блокувати тих користувачів, хто порушує ваші особисті межі. Це єдиний спосіб піклуватися про себе та вашу аудиторію", – радить психологиня.

Іноді мати ненависників це ознака того, що ви йдете правильним шляхом у житті. Не дарма всі успішні та популярні люди отримують шквал негативних відгуків, навіть щодо абсолютно позитивних вчинків. Знайте, люди, які заздрять вам, знають, що у вас все добре. Їхні ревнощі кореняться у власних невдачах та недоліках.

І замість того, щоб вкладати свій час у саморозвиток, вони ображають інших, щоб знайти бодай щось погане у людях, які працюють над досягненням своєї мети, розповідають про інше життя. 

Продовжуйте бути самими собою. Не дозволяйте хейтерам збивати вас з вашого шляху і ставити перепони у втіленні власних мрій.

8359

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: