fbpx
Сьогодні
Небайдужа 13:00 29 Кві 2020

"Ви для тварини – весь світ": історія, як взяти кота з притулку і що потрібно знати

Пандемія коронавірусу — не перешкода, а навіть хороший час для рішення завести домашнього улюбленця. Дізналися всі нюанси

У Флориді минулого тижня розплідник для бездомних тварин залишився порожній — всіх розібрали нові господарі. Працівники розплідника зустріли цю новину оваціями.

Схожа ситуація і в Європі, там у різних країнах активно розбирають тварин. Україна — виняток, кілька опитаних нами розплідників не помітили ажіотажу в підвищеному попиті на домашніх тварин. І хоча в світі зараз особливим попитом користуються собаки (ще б пак! — з ними отримуєш пропуск у великий світ, додаткову причину вийти на вулицю), не варто забувати і про котів. Будинок потрібен всім.

"Рубрика" записала історію, як взяти кота з притулку, що для цього потрібно зробити, і чому це правильне рішення.

Що потрібно для того, щоб взяти тварину?

У розпліднику "Cats for adoption Kyiv" відзначили, що у нас трохи інший менталітет і культура ставлення до тварин, ніж в Америці. Проте нам описали алгоритм, що потрібно для того, щоб взяти тварину:

📌 важливо, щоб рішення взяти тварину було зваженим в першу чергу, адже жити з твариною і відповідати за неї, лікувати, доглядати потрібно не тільки в карантин, а все її життя: років 15-20. Тварина — це не іграшка на час карантину, поки вам нудно. Тільки якщо Ви серйозно налаштовані, то карантин — якраз хороший момент, щоб ви більше проводили часу з улюбленцем і він швидше адаптувався. Якогось ажіотажу під час карантину ми не бачимо, але обов'язково проводимо співбесіди з усіма бажаючими на предмет серйозності намірів;

📌 обов'язково встановити сітки антикіт, які витримують значні навантаження, тому що звичайні москітні не витримують стрибок кота і кіт випаде разом з ними. Тут можна дізнатися, чому саме такі сітки потрібні, і про те, що це взагалі за сітки;

📌 купити корм супер преміум класу, горщик, наповнювач, спальне місце, іграшки, когтеточку, інші необхідні речі для утримання;

📌 перевірити і закрити всі важкодоступні місця, щоб котик туди не забрався;

📌 перевірити вентиляційні продухи, чи міцно вони закриті;

📌 перший час максимально дати котику спокій, щоб той зміг освоїтися;

📌 обов'язково потрібно купити переноску-контейнер для транспортування котика. Обов'язкова стерилізація після досягнення віку.

Редакторка відділу продакшн медіа "ШоТам" Олена Токарєва виявилася тією самою морально підготовленою до такого серйозного кроку людиною, яка взяла котика з розплідника і розповіла про основні страхи на шляху до цього і радості.

как взять кота из приюта

Фото Альони Токаревої

🐱 Які були страхи, перед тим як взяти котика? Чим себе заспокоювала і чи виправдалися страхи після появи кота в житті?

Мій найбільший страх, напевно, що я перестану справлятися зі своїм життям, а значить і з життям кота. Коли я переїхала до Києва 5 років тому, то відчувала себе дуже підвішено. Зараз я трохи міцніше стою на ногах, сама знімаю квартиру, щоб нікого не напружувати своєю твариною, заробляю достатньо, щоб забезпечити коту хороший корм, іграшки та лікування в разі чого. Лякало ще те, що я не знаю характер дорослої вже тварини. Удома в селищі мамин кіт багато тусить на вулиці, тут же умови замкнутої квартири для хижої по суті ж тварини. Коли мені подруга віддала на перетримку свого кота, було багато проблем: від пожувати рослин до неврозу через невідповідність мого з котом режиму дня і ночі. Боялася, що і тут доведеться витрачати багато сил на притирання. Але кота я вибирала, мабуть, по якимось натхненням, не знаю — все виявилося максимально легко (поки що принаймні) — кіт засинає і прокидається зі мною, жує обрані квіти, але не лазить за ними, коли я прибрала їх вище, лізе на ручки, буцається і жамкає лапками. А ще він дуже самодостатній — якщо я працюю, він або спить, або виглядає у віконці людей і горобців, або грає моїми машинками.

За порадою психологів я дійшла до крайньої точки свого страху: що буде, якщо. І зрозуміла, що в крайній точці я їду з котом до мами в Луганську область, гуркочучи його кошиком. Але все можна подолати. Плюс я зрозуміла, що для кота у мене тепер повинна бути окрема грошова сума на рахунку на всякий пожежний. Лікування, корм, перетримка в разі чого. Але страх все ще при мені, звичайно. Я не уявляю, як люди наважуються завести дитину.

как взять кота из приюта

😻 Як обрала розплідник? 

Це притулок catsforadoptionkyiv. Колега хотіла взяти там кота і постійно ділилася фотками з інстаграма. Я не хотіла йти з розпитуваннями до волонтерів, а там можна було зайти і просто подивитися на всіх котів і собак, які шукають своїх ма і па і приміряти на себе цю роль без зобов'язань. Ще у кожної тварини є свій тег, так що можна простежити, як вона росла, що з нею відбувалося за весь час життя в притулку.

🐱 Які вимоги висуває розплідник? Чи потрібно спеціально готуватися перед появою котика в будинку?

О так! Тут дбають про своїх звірів і вибирати будете не тільки ви, але і вас. Щоб взяти кота, вам потрібно буде встановити на вікнах спеціальні сітки-антикішка, щоб звір у новому будинку не вивалився з вікна або не втік. Ще тут радять годувати кота тим же кормом, який той їв і в притулку, принаймні в перший час адаптації (щоб зміни у кота були не відразу і в усьому). У вас повинна бути фінансова можливість лікувати кота (а це не так уже й дешево). Але це не виглядає як суворий відбір — ви все обговорюєте з волонтерами разом, приходьте до спільних рішень, радитесь і робите свій вибір.

😻 Котики в розпліднику щеплені чи потрібно робити все самому?

Коти щеплені від основних вірусів, стерилізовані (тільки якщо це не кошеня, якого ще не можна робити таку операцію) і проліковані.

как взять кота из приюта

🐱 З'явився в твоєму домі кіт. Опиши свої відчуття: плюси і мінуси

Я до сих пір не вірю, що я це зробила! Це було максимально непросте рішення, і я не впевнена, що прийняла б його, якби не карантин. Тепер ми з котом друзяшки — він приносить мені іграшки під стіл, щоб я з ним грала, муркотить вранці і робить "ке-ке-ке" на пташок. Я тепер можу розмовляти не тільки з духовкою, ноутом або краном у ванній — кіт говорить мені "мир", я кажу котові "шо там, кіт?" А ще я тепер дівчинка, у якої є її кіт, і якщо моє життя стане сірішим, то у мене тепер на один стимул більше для того, щоб докласти зусиль для ривку з дна на поверхню.

как взять кота из приюта

😻 Дай майбутнім "батькам" котика напуття

Складно давати напуття, коли сам переживаєш, чи робиш правильно. Але в дитинстві мені батьки завжди говорили, що кіт — це друг і компаньйон. Це той, з ким не можна застосувати силу, не можна образити або зрадити адже ви для нього — весь світ. Вибирайте тварину, пам'ятаючи, що ви вибираєте собі друга на все його котяче життя.

Читайте також:

Чотирилапі безхатченки. Як вирішити проблему безпритульних тварин

Як вирішити проблему безпритульних тварин: досвід одного міста

Допомога чотирилапим. 12 українських зоозахисних ініціатив

Як завести собаку?

8960

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: