fbpx
Сьогодні
How to 13:35 01 Лип 2018

Як завести собаку?

Все, що треба знати про життя з чотирилапим улюбленцем

Ви вирішили завести собаку? Вітаємо з цим важливим рішенням! Але будьте готові, що воно змінить усе ваше життя. Бо на відміну від котиків, рибок, хом'ячків чи папуг, собаки потребують значно більше відповідальності, часу та уваги.

І якщо ви дійсно готові щодня вигулювати свого друга незалежно від погоди, спокійно ставитися до бешкетування чи туалетних несподіванок цуценятка, впевнені у своїх виховательських здібностях, розумієте, що майже весь вільний час доведеться приділяти своєму чотирилапому вихованцю… Тоді ви готові до щасливого життя з пухнастим другом!

Для тих, хто вперше бере собаку і готується до бути відповідальним власником, "Рубрика" підготувала невелику, але змістовну інструкцію.

Що треба усвідомлювати?

собака

Будь-яка тварина – це не іграшка, а собака – тим паче. Тож ви маєте усвідомлювати, що:

  • собаку потрібно вигулювати щодня, мінімум 2 рази, у будь-яку погоду, свято, відпустку і, бажано, в однаковий час доби;
  • необхідно постійно слідкувати за станом здоров'я, обов'язково робити щорічну вакцинацію, систематично обробляти тварину вид паразитів, слідкувати за гігієною, харчуванням, настроєм тощо;
  • варто бути готовим к значним фінансовим витратам. Це і корм (який має бути якісним), і засоби для обробки від паразитів, і амуніція, і іграшки, і смаколики, і багато чого іншого;
  • улюбленця потрібно виховувати, а це потребує багато часу. Ви маєте бути впевнені, що на вулиці ваш собака буде поводити себе так, як ви дозволите, а не інакше. Бо перехожі не стануть радіти, якщо ваш цуцик почне радісно на них стрибати чи, не дай Боже, лаяти. І все це – зона вашої відповідальності;
  • ви маєте бути максимально терплячим, спокійним, але при цьому вимогливим. НЕ МОЖНА застосовувати до тварини грубу силу!

Ви маєте стати ідеальним педагогом для свого чотирилапого вихованця. Кінологи, зоопсихологи, навчальні відео, книжки – обирайте найбільш ефективний саме для вас спосіб отримання необхідних знань. Але при цьому терпіння і рівновага – основа успішного життя з собакою.

Де взяти?

щенок

Існує 3 основних шляхи, де взяти собаку.

Шлях №1. Взяти цуценя з розплідника

Це, мабуть, найбільш простіший варіант, якщо обирати перевірений часом та досягненнями розплідник. Ви отримаєте цуценя з необхідними щепленнями, пакетом документів, вичерпними консультаціями заводчика (більшість розплідників навіть гарантують пожиттєву консультацію щодо своїх вихідців). Ви матимете певну гарантію психічного і фізичного здоров'я тварини, що є базою успішного виховання улюбленця.

Шлях №2. Взяти собаку з притулку

Цей шлях – 100% добра справа, собаки з притулку також мають необхідні щеплення і навіть документи. Але, по-перше, ви не можете знати, з якими труднощами собака стикнулася до притулку, як це вплинуло на її психічний та фізичний стан. Тож будьте готові до можливих складнощів. Виховання, соціалізація, уважне слідкування за станом здоров'я, море терплячості. І результатом ваших зусиль стане відданий друг, який любитиме вас більше за все на світі.

Шлях №3. Взяти собаку з вулиці

У цьому випадку вам, перш за все, треба перевірити здоров'я тварини, дізнатися її приблизний вік, зробити усі необхідні щеплення та документи. І після цього – вчити собаку жити по-новому. Якщо ви взяли цуценя, буде легше. Якщо дорослу собаку – складніше. Ви маєте бути готові до девіантної поведінки тварини, недовіри до всього світу, інколи навіть агресії (яка є наслідком страху). Але прийняли таке рішення – приймайте й відповідальність. Собаки з вулиці потребують максимальної уваги, терплячості та любові від своїх господарів. Якщо поставитесь правильно та самовіддано – у вас все вийде!

Що треба мати на перший час?

щенок

Нашийник, бажано іменний або з іменною биркою (там має бути ім'я тварини, ваш контактний номер і, за бажанням, ваша адреса). Якщо хочете використовувати шлею, то краще починати після того, як у цуценя більш-менш сформується скелет – десь після 6 – 7 місяців.

Поводок, який буде для вас зручним (поводок-перестіжка, рулетка, довгий (від 10 метрів) поводок тощо).

Їжа. Тут залежить від того, як ви будете годувати свого вихованця: кормом чи натуралкою?

Ліки. Крім препаратів для захисту під паразитів, в аптечці мають бути спеціальні ліки від шлунку (у цуценят часто буває розлад шлунку), перекис, левомеколь (чи аналог для загоєння можливих ран), вітаміни тощо.

Миски для їжі та води, бажано з нержавіючої сталі та на відповідній підставці, шо б не пошкодити екстер'єр.

Місце для відпочинку (лежак, будиночок, клітка тощо).

Іграшки (мінімум – м'ячик, канатик, гумова іграшка зі звуком).

Пелюшки, на які цуценя може сходити до туалету, якщо виникне необхідність (чим менший цуцик, тим частіше йому потрібно до туалету, і за це не можна сварити малого).

Чим годувати?

собаку

Існують два основні і один дискусійний варіанти, чим годувати собаку.

Перший – це спеціальний собачий корм. Серед професійних заводчиків і собачників вважається найкращім рішенням. По-перше, сучасні корми пройшли усі можливі тести і постійно покращуються, тож наразі вони забезпечують вашій тварині на 100% збалансоване харчування. Пересічному господарю дуже складно досягти гармонійного раціону для собаки лише натуральними продуктами. По-друге, це швидко та зручно. Вам не треба витрачати час на пошук продуктів і приготування. По-третє, в залежності від породи, віку, стану травлення потрібний окремий раціон харчування, і виробники кормів пропонують необхідні варіанти.

Якщо ви обрали варіант з кормом, то важливо знати наступне:

Їжа – це фундамент життя вашої собаки, і економити на ній неможна. Існують 4 класи корму: економ, преміум, супер-преміум та холістик. І бажано годувати собаку супер-преміумом або холістиком, тому що готують такий корм з високоякісної сировини, на відміну від економ та преміум класу.

Не можна недогодовувати та перегодовувати тварину. На упаковках кормів зазвичай завжди є таблиця дозування харчування собаки, в залежності від віку, ваги і породи. Вивчіть цю таблицю, оберіть потрібний варіант.

таблица

ВАЖЛИВО! У цій таблиці надана денна норма харчування! Тобто якщо ви годуєте тварину 2 рази на день (вранці та ввечері), то зазначену порцію потрібно ділити навпіл. Дуже часто господарі не знають цього фактору, і перегодовують тварину. Це призводить до проблем із здоров'ям та розвитком тварини.

Цуценя потребує більше їжі, ніж доросла собака, тому що у перший рік життя йде основне формування тварини.

У собаки завжди має бути доступ до свіжої питної води!

Другий – натуральне годування.

Існує думка, що сухий корм для собак шкідливий, і краще годувати їх натуралкою. Це міф, який спростує будь-який ветеринар. Але загалом натуральне годування також прийнятне рішення, якщо у вас є бажання. Недолік – дуже складно збалансувати раціон натуралкою, тому на це витрачається багато часу.

У раціон кожної собаки повинно входити м'ясо як джерело білка. Воно повинно становити не менше 30 відсотків від основного обсягу – приблизно 10 грам на кілограм ваги тварини, у дрібненьких порід собак – норма трохи вище. Для годування собаки найкраще підходить яловичина, можна давати й інші сорти м'яса, крім жирної свинини. М'ясо краще давати сирим, але після термальної обробки (холодної – кілька днів у морозилці, або гарячої – обдати м'ясо окропом) та невеликими шматочками (у вигляді фаршу воно погано перетравлюється).

Також в меню тваринного можна включити і субпродукти в вареному вигляді.

Рибу краще давати собаці не частіше одного-двох разів на тиждень і у вареному вигляді, адже вона може бути заражена глистам. Обсяг риби повинен бути в півтора-два рази більше, ніж м'яса, тому що у риби менше поживна цінність.

У раціон також повинні входити густі каші з рису, гречки і геркулесу. Овочі, зелень краще різати на дрібні шматочки і додавати в кашу. Співвідношення м'яса та каші мають бути десь 70% (м'ясо) на 30% (каша з овочами).

Як смаколики собакам можна давати сирі фрукти, сири, несолодке собаче печиво тощо.

собака

У якості їжі НЕ МОЖНА давати собакам:

  • кістки, тому що вони погано перетравлюються, можуть пошкодити кишечник тварини і викликають запори;
  • молоко, тому що воно погано засвоюється і може викликати розлад шлунку;
  • борошняні вироби, картоплю, бобові, солодощі, копчені, солоні, гострі продукти, ковбасні вироби і трубчасті кістки.

Третій – змішане годування.

Щодо нього є багато дискусій: шкідливо чи не шкідливо поєднувати корм та натуральні продукти, але єдиного висновка у наукових колах так і не існує. З впевненістю можна сказати, що такий спосіб харчування використовується, і деяким собакам він підходить, а деяким – ні.

Якщо вирішили годувати собаку змішаним типом, то радимо побудувати раціон так: зранку годувати тварину кормом (половина від денної норми), а ввечері (бажано, щоб після кормління кормом пройшло біля 10 годин) – натуралкою. Коли собака їсть м'ясо перед сном, вона краще спить, а їжа добре засвоюється.

Щодо того, скільки разів на день годувати собаку, то загальні правила говорять:

  • до 2-х місяців – 6 разів на день,
  • 2-4 місяці – 5 разів на день,
  • 4-5 місяців – 4 рази на день,
  • 5-6 місяців – 4-3 рази на день.
  • З 6-місячного віку цуценя поступово переводять на режим годування дорослих собак (2 рази на день).

Чому навчати?

Щенок

Цуцик потребує виховання, соціалізації, розвитку розумових здібностей та вміння концентрувати увагу на тому, що каже господар. Тому потрібно навчати його базовим командам з рання. Не просто для дресури, але й для того, щоб зайняти мозок собаки чимось цікавим.

Почніть дресирувати свого вихованця за допомогою простих команд: «сидіти», «стояти», «до мене», «лежати», «можна», «не можна» тощо. Чим раніше ви привчите свого вихованця бути дисциплінованим, тим простіше вам буде жити. Він не тільки стане дресированим, а й причепиться до вас, побачить в вас господаря. І пам'ятайте, що важливо хвалити свого вихованця за успіхи, які він робить.

Крім того, давайте можливість своєму цуцику знайомитися та гратися з іншими собаками та людьми, це важливий етап соціалізації. Але. Завжди, перш ніж пускати малого до незнайомої собаки, запитайте у її господаря, чи можна вам підійти та познайомитися. Щоб уникнути неприємних ситуацій.

Існує ще багато аспектів виховання свого чотирилапого друга, але вони вже залежать від характеру, специфіки обраної вами породи, навколишнього середовища. Маючи базові знання, ви зможете уникнути багатьох складнощів.

Ще не передумали заводити собаку? Тоді вперед! Зичимо безліч радісних моментів з вашим вірним другом. Ваше терпіння і зусилля повернуться сторицею у вигляді щастя, джерелом якого є це чотирилапе диво 😉

39
13702

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: