fbpx
Сьогодні
Огляд 08:46 18 Сер 2018

Допомога чотирилапим. 12 українських зоозахисних ініціатив

До Всесвітнього дня безпритульних тварин “Рубрика” розповідає про організації та притулки, що опікуються вухастиками

У третю суботу серпня світ відзначає День безпритульних тварин.

Заходи відбуваються у 50 країнах і на 6 континентах, різноманітні акції проходитимуть і в Україні.

Девізом для багатьох об'єднань, що займаються допомогою безпритульним тваринам, стали слова засновника WWF Пітера Скотта: «Нехай ми не зможемо врятувати всіх, кого б нам хотілося, але ми врятуємо набагато більше, ніж ті, хто навіть не намагався».

В Україні одна з найбільш складних ситуацій з безпритульними тваринами у світі. За даними досліджень Washington Post, наша країна увійшла у ТОП-10 за кількістю тварин-безхатченків серед 54 світових держав. За підрахунком організації Аnimal Id Info у Києві торік було 2500 безпритульних котів та собак, у Маріуполі – 2975, у Житомирі – 1810, у Чернівцях – 2296. Більше даних за містами дивіться на мапі проекту.

У нашій країні домашні улюбленці не захищені законодавством, тому випадки викидання тварин на вулицю настільки поширені. Більш того, за статистикою, близько 75% безпритульних собак і кішок колись були домашніми.

Для порівняння. В європейських країнах завести собаку чи кота доволі складно і дорого. Тож цей вибір господаря завжди свідомий, а не ситуативний. Кожна тварина обов'язково чіпується і потрапляє у загальну базу, опиняючись під контролем держави. А якщо якомусь горе-господарю прийде у голову викинути тварину на вулицю – його чекає драконівський штраф та інші суворі санкції. Тварина ж потрапляє у сучасний притулок, де довго не затримується – бажаючі безкоштовно взяти чотирилапого улюбленця завжди є.

Турботі про тварин присвячують час цілий ряд організацій, благодійних фондів та багато волонтерів. І «Рубрика» хоче познайомити своїх читачів з активістами, які щодня, а не лише у третю суботу серпня, рятують життя безпритульних собак та котів.

УКРАЇНСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ, ЩО ЗАЙМАЮТЬСЯ ЗАХИСТОМ ТВАРИН

Київське товариство захисту тварин

Київське товариство захисту тварин

Київське товариство захисту тварин (КТЗТ, або КМТЗТ) – неприбуткова громадська організація, що займається захистом тварин переважно у Києві. КТЗТ бере початок від 1960 р., коли при київському товаристві охорони природи було започатковано першу в Україні секцію захисту тварин. Одним з його організаторів був український письменник Максим Рильський. У травні 2000-го КТЗТ створює притулок у напівзруйнованому телятнику в смт Гостомель Київської області. Облаштування притулку здійснювалося силами активістів та волонтерів, без фінансової допомоги з боку держави чи міжнародних організацій.

Сьогодні КТЗТ продовжує активну діяльність із захисту тварин. У гостомельському притулку є зимові і літні вольєри. Площа зимових вольєрів у критому приміщенні з цегляними стінами — 400 кв.м., кількість зимових вольєрів для собак — 17, для кішок — 4. Літні вольєри розташовані уздовж стін критого приміщення і займають площу 1100 м², їхня кількість — 44. Вольєри притулку обнесені сіткою рабицею. Крите приміщення взимку опалюється за допомогою 4-х цегляних печей, має електричне освітлення та водопровід. У критому приміщенні окрім вольєрів для собак знаходяться кімнати для персоналу та ветеринарного огляду тварин.

Забезпечення діяльності здійснюється за рахунок добровільних пожертвувань членів КТЗТ та інших громадян. У зв'язку із відсутністю стабільних джерел фінансування КТЗТ постійно потребує матеріальної і фізичної допомоги волонтерів.

Сайт

Facebook 

Благодійний фонд «Кото-Ярмарок»

Благодійний фонд «Кото-Ярмарок»

Кото-Ярмарок – це доброчинний проект, головною місією якого є пошук домівок безхатнім котикам. У 2017 році активісти проекту зареєстрували Благодійний Фонд та відкрили Центр Адопції Кото-Ярмарок.

Тут ви можете обрати собі найкращого пухнастого друга. Всі котики, врятовані з вулиці, вже вакциновані, стерилізовані, мають ветпаспорт та мікрочіп. Пройшли повне медичне обстеження. Віддаються в нові родини безкоштовно.

Для того, щоб прихистити кота, майбутньому власнику потрібно пройти співбесіду з куратором, підписати договір про дбайливе ставлення та мати при собі переноску і паспорт.

Сайт

Facebook 

Благодійний проект «Хочусобаку»

Благодійний проект «Хочусобаку»Хочусобаку – це не притулок і не перетримка. Це інтернет-майданчик, «сайт знайомств» для Людини і Собаки. Всі собаки врятовані з вулиць і шукають будинок. Тут ви знайдете собак з різною долею, характерами і зовнішністю. Спільне в них одне – все дуже чекають зустрічі зі своєю Людиною.

«Якщо ви просто обожнюєте мокрі носи, але не можете завести собаку, розкажіть друзям про наш проект, можливо вони шукають свого кращого друга», – закликають активісти проекту.

Сайт

Facebook

Черкаське міське товариство захисту тварин «Друг»

Черкаське міське товариство захисту тварин
Черкаське міське товариство захисту тварин «Друг» – неприбуткова громадська організація, що діє на території міста Черкаси. Офіційно організація зареєстрована в листопаді 2007 р.

Основна мета діяльності – створення необхідних умов для гідного співіснування людини і тварини.

Домогтися такого результату намагаються комплексом наступних заходів:

• впровадженням гуманного способу вирішення проблеми бездомних тварин (зниження їх чисельності методом біостерилізації)
• роз'яснювально-інформаційної та виховної політикою населення (про користь стерилізації домашніх улюбленців, пропагандою гуманного та відповідального ставлення до тварин)
• запобіганням і припиненням випадків жорстокого поводження з тваринами
• переглядом окремих моментів, деталізацією і конкретизацією норм вітчизняного законодавства в сфері врегулювання питань щодо утримання домашніх тварин, їх розведення, поводженням з безпритульними тваринами і захистом тварин від жорстокого поводження.

Сайт

Facebook

UAnimals

UAnimals

Зоозахисна ініціатива була створена у 2016 році громадським активістом Олександром Тодорчуком. Діяльність UAnimals розпочалася з масштабної боротьби проти експлуатації тварин у цирках. Рух об'єднав десятки тисяч людей, пропагує гуманне ставлення до тварин і виступає за заборону експлуатації звірів у сфері розваг.

Дюша шукає родину!Пам'ятаєте, у мультфільмі Обелікса упустили в котел із зіллям і він став дуже сильним. Так от, цю…

Posted by UAnimals on Tuesday, August 14, 2018

Задекларована місія – законодавча заборона використання тварин в цирках України, однак крім цього займається влаштуванням безпритульних тварин у добрі руки.

Сайт

Facebook

Аnimal Id Info

Animal-id.info

Animal-id.info – це міжнародна онлайн платформа, яка об'єднує дані про ідентифікованих тварин, їх власників та організацій, які працюють з тваринами. Система генерує великі дані і надає можливість муніципалітетам та іншим організаціям працювати з ними.

Для вирішення проблем з безпритульними тваринами займаються реєстрацією та обліком тварин, моніторингом чисельності безпритульних тварин у містах, створюють спеціальні жетони для домашніх улюбленців з номер телефону господарів з унікальним QR кодом, сприяють автоматизації процесу адопції тварин.

Сайт

Facebook

ГО «Волинське товариство захисту тварин» та ГО «Порятунок чотирилапих»

ГО

Волинське товариство захисту тварин розпочало свою діяльність навесні 2008 року. За цей час добилось заборони для працівників Луцького спеціального комунального транспортного підприємства (Луцькспецкомунтранс) відстрілювати тварин.

Наразі існує комунальне підприємство "Ласка", яке займається вирішення проблеми з безпритульними тваринами у місті гуманними методами, які зазначені у рішенні міської ради. Тварин, які не становлять загрози мешканцям міста, активісти заносять до бази реєстру, а згодом, стерилізують та повертають привитими на теж саме місце звідки їх було узято під опіку волонтерів і лише за згодою мешканців того району.

В кожному районі є волонтери ВТЗТ, які щодня слідкують та годують тварин. Агресивних, на думку людей, тварин та всіх інших, де не має згоди мешканців на повернення, працівники служби відлову КП завозять на територію КП "Ласка" (притулок) та згодом спільними зусиллями шукають їм господарів.

Організації проводять акції, щоб змінити ставлення людей, які у тваринах бачать лише негатив та зло. Зокрема була організована акція для дітей сиріт «Ми друзі». Дітки сироти могли ближче познайомитись із тваринами та відпочити тощо.

Facebook

5 ПРИТУЛКІВ, ДЕ МОЖНА ВЗЯТИ ДОМАШНЬОГО УЛЮБЛЕНЦЯ

«Сіріус», Київська область

«Сіріус», Київська область

Притулок для бездомних тварин благодійного фонду «Сіріус» був створений в 2000 роцi в с. Ясногородка, згодом переїхав до с. Федорiвка, Київської області. З перших днів притулок живе на кошти засновників фонду та небайдужих до проблем тварин людей з Києва, Дніпропетровська, Миколаєва, Черкас.

З 2000 року ми стерилізує та знаходить постійний дім собакам і котам, допомагаючи гуманно вирішувати проблему величезної кількості бездомних тварин. За роки існування притулку хазяїв знайшли більше 4500 тварин. Фонд безкоштовно вакцинує, стерилізує та допомагає в утриманні домашніх улюбленців малозабезпеченим сім'ям.

Наразі у притулку фонду «Сіріус» проживає близько 2400 собак і котів. Усі тварини провакциновані, мають дах над головою, їжу та необхідне лікування.

Фонд проводить акції, інформаційні кампанії щодо безпорідних тварин,допомагає колегам з інших регіонів.

Адреса: Київська область, Вишгородський район, с. Федорівка

Сайт 

Facebook 

Гостомельський притулок для тварин

притулок для тварин

Притулок є частиною Київського товариства захисту тварин, про яке ми писали вище. Він розташований у Гостомелі Київської області – у переобладнаному корівнику. У закладі утримують близько 700 собак та котів, які попередньо проходять стерилізацію та щеплення. Тут розміщується один із найбільших в Україні ветеринарний стаціонар і госпіталь для тварин. Для вибору тварини найкраще приїжджати до самого притулку, оскільки на сайті немає бази підопічних.

Адреса: смт Гостомель, вулиця Свято-Покровська, 213

Сайт

Facebook

Благодійний фонд «Happy Paw»

Благодійний фонд «Happy Paw»

Благодійний Фонд «Happy Paw» з 2012 року займається допомогою безпритульним тваринам. Місія – об'єднання зусиль та можливостей благодійників, волонтерів і просто небайдужих людей для гуманного вирішення проблеми безпритульних тварин в Україні.

Фонд допомагає притулкам по всій Україні. Окрім цього реалізує цілу низку проектів: Влаштування, Опіка, Біоетика, а також організація різноманітних івентів, акцій та флешмобів.

У 2016-му фонд побудував притулок, також проводить багато соціальних ініціатив для допомоги безпритульним тваринам, організовує освітні проекти для дітей. Так, Happy Paw є ініціатором «Уроків доброти», що мають на меті виховання гуманного ставлення до тварин.

Варто зазначити, що фонд Happy paw пройшов моніторинг щодо принципів Прозорості&Порядності громадською організацією «Черіті Тюнер» та отримав Сертифікат Порядності&Прозорості за міжнародними стандартами.

Адреса: м. Київ, вулиця Шота Руставелі, 44 (3-й поверх, офіс 7)

Сайт

Facebook

«У добрі руки»

У добрі руки

Притулок працює на базі міської неприбуткової організації «В добрі руки», що займається захистом безпритульних тварин. Діяльність організація розпочала у 2012 році.

«В добрі руки» займається регулюванням кількості безпритульних тварин, лікуванням та стерилізацією, тимчасовим утриманням і пошуком нових власників.

На сайті організації можна переглянути детальну інформацію про тварин, яких можна взяти у родину, та про тих, які вже потрапили до нових господарів.

Адреса: Київщина, точну адресу дізнавайтеся на сайті притулку

Сайт

Facebook

Притулок для тварин Gaia

Притулок для тварин Gaia
Притулок Gaia займається пошуком сімей для котів і собак, яким не пощастило народитися і жити в теплій квартирі поруч з людиною.

Завдання активістів – дати їм шанс на краще життя; довести, що людина здатна не тільки на жорстоке поводження, але і на такі почуття, як любов, турбота, терпіння ..

«Не маючи феноменальних можливостей, робимо все що в наших силах: стерилізуємо, лікуємо і утримуємо врятованих нами бездомних тварин до тих пір поки не знайдемо їм родину. Будь-який бажаючий може стати частиною нашої команди і робити те, на що вистачає сил і часу», – розповідає команда проекту.

Адреса: Київ, точну адресу дізнавайтеся на сайті притулку

Сайт

Facebook

48
110591

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: