fbpx
Сьогодні
Корисності 22:08 08 Лип 2020

Путівник по рослинному молоку

Рослинне молоко давно заполонило полиці супермаркетів та меню кав'ярень. Його використовують як альтернативу коров'ячого при непереносимості лактози, у кулінарії, під час посту, прихильники веганської дієти та здорового харчування, і просто люди, яким подобається його смак. 

Виготовляється рослинне молоко з насіння, горіхів, бобових та злакових вже багато століть, хоча шаленої популярності в Україні воно набуло за останні три-чотири роки. 

З плюсів рослинного молока є його легка засвоюваність, відсутність холестерину, та нижча калорійність по відношенні до тваринного молока, що робить його дієтичним продуктом.

рослинне молоко

Жирність, склад нутрієнтів і калорійність залежать від того, яку сировину обрати. Найпопулярніші види рослинного молока на українському ринку:

Рисове молоко   надзвичайно корисний продукт. Воно знижує рівень холестерину, контролює рівень цукру в крові, забезпечує організм енергією, покращує роботу травної системи, підтримуючи здорову флору кишківника та запобігаючи здуттю живота. Також молоко з рису має хороший вплив на стан шкіри, що відбувається завдяки пара-амінобензойній кислоті    одного з компонентів, які допомагають захистити шкіру від негативних променів сонця. Рисове молоко також є антиоксидантом та діє як потужний протизапальний засіб для шкіри. Наявність спирту інозитолу сприяє потужному росту клітин та затримує процес старіння, нормалізуючи циркуляцію крові. Калорійність рисового молока невисока у порівнянні з іншими видами рослинного молока   47 ккал на 100 грамів.

Проте, рисовий напій, окрім того що багатий вуглеводами, має досить високий глікемічний індекс (86 ± 7), тому не бажано його пити багато людям з підвищеним рівнем цукру у крові.  

Кокосове молоко має солодкуватий смак та кремову текстуру, тому воно ідеальне для  десертів, рослинного морозива та інших рецептів, в яких буде доречним кокосовий аромат. Саме через аромат молока, воно чудово смакує з кавою та в молочних коктейлях. 

Кокосове молоко багате насиченими  жирами, покращує роботу кишково-шлункового тракту, виводить шкідливий холестерин, нормалізує роботу мозку. Також воно має високий вміст вітаміну В1, В2, В3, А, С, К, Е, РР, а також Омега-3, Омега-6, Омега-9, кальцій, магній, цинк, фосфор. Вміст жирів у ньому в середньому становить 27%, вуглеводнів – 6%, білків – 4%. Калорійність у нього досить висока  —  від 150 до 250 ккал на 100 грамів (є також кокосові вершки, вони ще жирніші та мають густішу консистенцію). Кокосовий напій рекомендований до вживання дітям.

Соєве молоко не лише найбагатше за вмістом білка, а також містить фітоестрогени ізофлавони, що беруть участь у засвоєнні кальцію. Воно багате на тіамін, піридоксин, вітамін Е, який запобігає розвитку пухлин та попереджає передчасне старіння, покращує стан шкіри та волосся. Крім цього, в ньому міститься багато рослинної клітковини. Завдяки тому, що  калорійність соєвого молока незначна (54 ккал на 100 грамів продукту), воно легко засвоюється і буде корисним при гіперсекреції або виразці шлунка, ожирінні та хронічному холециститі. Ціанокобаламін, що міститься в соєвому молоці позитивно впливає на кровоносну систему, а в сукупності з тіаміном і піридоксином покращує діяльність нервової системи.  

Його батьківщиною вважається Китай, проте зараз воно користується великою популярністю у Східній Азії, Південній і Північній Америці, Африці й деяких країнах Європи.

Соєве молоко відрізняється приємним, дещо солодкуватим смаком та ненав'язливим легким ароматом і з нього виробляють сир тофу, кефір, йогурти, молочні коктейлі, а також використовують для приготування випічки.

Проте, соєві продукти, в тому числі молоко, багаті на струмогенні речовини, що перешкоджають нормальному функціонуванню щитоподібної залози. Тому людям із дисфункцією щитоподібної залози не варто зловживати соєю.

Мигдальне молоко має м'який смак та чудово смакує з кавою. Окрім цього, воно містить вітаміни А, D і Е, білки, омега-6 жирні кислоти, цинк, кальцій, залізо магній і калій. Саме через високий вміст калію його рекомендують при діареї та блювоті, оскільки при наявності цих недуг організм втрачає багато калію. Його споживання дуже допоможе при підвищеному холестерині. Для невеликого порівняння мигдальне молоко знижує рівень холестерину вдвічі у порівнянні з оливковою олією. До того ж, саме це молоко покращує роботу серця. Воно низькокалорійне (51 ккал/100 г), тож підходить для дієтичного харчування.

Вівсяне молоко багате клітковиною, має легкий солодкий присмак, підходить для випічки, дитячого харчування, приготування каш.

Вівсяний напій пришвидшує обмін речовин, виводить зайву рідину з організму, відновлює сили після фізичної активності, а також підходить людям з підвищеним рівнем холестерину. Містить вітаміни групи В, вітаміни А, Е, Н, залізо, фосфор, кремній, клітковину, цинк, мідь.

Оскільки овес локальний продукт, вівсяне молоко має найнижчий вуглецевий слід і його виготовлення має найнижчий вплив на навколишнє середовище.

рослинне молоко

Конопляне молоко досить специфічний на смак продукт, має землистий горіховий аромат і вершкову консистенцію. Чудово підходить для пікантних страв. Регулярне вживання конопляного молока гарантує здоровий вигляд вашої шкіри, а також захистить від серцево-судинних захворювань. Воно містить ряд поживних жирів: жирні кислоти омега-3 та омега-6, а крім цього вітаміни групи В, вітамін А, вітамін Е та інші корисні мікро- та макроелементи. 

Молоко з кеш'ю досить рідкісний продукт. Воно має горіховий аромат та кремову текстуру. Чудово підходить для виготовлення морозива, сметани та кремів для випічки. А ще воно добре смакує з кавою, зміцнює імунну систему, містить велику кількість корисних жирів.

Лляне молоко має досить рідку консистенцію, тому краще підійде для приготування каш або випічки. Воно містить жирні кислоти омега-3,  котрі важливі для когнітивної функції. Напій з льону багатий калієм, вміст якого в 7 разів вищий, ніж в банані.

Знайти в супермаркетах лляне молоко ще важче ні конопляне чи з кеш'ю, але приготувати його в домашніх умовах легше, ніж вівсяне чи рисове, а сировина значно дешевша ніж для мигдалевого чи кокосового.

рослинне молоко

Власноруч приготоване молоко буде найкориснішим варіантом, до нього можна додати екстракт ванілі, фініки (для підсолодження та густоти), сіль за смаком, цукор, або сироп агави. Це суттєво дешевше ніж купувати в магазинах. Також роблячи молоко власноруч можна міксувати смаки: наприклад, мигдалеве з кокосовим, або рисове з соєвим. 

Якщо Ви все ж обираєте рослинне молоко в супермаркеті, то краще остерігатись добавок: згущувачів (які можуть порушувати роботу травної системи), підсолоджувачів (більшість видів рослинного молока уже має солодкуватий смак), ароматизаторів (корисніше додати банан, какао чи полуницю до "чистого" молока, ніж купувати готові молочні коктейлі).

Яке б рослинне молоко ви не обрали, воно обов'язково розширить ваші смакові горизонти, додасть нових ноток у ваші кулінарні шедеври та принесе користь вашому організму. 

Автор статті: Юрій Пазій, представник кампанії "Здорово Їмо"

Фото Unsplush

11868

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: