fbpx
Сьогодні
Корисності 10:30 04 Сер 2021

Кнопка паніки й кодове слово для бармена: як піти з побачення, що стало небезпечним

Коли супутник дуже нав'язливо поводиться, коли відчуваєте, що ви не в безпеці й коли просто хочеться піти — кого попросити про допомогу?

English version here

У 2016 році була запущена соціальна акція, розроблена місцевим урядом в графстві Лінкольншир в Англії, яка ставила перед дівчатами питання: «Побачення йде не за планом? Хлопець з Tinder виявився не тим, ким представлявся в листуванні? Ви відчуваєте, що перебуваєте в небезпечній ситуації? Чи здається вам все це дивним?»

Таблички та плакати з цими та подібними питаннями стали з'являтися в дамських вбиральнях кафе і барів.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Jo Marshall (@jomarshall2)

Напис нижче говорить: «Якщо ви підійдете до барної стійки та попросите "Анжелу", персонал допоможе вам і направить охоронця, який проводить вас в безпечне місце». Таблички з'являлися різні, як і варіації коду — під «Анжелою» мався на увазі коктейль, і деякі заклади навіть включали такий «напій» в меню. Тому інші таблички пропонували замовити «чистий», «з лаймом» або «з льодом». 

як піти з побачення, що стало небезпечним

«Ти на побаченні, яке йде не за планом?

Хлопець не відповідає фотографії в його профілі на сайті знайомств?

Ти відчуваєш себе небезпечно або просто не у своїй тарілці?

Ми тут, щоб допомогти тобі, просто підійди до бару і замов коктейль "Angel shot"

Чистий: бармен проводить тебе до твоєї машини.

З льодом: бармен викличе для тебе таксі й посадить в нього.

З лаймом: бармен подзвонить в поліцію.

Ми діємо анонімно і ми хочемо знати, що ти в надійних руках» — говорить плакат. 

Але разом з цим, коли кампанія тільки з'явилася, у багатьох виникли очевидні питання: наприклад, що робити, якщо персонал бару не розуміє код? Хіба тихе прохання про допомогу не було б ясніше? Чому б жінці не влаштовувати сцену, якщо її поведінка на побаченні доставляє їй дискомфорт?

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Kelly (@kellyfriend)

Через 4 роки кампанії журналіст Бет Робінсон вирішив опитати співробітників барів і ресторанів Англії про програму — чи працює ще «Анжела» або всі про неї давно забули? Як виявилося, у багатьох закладах таблички все ще знаходилися в туалетах, персонал був добре обізнаний в тому, що робити, якщо жінка вимовляє кодове слово. Багато закладів були навіть обладнані додатковими чорними виходами або спеціальними приміщеннями, де дівчина могла почекати, поки занадто нав'язливий кавалер покине заклад. Були й такі заклади, які прямо не брали участь в програмі — відповідних плакатів там не було, але бармени й офіціантки таких закладів стверджували, що обов'язково втрутяться, якщо побачать неприємний інцидент. Співробітники-дівчата в таких випадках стверджували, що стежать за відвідувачами й в разі, якщо помічали, що дівчині некомфортно, цікавилися у відвідувачок, які здаються уразливими або стурбованими, чи все в порядку. 

як піти з побачення, що стало небезпечним

Покличте Галю!

Кампанія «Анжела» — лише один з інструментів. Нещодавно в Києві запрацювала програма «Покличте Галю», яка працює за таким же принципом. Заклади можуть попросити додати їх до списку — їм надішлють наклейки, які можна повісити на вхідних дверях і таблички для жіночих кімнат з інструкцією до дії. У Києві вже є 3 заклади, які приєдналися до системи. Це Flower Project на Подолі, вулиця Воздвиженська, 20, «Los Santos» Espresso Bar на Позняках, вулиця Тепловозна 3А та AmBar на Великій Васильківській, 8А. 

Ми зв'язалися з власницею «Los Santos», Світланою, і ось, що вона нам розповіла:

«Я дізналася про проєкт з Інстаграму. Зайшла, почитала. Я знаю, що на нашій вулиці досить темно. Страшно, не те слово, а поруч ще й кладовище. Увечері я сама тут не ходжу, і якщо треба дістатися додому — це завжди таксі. Ніяких автобусів, тому що це реально страшно. Виходячи з цієї ситуації, я вирішила, що ми повинні приєднатися до цієї програми, адже тут реально ходить багато дівчат пізно ввечері. Мало що може статися. 

Випадків, коли до нас зверталися «Покличте Галю»  поки що не було. Але якщо звернуться — поруч у нас є автомийка, вони наші партнери. До того, як тут з'явилася моя кав'ярня, була інша. До дівчинки пристав відвідувач, він був дуже наполегливим, настільки, що вона боялася вийти з кав'ярні. Подзвонили хлопцям з автомийки, вони забрали її до себе і звідти відвезли додому на таксі. Тому якщо щось таке станеться, ми відведемо дівчину до хлопців, вони відвезуть її додому, в безпеку. Можна просто зайти до нас в кав'ярню і тут побути, ми можемо викликати таксі або поліцію — все, що потрібно».

як піти з побачення, що стало небезпечним

Тривожна кнопка на телефоні 

Повертаєтеся ви додому від метро пізно ввечері після роботи або зустрічі з подругами або сидите в машині у хлопця, який раптом почав підозріло себе вести — завжди можуть статися ситуації, коли хочеться, щоб хтось дуже швидко опинився поруч і допоміг. Але батьки — далеко, а друзі не завжди зможуть приїхати швидко, за першим дзвінком.  

В Індії, наприклад, з 2017 року на законодавчому рівні ввели обов'язкову тривожну кнопку на смартфонах. У разі натискання комбінації цифр 5 і 9 на кнопковому телефоні або триразовому натисканні на кнопку включення на сенсорному, екстрений сигнал з місцем розташування телефону відправляється до поліції. Звісно, скористатися такою тривожною кнопкою можуть як жінки, так і чоловіки. 

В Україні такого привілею від держави поки що не передбачено — виклик на 102 часто закінчується 5-хвилинним очікуванням і холодним «Вибачте, наші оператори зайняті» в кінці. Але ж за цей час може статися що завгодно. Та й не завжди є час і можливість дзвонити в поліцію. Втім, таку послугу пропонують охоронні компанії за певну плату помісячно або одним платежем на рік вперед. 

Все, що вам потрібно, — це встановити додаток на телефон і в тривожний момент відкрити його і натиснути на тривожну кнопку. Також потрібен доступ до інтернету, можливість додатку відстежувати вашу геолокацію і кілька ваших фотографій — щоб група реагування могла дізнатися, кому саме потрібна допомога на місці. У разі такої тривоги охоронна компанія SHERIFF обіцяє прислати бригаду допомоги за 5-8 хвилин, і обійдеться така підписка у 250 гривень на місяць або в 1900 на рік. За кожен виклик з 30-хвилинним супроводом доведеться заплатити ще 750 гривень. 

Подібну послугу також можна придбати й в додатку Safor, і тут ціни приблизно такі ж — $ 6,99 на місяць (приблизно 190 гривень) або $ 71,99 на рік (приблизно 1940 гривень). До того ж перший виклик за квартал або рік — безплатний, а наступний обійдеться вам у 200 гривень. На виклик приїжджають співробітники охоронної фірми, і ви повинні знаходитися в зоні реагування патрулів. Якщо ви перебуваєте за межами зони, де є покриття, тривожний виклик в поточній підписці може бути відхилений. Для порівняння — в Києві міток Safor дуже багато, вони буквально стоять одна на іншій, а на всю Закарпатську область їх всього 9. 

Навіть за відсутності подібних служб дівчата можуть відчувати себе надійно. У закладах більш безпечно, ніж на вулиці. 

Ми запитали про те, чи безпечно взагалі йти на побачення в заклади — навіть такі, де немає практик, подібних «Анжелі» або «Покличте Галю», власника студії Dictat Сolor, колишнього бармена, який працював в таких київських закладах як «Бездельники», «Веранда на Дніпрі», «Жизнь замечательных людей», «ЮБК» і інших — Віталія Парамонова. За його словами, нічні клуби та бари — це якраз безпечне місце для дівчат:

«Взагалі в будь-яких пристойних барах, клубах, нічних закладах, дівчата знаходяться в цілковитій безпеці. По-перше, тому що туди приїжджає відповідний контингент. По-друге, в нічних клубах є охорона і стаф, які завжди можуть допомогти в таких ситуаціях. Якщо вони помітять, що до дівчини пристають, помітять якесь насильство, вони втрутяться і викличуть поліцію. Інша справа — це те, що відбувається за межами закладу», — розповів він.

Віталій розповів, що на його практиці не було прецедентів, коли дівчата в барах просили його викликати таксі або захистити від нав'язливих кавалерів. Однак варто пам'ятати, що ви завжди можете звернутися до персоналу закладу з проханням допомогти вам, якщо ви відчуваєте себе небезпечно. 

як піти з побачення, що стало небезпечним

Не варто забувати про правила безпеки

Той, хто прямує на побачення з незнайомцем, повинен вжити заходів, щоб захистити себе. Важливо дотримуватися правил обережності, щоб не потрапити в неприємну ситуацію. Ось деякі поради:

  • Вирушаючи на побачення, повідомте другу, подрузі або члену сім'ї, куди ви збираєтеся і в який час. Необхідно надати їм якомога більше інформації про людину, з якою ви зустрічаєтеся, включно з її ім'ям, номером автомобіля, чи забирає вона вас на машині або запропонувала підвезти, як вона виглядає і через яку платформу ви спілкувалися з нею.
  • Ви можете увімкнути геолокацію в режимі реального часу. Така функція доступна в месенджері Telegram, а користувачам iPhone це зручно зробити через програму «Локатор». Телефон повинен бути добре заряджений.
  • Якщо в закладі ви також страждаєте від неприємної поведінки супутника, ви можете підійти до персоналу і повідомити про те, що відчуваєте себе незручно, попросити викликати вам таксі й проводити до виходу навіть в тому випадку, якщо вони не долучені до жодної з подібних кампаній.
  • Ви також можете домовитися, що напишете або зателефонуєте своєму другові в призначений час. 
  • Є зручна функція в Telegram — відкладені повідомлення. Наприклад, ви збираєтеся звільнитися о 19:00, і якщо з якоїсь причини не зможете це зробити, в зазначений час месенджер сам відправить заплановане вами повідомлення. Наприклад, «Подзвони мені» або «Якщо я не передзвонила тобі, значить, я в біді. Знайди моє місце розташування через геолокацію і виклич поліцію». Якщо все пройшло добре, відправлення повідомлення можна скасувати в будь-який момент. 
  • Не повідомляйте незнайомцям особисту інформацію, наприклад, свою домашню адресу, і не діліть таксі до дому з незнайомими людьми.
1
3612

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: