fbpx
Сьогодні
Новини компаній 11:15 10 Лис 2023

Секрети Чорної п’ятниці: як використати фішки маркетологів на свою користь

Розпродажі, величезні знижки й унікальні акції — Чорна п'ятниця близько. Початку чекають не лише фанати шопінгу. Це шанс для кожного вигідно придбати новий смартфон, техніку для дому та безліч інших речей, які у звичайний час коштують набагато дорожче.

Магазини починають планувати стратегії продажів задовго до події. Крім цікавих пропозицій, на нас чекають маркетингові хитрощі, на які попадається багато хто. Хочете бути хитрішими? У статті ми розглянемо, якими фішками користуються маркетологи, та як їх обійти з користю для себе. Зрозуміло, кожен магазин хоче зробити продажі в Чорну п'ятницю, але не всі застосовують обманні методи. Важливо розуміти, що все залежить насамперед від конкретного продавця. Наприклад, за посиланням https://eva.ua/ua/blackfriday/ на вас чекають круті акції та знижки на товари для дітей, косметику, парфумерію, побутову хімію та іншу корисну продукцію.

Штучні ціни

Деякі магазини спеціально роблять закупівлі під розпродаж і ставлять на товари цінники, які перевищують реальні в кілька разів. Коли настає Чорна п'ятниця, вони просто встановлюють знижку 60–80 %, і все одно виходять у плюс. Це називається «штучне заниження вартості». Прийом використовують уже давно. Він працює, тому що наш мозок завжди позитивно реагує на знижку. Крім того, ажіотаж довкола створює емоційну пастку, притупляє раціональні думки та спонукає до покупки.

Серед продавців дуже мало безмежно щедрих. Вони теж хочуть заробляти. Зазвичай адекватні знижки на Чорну п'ятницю не перевищують 40–50 %, але навіть у цьому разі не винятком буває обман. Щоб не попастися на хибну економію, заздалегідь пошукайте в онлайн-магазинах необхідні товари та запишіть собі реальні ціни. На початку розпродажу порівняйте. Ви одразу побачите, хороша знижка перед вами чи «вигідна» пропозиція заощадити пару гривень.

Секрети Чорної п'ятниці: як використати фішки маркетологів на свою користь

Обмежений час

Знижка та таймер — комбо, за допомогою якого маркетологи раз по раз грають на наших почуттях. Нерідко до цього дуету додають опцію «товар закінчується». Підсвідомо всі ми давно в курсі, що товару на складі ще вистачає, таймер після обнулення знову запустять і знижка залишиться до переможного кінця. Принаймні, в 99 випадків зі 100 відбувається саме так. Але це розуміння не рятує, коли підключається страх «а раптом…».

Протистояти складно. Подібні «якорі» часто розставляють на не дуже затребуваних товарах. Перед тим, як зробити імпульсивну покупку, зупиніться і подумайте, чи насправді річ вам необхідна. Намагайтеся правильно розставляти пріоритети. Для цього краще заздалегідь скласти план покупок, особливо якщо бюджет обмежений, і чітко його дотримуватися.

Другий у подарунок або зі знижкою

Такі акції на товари можна зустріти не тільки на Чорну п'ятницю. У багатьох магазинах вони з'являються цілий рік. Зазвичай подібні пропозиції поширюються на різні предмети побуту та першої необхідності, домашні дрібниці, косметику.

Трюк розрахований на те, що рідкісна людина відмовиться від можливості отримати щось безкоштовно або з великою знижкою. Чудова пропозиція, якщо товар вам дійсно необхідний. Але часто люди просто купують, бо вигідно, адже другий екземпляр майже або повністю безкоштовний. І не важливо, що їм загалом зараз ця річ не потрібна. Чи помічали ви за собою подібну звичку? Найцікавіше в цій фішці — гра з відсотками. Наприклад, знижка на другий товар — 50 %. Це половина від вартості, що є правильним у межах одного продукту. Але не двох. Візьміть повну вартість товару, додайте ці 50 % — і ви зрозумієте, що загалом заощадили 25 %.

Почуття стилю

Чи помічали ви ростові дзеркала на вході в магазини одягу та взуття? Вони там неспроста та спрямовані на привернення уваги. Складно навіть швидкоплинно не поглянути на себе, коли проходиш зовсім близько. Чорна п'ятниця немов посилює магію цих дзеркал. Людина знає, що зараз період розпродажів, модні речі буквально за крок, а у дзеркалі образ починає здаватися застарілим на тлі нового яскравого одягу за зниженою ціною.

Обманом цю вудку не назвати. Це випробування спокусою. Якщо у ваших планах є оновлення гардероба або ви можете собі це дозволити, немає причин відмовлятися. Але якщо вдома вже нікуди складати речі й половину ви ще навіть не одягали, варто подумати про те, щоб витратити гроші з більшою користю.

Висновки

Готуйтеся до Чорної п'ятниці заздалегідь. Напишіть список покупок, моніторте ціни, підключайте кешбек-сервіси. Зберігайте голову холодною. Будьте уважні до цінників. А якщо щось і упустили, не шкодуйте, шансів випаде ще дуже багато. Вдалого шопінгу!

На правах реклами

351

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: