fbpx
Сьогодні
Важливо знати 09:38 01 Бер 2022

Я бачу колону техніки: що робити і як не заплутати наших військових

Російське вторгнення до України змушує журналістів та просто небайдужих громадян ставати знавцями зброї та бойової техніки. Дуже часто у соцмережах повідомляють про "ворожі танки" у тому чи іншому місті. Проте іноді виявляється, що це техніка інших видів. Розповідаємо, як відрізнити БТР, БМП та танк і головне — куди краще повідомити про це.

Проблема: українці часто бачать військову техніку, але чия вона?

Від початку відкритого російського вторгнення вулицями українських міст і сіл та автотрасами рухаються колони бронетехніки: як ЗСУ, так і ворожої. Журналісти та інші небайдужі громадяни стежать за пересуваннями військ та повідомляють про них. Однак як зрозуміти, чия вона і чи це танк чи БТР?

Рішення: дивимося на силуети, аби зрозуміти, що саме бачимо. Дивимося на колір, аби зрозуміти, чия техніка.

 Не вся техніка з броньованими корпусами — танк, її існує багато різних видів. Кожен з них має свої особливості. Втім, зважайте, що практично всі ці види бойової техніки мають зброю, тому небезпечні для мирних громадян. 

  • Бронетранспортербойова машина з продовгуватим корпусом та невеликою баштою. Радянські, українські та російські моделі мають 8 коліс. Їхнє основне завдання — перевозити солдатів, хоча у БТРа є гармата і кулемет, тож вони здатні стріляти і самі.
  • МТЛБ — масивніша за БТР гусенична машина з невеликою баштою. Її розробляли у СРСР як броньований тягач, але використовують і як транспорти для піхоти.
  • Бойова машина піхоти (БМП) — машина на гусеницях з баштою та автоматичною гарматою в ній (має також протитанкові ракети). Також перевозить солдатів, а ще вміє плавати. Вона краще броньована, ніж БТР, і призначена переважно для бою, щоб діяти спільно з піхотинцями або танками. 
  • Бойова машина десанту (БМД) — та ж БМП, але це варіант для десантників. Відрізнити її найпростіше за зсунутою вперед баштою і дещо іншим силуетом. БМД мають парашут, тому їх можуть скидати з літаків.
  • Танк — найпотужніший і найзахищеніший із бронетехніки. У нього є гусениці, масивна кругла башта та велика гармата. Ще танк повільніший за БТР та БМП, і не може везти пасажирів крім екіпажу. Російська армія найчастіше використовує танки Т-72 та Т-80.
  • Самохідні гармати — як в української, так і в російської армії вони броньовані та на гусеницях. Мають довгий гарматний ствол, бо призначені для стрільби по цілях за багато кілометрів.
  • Ракетний комплекс "Точка-У" у соцмережах теж плутали з бронетранспортером, але його легко впізнати за масивною ракетою на даху.

Як розрізняти, чия техніка

Я бачу колону техніки: що робити і як не заплутати наших військових

ЗСУ і російська армія використовують радянську техніку з різними модифікаціями, яка зовні може бути схожою, тому орієнтуйтеся на колір. Українські бойові машини зазвичай пофарбовані у камуфляж-піксель (квадратики різних кольорів) або оливково-зелені барви. Російська бронетехніка — у болотному камуфляжі, брудно-зелених та світлих плямах.

Я бачу колону техніки: що робити і як не заплутати наших військових

Про те, як розпізнавати вертольоти, читайте за посиланням.

Більше рішень: що робити, коли побачив колону техніки 

МВС закликає не повідомляти у соцмережах про пересування українських військових, їхні позиції та техніку. Це стосується навіть випадків, коли ви дякуєте захисникам чи бажаєте їм успіху. Так само не можна фотографувати укріплення та барикади. Тим більше — викладати фото з геотегами. 

Ворог здатен моніторити наші соціальні мережі, відтак дізнається про маневри українських військ і підготується або змінить тактику. А пейзаж на фото і геотеги можуть стати орієнтирами для російської артилерії.

Так само краще не відповідати на питання у групах/чатах міст від незнайомих людей, які хочуть довідатися, до прикладу, чи перекриті мости або чи зайшла до населеного пункту українська армія.

Якщо техніка ворожа, повідомляйте про це наших силовиків. МВС створила офіційний чат-бот у Telegram: @stop_russian_war_bot. Якщо у його роботі перебої, надавати інформацію треба на телеграм-акаунт @stop_russian_war. Там можна описати детальніше: де стоїть ворожа техніка (не лише броньована, а й бензовози, вантажівки та інші), скільки є її та солдатів, куди рухаються російські підрозділи. Туди ж надсилайте інформацію про диверсантів. 

Раніше Нацполіція створила свого бота, @ukraine_avanger_bot. "Бот створений для повідомлення підрозділів Національної Поліції України про особливі позначки на дорогах [мітки] та контролю за пересуваннями загарбницьких сил РФ", — вказують у НП. 

За твердженням радника глави МВС України Антона Геращенка, цей метод діє. Він розповів, що 26 лютого громадяни повідомили силовикам про ешелон з пальним у Корюківському районі Чернігівської області. Українські армійці скористалися інформацією, аби підірвати ешелон і позбавити ворога пального для танків та іншої бронетехніки.

Однак стежачи за ворогом, не забувайте про обережність!

За найоперативнішими новинами слідкуйте у нашому Телеграм: https://t.me/rubryka

267
20720

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: