fbpx
Сьогодні
How to 12:54 21 Сер 2018

Чому ваш комп’ютер і телефон мають «заговорити» українською?

Розробники сайтів бачать мову, встановлену на пристроях відвідувачів. Якщо там російська – бажання вкладатися в україномовний контент відсутнє.

Кіт Інжир. Фото: facebook.com/Inzir/

Цю статтю варто читати за умови, якщо ви погоджуєтеся з такими фактами:

  • Росія веде війну проти України;
  • Вона веде війну всіма засобами та у всіх сферах життєдіяльності;
  • Ця війна має і культурний вимір та проявляється в інформаційній війні;
  • Українцям варто підтримувати свою культуру, аби не згубити її повністю.

Натхненням для її написання стала діяльність спільноти «И так поймут». Вона констатує недоступність більшості інформаційних послуг для українців. Величезна кількість сайтів, які щодня відвідують українці – російськомовні. І вони навіть не задумуються про україномовних користувачів та перехід на українську.

Українці нарікають, мовляв, «не відвідуємо україномовні ресурси, тому що їх мало і вони неякісні».  Це нісенітниця. Якісних україномовних ресурсів – достатньо. Але не у всіх сегментах. Тут і виникає колізія. Для того, щоб їх відвідували, і вони ставали якіснішими, треба попит.

З території України 58,3% відвідали російськомовну вікіпедію. Україномовний розділ отримав частку тільки в 22,9%.

Статистика відвідування Вікіпедії. Інтернет в Україні – колонія рунету.

Статистика відвідування Вікіпедії.
Інтернет в Україні – колонія рунету. Джерело

Статистика по мовним розділам Вікіпедії

Статистика по мовним розділам Вікіпедії

Такі показники опускають україномовний сегмент на останні позиції в топ-20. 42-мільйонні українці поступаються 10 мільйонам чехів і багатьом іншим меншим суспільствам.

Натомість російська вікіпедія завдяки українцям входить в топ-10 найвідвідуваніших у світі. Ця ситуація показова і її можна проектувати на інші сайти та юанет і рунет вцілому.

Справа в тому, що відвідуючи сайти в Інтернеті, Ваш переглядач (браузер) передає на сайт інформацію про Ваші уподобання, а саме, якою мовою Вам зручніше читати текст, і часто сервер генерує контент тою мовою, яку Ваш браузер запросив. Водночас більшість україномовних учасників Інтернет-спільноти мають невірні налаштунки мовних параметрів, зокрема близько у 60% українців переглядачі налаштовані на російську мову як головну.

Внесок українців в розвиток рунету значно зменшився з запровадженням санкцій проти російських сайтів.  Однак, незважаючи на значне зменшення, він досі залишається найбільшим на пострадянському просторі.

Дані в перші дні блокування російських інтернет- і медіакомпаній

Дані в перші дні блокування російських інтернет- і медіакомпаній

Директор Google Україна Дмитро Шоломко пояснив в інтерв'ю «Главкому» основні причини, чому українці відвідують так багато російських сайтів. На українські запити пропонується російськомовний контент. За його словами, Google – лише «дзеркало», яке відображає не лише співвідношення україномовного та російськомовного контенту у мережі, а й мовні вподобання користувачів.

«Загалом, якщо подивитися на дані, яким чином і якими сайтами люди більше користуються, то побачимо, що там однозначно більше російського контенту. Але останнім часом тенденція йде до того, що українського контенту більшає, зростає він швидше, але його ще набагато менше, ніж російського. А ми просто цю дійсність у цілому показуємо», – зазначив голова українського офісу Google.

Користувачам, які хотіли б бачити більше україномовних результатів пошуку на свої запити Шоломко радить спершу «підчистити» російськомовні налаштування на своїй сторінці Google, а також у браузері і навіть у своєму комп'ютері.

«До нас, наприклад, було багато претензій щодо того, чому, мовляв, я шукаю українською мовою, а мені видає російські результати? Я кажу: чуваки, а сторінка Google якою мовою у вас налаштована? А браузер якою мовою у вас стоїть? А операційна система якою мовою у вас працює? Усі ці індикатори сприймаються системою і впливають на пошук. Дуже багато людей досі користуються російською мовою в інтерфейсах. Я, наприклад, ніколи не користувався російською мовою в налаштуваннях, у мене завжди весь інтерфейс був українським», – зазначив Шоломко.

«Що більше люди використовуватимуть український інтерфейс у налаштуваннях, то більше контенту з'являтиметься рідною мовою», – запевнив директор українського Google.

Отже для розвитку української мови в інтернеті Вам варто:

  • Змінити налаштування в браузері та пошуковій системі на українську мову. Російську можна взагалі прибрати. Швидко перевірити, які налаштування у Вас стоять зараз, можна тут. Для завантаження треба трохи почекати. Інструкція, як змінити мову тут.
  • Змінити мову телефона на українську. (Інструкції для: Андроїд; Андроїд без української мови; iOS)
  • Змінити мову комп'ютера на українську. 
  • Оберіть українську в налаштуваннях соціальних мереж і сервісів, де доступна функція вибору мови. Наприклад, мову Facebook можна змінити в розділі "Налаштування-Мова" або за цим посиланням
618
14240

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: