fbpx
Сьогодні
How to 08:55 03 Сер 2018

В Україні зняли оподаткування з благодійних SMS. Кому ви можете допомогти?

Тепер врятувати чиєсь життя легше. «Рубрика» дізналася, як працює новий механізм благодійності

Ще у жовтні 2016 року український парламент схвалив законопроекти, за якими пожертви на благодійність через SMS-повідомлення звільняються від зборів та податків (Закони України №1664-VIII та №1665-VIII від 06.10.2016 року).

Це означає, що 100% коштів, зібраних шляхом SMS-благодійності, повністю перераховуватимуться кінцевому адресату без збору податків та операційних коштів. І нарешті нові закони вступили у дію.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1897710433648640&set=a.354676221285410.83868.100002291060361&type=3&hc_location=ufi

БЛАГОДІЙНІ SMS БЕЗ ОПОДАТКУВАННЯ: ЩО ДАЮТЬ ЦІ ЗМІНІ?

До введення в дію законів з благодійних SMS-повідомлень утримувався податок у 45%. За словами Ольги Кудіненко, засновниці БФ «Таблеточки», раніше в Україні навіть не було поняття благодійних SMS.

благодійність

Інфографіка ілюструє ситуацію, що існувала: коли людина перераховувала на благодійність 5 грн, після зняття податків та зборів у благодійний надходило лише 3,22 грн – різниця колосальна

Завдяки ініціативі ряду українських благодійних фондів, в нашій країні нарешті оформилась практика благодіних коротких SMS на номери для збору пожертв.

Закон № 1664-VIII спрямований на створення сприятливих умов впровадженню і розвитку благодійності. Документом законодавчо унормовується механізм збирання коштів на благодійні цілі за допомогою благодійних телекомунікаційних повідомлень. Вводиться поняття «благодійне телекомунікаційне повідомлення» та запроваджується збір благодійних пожертв операторами телекомунікацій серед абонентів виключно за наявності згоди оператора та укладення ним договору із обраною неприбутковою організацією.

Закон 1665-VIII спрямований на створення сприятливих умов із впровадження та розвитку благодійності шляхом надсилання телекомунікаційних повідомлень, що забезпечить перерахування на благодійність всієї заявленої абонентом суми. Законом звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції оператора телекомунікацій із надання телекомунікаційних послуг в частині здійснення благодійного телекомунікаційного повідомлення на благодійні цілі.

Можливість надіслати благодійне SMS-повідомлення доступна для абонентів передплати "Київстар", "Vodafone Україна", "lifecell Україна" і для всіх абонентів "ТриМоб".

Важливо! Вартість однієї SMS – від 5 грн (без жодних додаткових зборів). Послуга тільки для абонентів передплати.

ЯК ЦЕ ПРАЦЮЄ?

1. Абонент направляє коротке текстове повідомлення (SMS) без тексту або з текстом будь-якого змісту на визначений для збору благодійних пожертв короткий номер.
2. Оператор інформує абонента про обрану благодійну організацію та вартість благодійного телекомунікаційного повідомлення, яке буде списане з основного грошового рахунку абонента, шляхом надсилання інформаційного повідомлення.
3. У випадку, якщо абонент згоден з умовами та має достатню суму коштів на основному грошовому рахунку – він вконує необхідні дії (наприклад, вводить код підтвердження, який вказаний у повідомленні оператора) та направляє благодійне телекомунікаційне повідомлення на обраний номер.
4. Оператор повідомляє абоненту, що кошти з його основного грошового рахунка списано та суму і назву благодійної організації, на користь якої здійснено збір коштів.

КОМУ МОЖНА ДОПОМОГТИ ВЖЕ СЬОГОДНІ?

SMS на короткий номер 88010 – допомога проекту «Домашня опіка», БФ «Карітас»

SMS на короткий номер 88010 – допомога проекту «Домашня опіка», БФ «Карітас»
Програма домашньої опіки – єдина в Україні програма якісної комплексної допомоги вдома для самотніх та людей у складних життєвих обставинах і найдавніша соціальна програма Карітасу, яка безперервно впроваджується з 1998 року в різних регіонах України. На сьогодні програма працює у 14 містах України.

Цілі програми:

• потребуючі з числа соціально незахищених верств населення отримують фаховий медичний догляд, турботу та спілкування, а також змогу залишатись у рідних стінах і не змінювати свою домівку на госпіталь чи геріатричний пансіонат.
• члени родин потребуючих отримують необхідні навички догляду за хронічно хворими та паліативними пацієнтами, а також можливість позичання медично-реабілітаційного обладнання.

SMS на короткий номер 88010 – допомога проекту «Домашня опіка», БФ «Карітас»

Цільові групи:

• люди з інвалідністю;
• паліативні хворі;
• люди, що живуть із ВІЛ;
• самотні люди похилого віку, які потребують сторонньої допомоги
• особи, які внаслідок прогресування хвороби чи отриманої травми потребують постійної або тимчасової сторонньої допомоги;
• родини та опікуни, які потребують знань про основи догляду за хворими

SMS на короткий номер 88011 – допомога проекту «Робота з дітьми і молоддю», БФ «Карітас»

SMS на короткий номер 88011 – допомога проекту «Робота з дітьми і молоддю», БФ «Карітас»
Проект має на меті допомогу молодим людям, які у опинились складних життєвих обставинах, подолати труднощі та знайти ресурси, щоб вийти з кризових ситуацій на базі центрів для дітей та сім'ї.

Цілі:

• Сприяння соціальній та психологічній реабілітації дітей з кризових та малозабезпечених родин.
• Допомога у підготовці до дорослого життя, підтримка внутрішнього потенціалу і розвиток творчих здібностей дітей та підлітків.
• Надання цільової допомоги дітям та підліткам з огляду на їхні актуальні потреби і запити.
• Профілактика соціального сирітства.

SMS на короткий номер 88011 – допомога проекту «Робота з дітьми і молоддю», БФ «Карітас»

Цільові групи:

• Діти та підлітки з малозабезпечених та кризових родин.
• Діти та підлітки з родин переселенців.
• Діти-сироти.
• Підлітки, які практикують ризиковану поведінку.
• Батьки та опікуни, члени родин.

SMS на короткий номер 88012 – підтримка проекту «Допомога людям з інвалідністю», БФ «Карітас»

SMS на короткий номер 88012 – підтримка проекту «Допомога людям з інвалідністю», БФ «Карітас»

Проект має на меті надати підтримку та соціальні послуги людям з особливими потребами, зокрема, молоді з інтелектуальною недостатністю та іншими важкими формами інвалідності (ДЦП, синдром Дауна тощо). На даний момент діяльність об'єднує 8 спеціалізованих соціальних центрів для молоді з інвалідністю.

Цілі:

• Покращення рівня життя молоді з інвалідністю через діяльність соціальних центрів.
• Надання психосоціальної підтримки та допомоги у подоланні соціальної ізоляції і адаптації в житті, в громадах.
• Розвиток творчої та освітньої самоактуалізації підопічних для отримання нових життєво необхідних навиків та соціальної інтеграції.
• Мобілізація громад та підтримка ініціативних груп батьків

SMS на короткий номер 88012 – підтримка проекту «Допомога людям з інвалідністю», БФ «Карітас»

Цільові групи:

• Молодь та діти з інвалідністю із соціально незахищених родин.
• Діти-переселенці з інвалідністю.
• Особи з інтелектуальною недостатністю.
• Члени родин осіб з особливими потребами.

СПИСОК ІСНУЮЧИХ КОРОТКИХ НОМЕРІВ ДЛЯ БЛАГОДІЙНИХ SMS

благодійні SMS

Фото 3mob.ua

ЧОМУ УКРАЇНІ ПОТРІБНИЙ ІНСТРУМЕНТ SMS-БЛАГОДІЙНОСТІ

телефон смартфон

У більшості країн світу практика SMS-благодійності існує вже давно. Звільнення від податків є інструментом благодійності, який успішно діє в усьому світі: рятує життя, допомагає жертвам збройних конфліктів і стихійних лих. Чому це важливо, розповідає Український Фонд Благодійників (УФБ):

1. SMS-благодійність ефективно виправдала себе та успішно працює в усьому світі.

2. Благодійні текстові і голосові повідомлення – доступний для кожного спосіб зробити пожертву. Для цього не потрібно йти до банку або розбиратися в інтернет-платежах.

3. SMS-благодійність – це безпечно. Готівковий збір пожертв і збір на персональні картки несе ризики шахрайства, надання допомоги через мобільний стає надійною альтернативою.

5. Благодійні SMS дозволяють швидко збирати великі суми у кризових ситуаціях.

6. Мобільні оператори не отримують прибутку від адміністрування благодійних SMS.

7. Мобільні оператори зацікавлені мати справу з перевіреними благодійними організаціями, які прозоро звітують.

Наразі в Україні працюють лише декілька коротких номерів для благодійних SMS повідомлень, але, за словами громадських активістів, їх має стати більше.

Смс-благодійність працює!)) Абсолютно легко і просто я відправив декілька благодійних смсок різним фондам. Тепер БФ…

Posted by Олександр Равчев on Wednesday, August 1, 2018

Варто зазначити, що за законом збір благодійних пожертв з використанням благодійного телекомунікаційного повідомлення серед абонентів оператор телекомунікацій здійснює на підставі договору, укладеного з неприбутковою організацією, у тому числі благодійною організацією (крім політичних партій і кредитних спілок), або територіальною громадою. При цьому видача довіреності оператору від неприбуткової організації, у тому числі благодійної організації (крім політичних партій і кредитних спілок), або територіальної громади не вимагається. Тому з часом цим нововведенням зможуть скористатися всі громадські організації, які підходять за вимогами закону.

Відповідний договір приєднання до послуги для ГО оператор телекомунікацій розміщує на своєму офіційному веб-сайті.

12
2626

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: